Witam serdecznie,
dobra wiadomość jest taka, że pieczywo może mieć swoje miejsce w diecie redukcyjnej. Istotna jest natomiast jego jakość; poleca się bogatsze w błonnik pieczywo z pełnego ziarna (zarówno zytnie jak i graham oraz orkiszowe). Jak wybierać odpowiednie pieczywo? Korzystając z etykiety produktu, jak zwykle warte zakupu jest to, o możliwie krótkim i zrozumiałym składzie (bez substancji o niezrozumiałej nazwie). Następnie przekrój pieczywa; nie powinien byc jednolicie brązowy, w kolorze kakao. Pieczywo z pełnego zboża powinien cechować ciemniejsze zabarwienie niż pieczywa z mąki białej, oczyszczonej, jednak nie powinno ono być jednolite. W przekroju powinny się także odznaczać fragmenty plewki (łupinki) ziaren.
Świetnymi zamiennikami chleba są inne produkty zbożowe; płatki pełnoziarniste, grube kasze.
Pozdrawiam! Justyna Siwiela
Nie ma potrzeby wykluczania chleba pełnoziarnistego z diety redukcyjnej. Jest on źródłem złożonych węglowodanów, które dostarczają energii na długi okres czasu, do tego zawiera błonnik regulujący pracę jelit i witaminy z grupy B. Zdrowa dieta redukcyjna jak najbardziej powinna zawierać pieczywo.
Chleb na diecie redukcyjnej wcale nie musi być niczym zastępowany, tylko należy zmniejszyć jego ilość i wybierać ciemny (razowy, pełnoziarnisty). Ale jeśli już chce Pani zamienić chleb na inny węglowodan, to proponuję kasze gruboziarniste (np. gryczana, pęcak), kaszę jaglaną, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy. W ostateczności chlebki wasa i wafle ryżowe
Witam, pieczywo można zastąpić naturalnymi płatkami pełnoziarnistymi np. owsianymi, żytnimi, jęczmiennymi, pszennymi lub kaszą, ryżem pełnoziarnistym/brązowym lub makaronem z pełnego przemiału. Pozdrawiam.
Witam. Mitem jest, że odchudzam się i nie jem pieczywa. Nie ma naprawdę takiej potrzeby. Trzeba tylko wybierać pieczywo pełnoziarniste i odpowiednią jego ilość (zależną od kaloryczności diety). Pieczywo takie ma dużo błonnika co w diecie odchudzającej jest bardzo ważne, a także witaminy z grupy B i inne składniki mineralne. Dodatkowo przeprowadzono eksperyment, w którym jedna grupa na diecie odchudającej mogła jeść pieczywo, druga nie. Obie schudły, ale grupie, która mogła jeść odpowiednią ilość pieczywa ładwiej było przestrzegać zaleceń dietetycznych. My Polacy lubimy chleb, daje on uczucie sytości, więc nie ma potrzeby eliminowac go tylko dlatego, że się Pani odchudza. Ale tak jak pisałam: odpowiednia ilość i jakość. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chleb w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Zamiennik pieczywa podczas odchudzania – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności