Witam!
Wafle ryżowe można stosować w diecie redukcyjnej, jednak raczej jako dodatek a nie zamiennik zróżnicowanej diety. Pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak kasze, brązowy ryż, makaron razowy i pieczywo razowe są podstawą zdrowego żywienia, a im bardziej różnorodnie tym lepiej. Warto stosować na przemian pieczywo żytnie, graham, wafle ryżowe. Wafle w połączeniu z serkiem czy koktajlem z jogurtu naturalnego i owoców mogą być interesującą opcją posiłków na wynos, nie wymagających długiego przygotowywania.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: O chlebie..
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/o-chlebie.html?c=9
Witam,
Zdrowszy jest chleb żytni na zakwasie niż wafle ryżowe, gdyż te są bardziej przetworzone.
Pozdrawiam
Witam,
wafle ryżowe w porównaniu z chlebem żytnim na zakwasie nie będą miały wielu składników pokarmowych. W diecie redukcyjnej nie chodzi jedynie o zmniejszenie kaloryczności ale również o zmianę nawyków żywieniowych. W takim razie zdecydowanie lepszym wyborem będzie dobre jakościowo pieczywo a wafle ryżowe powinny stanowić jedynie urozmaicenie diety.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
Witam,
zdecydowanie lepszym wyborem będzie prawdziwy chleb niż wafle ryżowe. W diecie redukcyjnej nie chodzi jedynie o zmniejszenie ilości kalorii a o zmianę nawyków żywieniowych. Wafle ryżowe są znacznie uboższe w ważne składniki pokarmowe. Chleb żytni będzie bogatszy w błonnik i wiele witamin. Wafle ryżowe można traktować jako uzupełnienie, urozmaicenie diety.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wafle ryżowe a dieta odchudzająca – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jakim pieczywem można zastąpić chleb żytni razowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jedzenie chleba podczas redukcji wagi – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta a wafle ryżowe – odpowiada Roma Wojtewicz
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie