Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego?

Mogę jeść chleb grahamek? To ważne dla mnie, gdyż chcę urozmaicić moją dietę, ale tak, żeby była zdrowa i nie tucząca?

ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam serdecznie,

najbardziej polecane jest pieczywo razowe, czyli takie, które wytwarzane jest z mąki z pełnego przemiału. Pieczywo z pełnego ziarna zawiera wszystkie elementy ziarna, w związku z czym jest bogatym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Chleb razowy jest dzięki temu bardziej syty, łagodzi apetyt, chroni przed otyłością, nowotworami, przyspiesza trawienie i likwiduje zaparcia.

Pieczywo białe wytwarzane z mąki oczyszczonej jest ich pozbawione i składa się głównie z białka oraz cukrów prostych, przez co jest bardziej kaloryczne i szybciej podnosi poziom cukru we krwi.

Najbardziej polecane jest pieczywo żytnie razowe na zakwasie, chleb graham, chleby z mąki razowej z dodatkiem ziaren i nasion, chleb orkiszowy, pumpernikiel.

Dla porównania w 100g:
Chleb żytni razowy: 223 kcal i 5,9 g błonnika
Pumpernikiel:          252 kcal i 6,4g błonnika
Chleb chrupki:        353 kcal i 6g błonnika
Chleb graham:       226 kcal i 5g błonnika
Chleb zwykły:         245kcal i 4,5g błonnika
Kajzerki                  296 kcal i 2,1g błonnika
Chleb tostowy:       305 kcal i 2 g błonnika

Dodatkowo polecam lekturę: zdrowe pieczywo.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty