Dzień dobry, jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, to polecam chleby razowe na zakwasie. Do takiego chleba mogą być dodane m.in. nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane. Prawdziwy chleb razowy powinien być ciężki i zbity. Pieczywo lekkie i "napompowane", to najczęściej pieczywo pszenne zabarwione np. karmelem. Jest to imitacja prawdziwego chleba razowego i posiada mniejsze wartości odżywcze.
Po przepisy i wskazówki żywieniowe zapraszam na moją stronę
www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie, ogólnie chleb jest zdrowy i polecany w diecie jako produkt zbożowy, staramy się omijać jasne pieczywo pszenne typu bułki kajzerki bagietki wybieramy chle z pełnego przemiału z otrębami, ziarnami, pestkami.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Jaki chleb w diecie? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak wybrać dobry chleb w sklepie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Z jakiej mąki piec zdrowy chleb? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
artykuły
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy jest dozwolone?
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy można
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an
Najlepsze źródła cynku w jedzeniu
Najlepsze źródła cynku w jedzeniu to między innymi