Witam, można wyeliminować chleb z diety redukcyjnej, ale tez nie ma takiej potrzeby.Pieczywo należy zastąpić innymi produktami zbożowymi, np. płatkami wsianymi, żytnimi, makaronem pełnoziarnistym, ryżem brązowym, kaszami najlepiej gruboziarnistymi.
Witam serdecznie,
Podczas diety redukcyjnej wcale nie trzeba eliminować pieczywa, a wybierać chleb odpowiedniej jakości oraz spożywać go w pierwszej połowie dnia a nie na kolację. Nie widzę powodów dla których nie mogłaby Pani zjeść 2kromek pieczywa rano na śniadanie. Musi Pani jednak wybierać prawdziwe pieczywo z mąki razowej żytniej. Taki chleb jest twardy, zbity, ma najczęściej popękaną skórkę a podczas krojenia pozostawia wilgoć na nożu. Pieczywo z pełnego przemiału jest bogate w wiele witamin, minerałów oraz błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i oczyszcza nasze jelita z toksyn. Nie kupuje Pani białych, napompowanych chemią i wyprodukowanych z mąki pszennej bułek a wszystko będzie w porządku. Oczywiście razowe pieczywo tez należy jeść z umiarem. Mogłaby Pani zastąpić pieczywo tradycyjne chrupkim, waflami ryżowymi, ale po co skoro one mają więcej cukru a mniej błonnika.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Kanapki rzeczywiście nie są zbyt dobrym rozwiązaniem, jeśli ma Pani problem z ograniczeniem ilości. Proszę skupić się na ciepłym potrawach, które dadzą uczucie sytości na dłużej. Ewentualnie może Pani wypróbować pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe, ale w tym wypadku też trzeba kontrolować ilości. Radziłabym na pewien czas wyeliminować pieczywo, aby się oduczyć zjadania go w nadmiernych ilościach, starać się jeść większość posiłków na ciepło, gotować zupy, risotto, zrobić sałatkę ryżową - proste dania, aby nie zabierały dużo czasu, a były sprytnym rozwiązaniem. W późniejszym czasie można spróbować wprowadzić pieczywo lecz w rozsądnej ilości :) Pozdrawiam serdecznie, ZM
Dzień dobry,
skoro tak bardzo lubi Pani pieczywo, to może jednak najkorzystniej byłoby jedynie zmniejszyć ilość tego produktu w diecie, zamiast całkowicie go eliminować? W przypadku jakiejkolwiek diety ważne jest to, aby jednak przynajmniej w jakimś stopniu odpowiadała ona naszym preferencjom żywieniowym – w takiej sytuacji zdecydowanie łatwiej jest nam utrzymywać narzucone ograniczenia.
Mogłaby Pani wybierać również najzdrowsze z dostępnych rodzajów pieczywa. Można przecież jeść produkty pełnoziarniste czy też ciemne pieczywo – są one zarówno najmniej kaloryczne, jak i najbardziej bogate w składniki odżywcze.
Jeżeli już będzie Pani spożywała pieczywo, to należy pamiętać o dobieranych do niego dodatkach. Majonez czy inne tłuste sosy zdecydowanie nie są mile widziane w diecie redukcyjnej, podobnie jak bogate w tłuszcz wędliny. Przygotowując sobie kanapki najlepiej byłoby, aby wybierała Pani niskotłuszczowy nabiał oraz przyozdabiała Pani posiłki dużą ilością bogatych w witaminy, ale i niskokalorycznych warzyw.
Pytała Pani o to, czy są jakieś produkty o podobnym do pieczywa smaku i wartościach odżywczych. Zasadniczo ciężkie takie wymienić, teoretycznie można by wspomnieć o różnych waflach ryżowych czy pieczywie chrupkim, jednakże pieczywo zawsze pozostanie pieczywem . W razie, gdyby miała Pani trudności z ułożeniem swojego planu dietetycznego, korzystna prawdopodobnie była konsultacja z dietetykiem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak schudnąć bez rezygnacji z pieczywa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy na diecie redukcyjnej można jeść na kolację pieczywo? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Wafle ryżowe a dieta odchudzająca – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka