Witam serdecznie,
oczywiście, że warto jeść chleb wieloziarnisty. Chleb taki może być wypiekany z dodatkiem ziaren, takich jak: słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam, soja itp. Ziarna te mają wysoką kaloryczność, więc taki chleb może mieć więcej kalorii niż zwykłe pieczywo białe, jednak są to ,,dobre kalorie'' pochodzące głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6, które pełnią bardzo ważną rolę w organizmie i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Wybierając chleb warto zwrócić uwagę na jego nazwę. Chleb wieloziarnisty może być także wypiekany z mąki białej, która nie jest polecana. Należy wybierać chleby pełnoziarniste, czyli takie, które wypiekane są są całego ziarna, a więc razowe z mąki ciemnej.
Pieczywo z pełnego ziarna zawiera wszystkie elementy ziarna, w związku z czym jest bogatym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Chleb razowy jest dzięki temu bardziej syty, łagodzi apetyt, chroni przed otyłością, nowotworami, przyspiesza trawienie i likwiduje zaparcia.
Pieczywo białe wytwarzane z mąki oczyszczonej jest ich pozbawione i składa się głównie z białka oraz cukrów prostych, przez co jest bardziej kaloryczne i szybciej podnosi poziom cukru we krwi.
Najbardziej polecane jest pieczywo żytnie razowe na zakwasie, chleb graham, chleby z mąki razowej z dodatkiem ziaren i nasion, chleb orkiszowy, pumpernikiel.
Dla porównania w 100g:
Chleb żytni razowy: 223 kcal i 5,9 g błonnika
Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem: 244kcal i 6,5g błonnika
Pumpernikiel: 252 kcal i 6,4g błonnika
Chleb chrupki: 353 kcal i 6g błonnika
Chleb graham: 226 kcal i 5g błonnika
Chleb zwykły: 245kcal i 4,5g błonnika
Kajzerki 296 kcal i 2,1g błonnika
Chleb tostowy: 305 kcal i 2 g błonnika
Chałka: 333kcal i 2g błonnika
Dodatkowo polecam lekturę: zdrowe pieczywo.
Pozdrawiam
Dzień dobry, polecam chleby razowe na zakwasie. Do takiego chleba mogą być dodane m.in. nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane. Prawdziwy chleb razowy powinien być ciężki i zbity. Pieczywo lekkie i "napompowane", to najczęściej pieczywo pszenne zabarwione np. karmelem. Jest to imitacja prawdziwego chleba razowego i posiada mniejsze wartości odżywcze.
Po przepisy i wskazówki żywieniowe zapraszam na moją stronę
www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jak wybrać dobry chleb w sklepie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki chleb w diecie? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaki chleb jest najzdrowszy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Z jakiej mąki piec zdrowy chleb? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Bosacka poleca "królową bułek". Wspiera układ trawienny, reguluje cukier
Jakie bułki wybrać na śniadaniowy stół? Warto zdać
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy jest dozwolone?
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy można
Siemię lniane - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, sposób jedzenia
Siemię lniane to niepozorne ziarenka lnu pospolite