Najlepiej wybierać chleb z jak najmniejszą ilością składników, czyli zawierający jedynie: mąkę, wodę, zakwas i sól.
Najzdrowsza mąka w chlebie to graham 1850, razowa 2000 i z pełnego przemiału 3000.
Najlepiej wybierać chleb pieczony na zakwasie a nie na drożdżach. Zakwas jest źródłem bakterii probiotycznych bardzo korzystnych na organizmu.
Słód jęczmienny i pszenny służą do tego aby drożdże lepiej wyrosły i chleb miał ładny kolor. Chleb na zakwasie nie potrzebuje takich polepszaczy.
Jeżeli chleb z wyżej opisanym składem jest odpowiednio wkomponowany w dietę, to może nawet sprzyjać odchudzaniu, ponieważ zawiera dużo błonnika, witamin i bakterii probiotycznych.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Dzień dobry, jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych to polecam chleby razowe na zakwasie (im krótszy skład chleba i wyższy typ mąki z której został upieczony- tym lepiej).
Do takiego chleba mogą być dodane m.in. nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane. Prawdziwy chleb razowy powinien być ciężki i zbity. Pieczywo lekkie i "napompowane", to najczęściej pieczywo pszenne zabarwione np. karmelem. Jest to imitacja prawdziwego chleba razowego i posiada mniejsze wartości odżywcze.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki chleb jest najzdrowszy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Witamina B1 (tiamina) - rola, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, źródła
Witamina B1 (tiamina) to substancja niezbędna do p
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe