Witam.
Na diecie redukcyjnej można spożywać pieczywo, ale w ograniczonych ilościach. Najlepiej unikać pieczywa pszennego (białego). Polecam pieczywo ciemne, razowe, pełnoziarniste.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Jak najbardziej. Ciemne, pełnoziarniste pieczywo (a nie barwione karmelem) jest źródłem weglowodanów złożonych i błonnika. Dostarcza energii na długi okres czasu i usprawnia prace przewodu pokarmowego. Do tego pełne ziarna dostarczają witamin i składników mineralnych dlatego ciemne pieczywo jak najbardziej może sie pojawiac w diecie redukcyjnej.
Witam, ilość i dobór pieczywa jest w przypadku diety redukcyjnej bardzo indywidualny, zależy od poziomu energetycznego diety ustalanej indywidualnie. Brakuje w tym poście informacji o ilości zaleconej energii w diecie :( Ale prosze kierować się tym, by pieczywo pochodziło z tzw.grubego przemiału (o ile oczywiście nie ma przeciwwskazań indywidualnych, o czym nie wiem). Zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki chleb należy spożywać podczas diety? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy na diecie redukcyjnej można jeść na kolację pieczywo? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon