Dzień dobry, im większy typ mąki tym mąka zawiera więcej cennych składników mineralnych. Polecam piec chleby żytnie (z mąki typu 2000) na zakwasie. Do takiego chleba można dodać m.in. nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane.
Po przepisy i wskazówki żywieniowe zapraszam na moją stronę
www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Każda będzie dobra oprócz pszennej. Uważałabym też na kukurydzianą, jeżeli jest z kukurydzy GMO.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jaki chleb jest najzdrowszy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wybrać dobry chleb w sklepie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki chleb w diecie? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jaki indeks glikemiczny ma chleb razowy? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
artykuły
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Tak samodzielnie przygotujesz zakwas na żurek. To prawdziwa skarbnica zdrowia
Żurek to jedna z najstarszych i najbardziej rozpoz
Barszcz biały czy żurek na Wielkanoc? Są podstawowe różnice
Choć dla wielu osób barszcz biały i żurek to niema