Witam,
Produkty, które Pani wymienia pochodzą z różnych rodzajów zbóż - pszenica czy amarantus to rodzaje zboża. Przypuszczam, że w pytaniu chodziło o gluten, czyli białko znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu czy życie.
Mąki nie zawierające glutenu to m. in. mąka z ciecierzycy, gryczana, z tapioki, ryżowa, kukurydziana, guinoa, amarantusa. Niektóre z nich np. mąka ryżowa w sprzedaży ogólnej może być nim zanieczyszczona dlatego warto zwracać uwagę na symbol przekreślonego kłosa - symbolizujący bezpieczną żywność bezglutenową.
Więcej informacji na pewno znajdzie Pani na http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/.
Pozdrawiam
Mąki bezpszenne, to np. żytnia, owsiana, gryczana, kukurydziana, kokosowa, z amarantusa, pestek dyni, ciecierzycy, tapioki czy migdałów itd.
Także orkisz (odmiana pszenicy), a co za tym idzie mąka orkiszowa jest dobrze tolerowana przez osoby uczulone na pszenicę!
Przy wyborze mąk - w przypadku alergii warto zwrócić uwagę na ew.
zanieczyszczenia pszenicą, które zdarzają się przy przechowywaniu produktów zbożowych.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
żadna z wymienionych mąk nie zawiera pszenicy. Pszenicę zawiera mąka pszenna oraz orkiszowa (orkisz to odmiana pszenicy)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na gluten, mleko i pszenicę a dieta – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy pszenica szkodzi? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Możliwość zastąpienia mąki pszennej i żytniej orkiszem – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- W jakich produktach nie ma glutenu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska