Dzień dobry, im większy typ mąki tym mąka zawiera więcej cennych składników mineralnych. Polecam piec chleby żytnie (z mąki typu 2000) na zakwasie. Do takiego chleba można dodać m.in. nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane.

Po przepisy i wskazówki żywieniowe zapraszam na moją stronę
www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dzień dobry,

Pieczywa wysokobiałkowe zalecane są w określonych jednostkach chorobowych np. niedożywienie, rozległe poparzenia, gdzie wymagana jet dieta bogatobiałkowa.

Pieczywo wysokobiałkowe zalecane jest w diecie Dukana.
Proszę pamiętać że nadmiar białka negatywnie wpływa na pracę wątroby, nerek.

Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Można użyc pieczywa wysokobiałkowego w diecie gdy występuja niedobory białka lub chcemy białko zwierzęce zastąpić białkiem pochodzenia roslinnego. Zalecana ilość białka to 0,8 - 1g na kg masy ciała ( w żywieniu zdrowego człowieka).
Pozdrawiam

0

Witam serdecznie,

Chleby wysokobiałkowe są jak najbardziej zdrowe, ale należy oczywiście zachować umiar w ich spożywaniu. Białko jet niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu a często trudno jest dostarczyć z dietą odpowiednie jego ilości. Może Pani spożywać tego typu pieczywo o ile nie ma indywidualnych przeciwwskazań do spożycia dużej ilości białka.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam. Zawsze swoim pacjentom proponuję, aby spożywali różnorodne pieczywo: orkiszowe, żytnie,słonecznikowe...więc jeśli raz na jakiś czas będzie wysokobiałkowe to też nic się nie stanie. Nasza dieta powinna być jak najbardziej różnorodna, aby w jak największym stopniu pokryć zapotrzebowanie, którego potrzebujemy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy makaron z mąki durum jest zdrowy?

Dzien dobry mam na imie Sylwia i mam 29 lat. Moim ulubionym posiłkiem są różnego rodzaju makarony. Moglabym je jeść cały czas.Zjadam je w różnych postaciach najczęściej w różnych sałatkach i zapiekankach. Unikam tylko jedzenia makaronu z ciężkimi sosami aby nie przytyć. Chyba mi się to udaje bo nie przybylo mi na wadze.Chciałabym się dowiedzieć które makarony sa szczególnie zdrowe i polecane przez dietetyków. Skoro jem ich tak wiele to warto byłoby jesc tylko te najlepsze. Czy to prawda że makarony z maki durum są zdrowsze? Bardzo proszę o jakies wskazówki. Z góry serdecznie dziekuje i pozdrawiam
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Makarony są bogate w węglowodany stanowiących główne źródło energii, dlatego też są niezbędne w naszej diecie. Zwykłe makarony jajeczne, z mąki pszennej mają wysoki indeks glikemiczny i nie są wskazane, ponieważ sprzyjają skokom cukru w organizmie. Zdecydowanie zdrowsze są makarony z pszenicy durum a jeszcze korzystniej wypadają makarony z mąki żytniej razowej. Te ostatnie wyprodukowane są z maki nieoczyszczonej, bogatej w związki mineralne, witaminy i cenny błonnik. Mają też niski indeks glikemiczny.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Pszenica odmiany durum jest to najbardziej szlachetna odmiana pszenicy cechującą się wysoką zawartością białka, wartościowym składem witamin i soli mineralnych. Dlatego produkcja makaronu z tej pszenicy nie wymaga stosowania żadnych dodatków (jaja i różnego typu polepszacze). Pozwala też na ugotowanie makaronu "al dente" co obniża indeks glikemiczny i daje bardzo atrakcyjne wrażenia sensoryczne w czasie jedzenia. Dlatego należy uznać makaron z pszenicy durum za produkt wartościowy i zalecany w diecie większości osób. Można wybierać ten makaron również w wersji pełnoziarnistej, co podnosi podaż błonnika w diecie i zwiększa poziom soli mineralnych. Należy jednak pamiętać o tym, że makaron w przeciwieństwie do ziemniaków jest produktem zakwaszającym organizm, co należy zbilnasować odpowiednią porcją warzyw.

0

Tak, jest zdrowszy, ma niższy indeks glikemiczny (nie podwyższa się poziom cukru we krwi tak bardzo jak przy zwykłej białej mące). Ważne jest też to aby jadać makaron al dente (ten sam czynnik odnośnie IG). Jednakże mąka durum to nadal mąka z pszenicy, o której ostatnie badania mówią jako najgorszym ze zbóż. Proszę sobie przeczytać: http://www.dietaifitness.pl/2012/11/buszujacy-w-pszenicy-deadly-wheat.html
Pozdrawiam serdecznie, Ewa Trusewicz, dietetyk

0

Witam,

Tak, jeśli nie cierpi Pani na zespół jelita nadwrażliwego i nie musi stosować specjalnej diety (np. lekkostrawnej) to zdecydowanie polecam makaron z takiej mąki.
Takie makarony są bogatsze w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony ze zwykłej pszenicy.

Zastąpienie zwykłego makaronu jego szlachetniejszą odmianą z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry,
wszystkie makarony są źródłem węglowodanów, które są jednym z podstawowych składników diety. Makarony „jasne”, najbardziej oczyszczone zawierają najmniej wartościowych składników odżywczych. Najczęściej jest to makaron z mąki pszennej, wtedy dostarcza Pani dużą wartość węglowodanów, które są szybko wchłaniane przez organizm, ale mało witamin i składników mineralnych. Po spożyciu nawet dużej porcji takiego makaronu może szybko pojawić się głód, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny inie będzie on długo zapełniał żołądka. Jednym z rodzajów mąki, którą wykorzystuje się do przygotowania makaronu jest właśnie ta robiona z pszenicy durum. Jest to jeden z rodzajów pszenicy, który wykorzystywany jest od wielu wieków. Makarony z tej mąki są jasnożółto i nieco bardziej twarde, ale w porównaniu do zwykłego makaronu zawierają więcej składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, potas, żelazo, miedź. Należy pamiętać, że proces gotowania makaronu także wpływa na późniejszy proces przyswajania węglowodanów w organizmie. Najlepiej jest gotować makaron al dente, czyli półtwardo. Taki sposób obróbki powoduje, że indeks glikemiczny, czyli szybkość wchłaniania w organizmie glukozy po spożyciu produktu, jest niższy. Inna alternatywą dla zwykłego makaronu jest spożywanie makaronów z mąki pełnoziarnistej. Również zawiera on więcej błonnika, a także witamin i składników mineralnych. Takie makarony są przygotowywane z różnych rodzajów mąk, np. żytniej, pszennej inaczej graham orkiszowej, itp. Dla miłośników makaronów godne polecenia są również makarony sojowe, gryczane, ryżowe. Przy zastosowaniu kilku rodzajów może Pani urozmaicić sobie codzienne posiłki oraz dostarczyć większą ilość mikroskładników. Coraz częściej w sklepach można zauważyć makarony z różnego rodzaju warzyw, np. groszku, buraków. Mogą być tak samo stosowane do posiłków jak inne makarony, a do tego będą zachęcać do jedzenia przez swoje kolory. Warto jednak sprawdzać ich skład czy przypadkiem nie dodawane są sztuczne barwniki oraz konserwanty, Lżejszym zamiennikiem makaronu może być przygotowanie potrawy, w której znajdzie się cukinia w postaci a'la makaronu tagiatelle.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl 
poznan@mojdietetyk.pl 
tel. 696 884 351
 
Warto również przeczytać: ABC makaronu
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/abc-makaronu-czesc-1.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty