Czy wypieki z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej mogą być elementem codziennej diety?

Dzień dobry, Czy wypieki z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej mogą być elementem codziennej diety przy założeniu, że nie przekracza się bilansu kalorycznego?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
trudno jest konkretnie odpowiedzieć na Pani pytanie, ponieważ nie wiem jaki ma Pani cel i jaki jest Pani stan zdrowia. Wypieki to szerokie pojęcie - zależy co jeszcze Pani do nich dodaje oprócz wspomnianych mąk. Pyta Pani o bilans kaloryczny więc mogę się domyślić, że zależy Pani na odchudzaniu lub utrzymaniu wagi. Niestety mąką kukurydziana i ziemniaczana nie jest w tym przypadku polecana ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Lepsza będzie mąka żytnia razowa, orkiszowa, gryczana lub owsiana. Mąka ryżowa zaś -o której Pani wspomina jest lepsza od kukurydzianej czy ziemniaczanej.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty