Witam! Pieczywo dostarcza węglowodanów, które są niezbędne w codziennym jadłospisie. Najlepiej wybierać pieczywo z mąki razowej. Takie pieczywo powinno być m.in. ciężkie i ciemne. Proszę uważać na pieczywo zabarwiane karmelem. To tylko imitacja pieczywa razowego. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam,
nie ma potrzeby, aby na diecie redukcyjnej rezygnować z pieczywa. Proszę wybierać produkty pełnoziarniste, czyli chleb razowy, najlepiej żytni razowy. Taki chleb może być z dodatkiem np. słonecznika. Chleb razowy powinien być ciemny, ale nie w kolorze karmelu i mieć popękaną skórkę. Chleb taki nie powinien być "puchaty" lecz zwarty. Nie powinien się kruszyć podczas krojenia. Polecam pieczywo kupowane poza halą hipermarketu. W Carrefour oraz Real znajdują się piekarnie sprzedające takie pieczywo.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaki chleb należy spożywać podczas diety? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy razowe pieczywo powoduje wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jedzenie chleba podczas redukcji wagi – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Działanie herbatek przeczyszczających i wartość odżywcza pieczywa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek