Witam serdecznie,
trudno jest konkretnie odpowiedzieć na Pani pytanie, ponieważ nie wiem jaki ma Pani cel i jaki jest Pani stan zdrowia. Wypieki to szerokie pojęcie - zależy co jeszcze Pani do nich dodaje oprócz wspomnianych mąk. Pyta Pani o bilans kaloryczny więc mogę się domyślić, że zależy Pani na odchudzaniu lub utrzymaniu wagi. Niestety mąką kukurydziana i ziemniaczana nie jest w tym przypadku polecana ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Lepsza będzie mąka żytnia razowa, orkiszowa, gryczana lub owsiana. Mąka ryżowa zaś -o której Pani wspomina jest lepsza od kukurydzianej czy ziemniaczanej.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Jaki indeks glikemiczny ma chleb razowy? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy przy insulinooporności mogę jeść naleśniki z mąki owsianej? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy mąka kukurydziana jest zdrowa i można ją stosować na diecie? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta dla osoby chorującej na cukrzycę – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Z jakiej mąki piec zdrowy chleb? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki indeks glikemiczny ma mąka owsiana? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Czy pszenica szkodzi? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
artykuły
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja