Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego?
Mogę jeść chleb grahamek? To ważne dla mnie, gdyż chcę urozmaicić moją dietę, ale tak, żeby była zdrowa i nie tucząca?
Mogę jeść chleb grahamek? To ważne dla mnie, gdyż chcę urozmaicić moją dietę, ale tak, żeby była zdrowa i nie tucząca?
Witam serdecznie,
najbardziej polecane jest pieczywo razowe, czyli takie, które wytwarzane jest z mąki z pełnego przemiału. Pieczywo z pełnego ziarna zawiera wszystkie elementy ziarna, w związku z czym jest bogatym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Chleb razowy jest dzięki temu bardziej syty, łagodzi apetyt, chroni przed otyłością, nowotworami, przyspiesza trawienie i likwiduje zaparcia.
Pieczywo białe wytwarzane z mąki oczyszczonej jest ich pozbawione i składa się głównie z białka oraz cukrów prostych, przez co jest bardziej kaloryczne i szybciej podnosi poziom cukru we krwi.
Najbardziej polecane jest pieczywo żytnie razowe na zakwasie, chleb graham, chleby z mąki razowej z dodatkiem ziaren i nasion, chleb orkiszowy, pumpernikiel.
Dla porównania w 100g:
Chleb żytni razowy: 223 kcal i 5,9 g błonnika
Pumpernikiel: 252 kcal i 6,4g błonnika
Chleb chrupki: 353 kcal i 6g błonnika
Chleb graham: 226 kcal i 5g błonnika
Chleb zwykły: 245kcal i 4,5g błonnika
Kajzerki 296 kcal i 2,1g błonnika
Chleb tostowy: 305 kcal i 2 g błonnika
Dodatkowo polecam lekturę: zdrowe pieczywo.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki: