Witam serdecznie!
Ryż zarówno biały jak i brązowy jest produktem naturalnie bezglutenowym, mogą go więc spożywać osoby chore na celiakię.
Dzień dobry. Ryż jest produktem bezglutenowym. Gluten znajduje się w produktach z pszenicy, jęczmienia i żyta. Owies jest często zanieczyszczony tymi zbożami, więc osoby na diecie bezglutenowej powinny go unikać.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nie.
Ryż jest produktem bezglutenowym.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy drożdże spożywcze zawierają gluten? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- W jakich produktach nie ma glutenu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można jeść soję przy uczuleniu na gluten? – odpowiada Lek. Bianka Małczuk