czym zastąpić chleb w diecie?

Witam, Czy można wyeliminować chleb z diety redukcyjnej? mam problem z ograniczeniem pieczywa, ponieważ bardzo lubię świeży chlebek. Trudno mi się mu oprzeć. Czym mogę je zastąpić? Czy są produkty, które mają podobny smak i są równie sycące? Interesują mnie produkty, które będą mniej kaloryczne i nie wpłyną negatywnie na dietę. Chciałabym zrzucić zbędne kilogramy, ale nie mogę zrezygnować z pieczywa. Czy z diety redukcyjnej trzeba wyeliminować chleb? A może nie ma takiej potrzeby? Proszę o wymienienie produktów, które mogą zastąpić chleb w diecie. Nie mogę znaleźć tych informacji w interencie. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Komu polecany jest żeń-szeń?

Mgr Magdalena Speichert-Dydel
Mgr Magdalena Speichert-Dydel

Witam, można wyeliminować chleb z diety redukcyjnej, ale tez nie ma takiej potrzeby.Pieczywo należy zastąpić innymi produktami zbożowymi, np. płatkami wsianymi, żytnimi, makaronem pełnoziarnistym, ryżem brązowym, kaszami najlepiej gruboziarnistymi.

Witam serdecznie,

Podczas diety redukcyjnej wcale nie trzeba eliminować pieczywa, a wybierać chleb odpowiedniej jakości oraz spożywać go w pierwszej połowie dnia a nie na kolację. Nie widzę powodów dla których nie mogłaby Pani zjeść 2kromek pieczywa rano na śniadanie. Musi Pani jednak wybierać prawdziwe pieczywo z mąki razowej żytniej. Taki chleb jest twardy, zbity, ma najczęściej popękaną skórkę a podczas krojenia pozostawia wilgoć na nożu. Pieczywo z pełnego przemiału jest bogate w wiele witamin, minerałów oraz błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i oczyszcza nasze jelita z toksyn. Nie kupuje Pani białych, napompowanych chemią i wyprodukowanych z mąki pszennej bułek a wszystko będzie w porządku. Oczywiście razowe pieczywo tez należy jeść z umiarem. Mogłaby Pani zastąpić pieczywo tradycyjne chrupkim, waflami ryżowymi, ale po co skoro one mają więcej cukru a mniej błonnika.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0

Kanapki rzeczywiście nie są zbyt dobrym rozwiązaniem, jeśli ma Pani problem z ograniczeniem ilości. Proszę skupić się na ciepłym potrawach, które dadzą uczucie sytości na dłużej. Ewentualnie może Pani wypróbować pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe, ale w tym wypadku też trzeba kontrolować ilości. Radziłabym na pewien czas wyeliminować pieczywo, aby się oduczyć zjadania go w nadmiernych ilościach, starać się jeść większość posiłków na ciepło, gotować zupy, risotto, zrobić sałatkę ryżową - proste dania, aby nie zabierały dużo czasu, a były sprytnym rozwiązaniem. W późniejszym czasie można spróbować wprowadzić pieczywo lecz w rozsądnej ilości :) Pozdrawiam serdecznie, ZM

0
Tomasz Nęcki
71 poziom zaufania

Dzień dobry,

skoro tak bardzo lubi Pani pieczywo, to może jednak najkorzystniej byłoby jedynie zmniejszyć ilość tego produktu w diecie, zamiast całkowicie go eliminować? W przypadku jakiejkolwiek diety ważne jest to, aby jednak przynajmniej w jakimś stopniu odpowiadała ona naszym preferencjom żywieniowym – w takiej sytuacji zdecydowanie łatwiej jest nam utrzymywać narzucone ograniczenia.

Mogłaby Pani wybierać również najzdrowsze z dostępnych rodzajów pieczywa. Można przecież jeść produkty pełnoziarniste czy też ciemne pieczywo – są one zarówno najmniej kaloryczne, jak i najbardziej bogate w składniki odżywcze.

Jeżeli już będzie Pani spożywała pieczywo, to należy pamiętać o dobieranych do niego dodatkach. Majonez czy inne tłuste sosy zdecydowanie nie są mile widziane w diecie redukcyjnej, podobnie jak bogate w tłuszcz wędliny. Przygotowując sobie kanapki najlepiej byłoby, aby wybierała Pani niskotłuszczowy nabiał oraz przyozdabiała Pani posiłki dużą ilością bogatych w witaminy, ale i niskokalorycznych warzyw.

Pytała Pani o to, czy są jakieś produkty o podobnym do pieczywa smaku i wartościach odżywczych. Zasadniczo ciężkie takie wymienić, teoretycznie można by wspomnieć o różnych waflach ryżowych czy pieczywie chrupkim, jednakże pieczywo zawsze pozostanie pieczywem . W razie, gdyby miała Pani trudności z ułożeniem swojego planu dietetycznego, korzystna prawdopodobnie była konsultacja z dietetykiem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty