Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa

Czy na diecie, gdzie muszę spalić nadmiar tkanki tłuszczowej mogę spożywać pieczywo, w którego skład wchodzi: woda, mąka żytnia razowa typ 2000, mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 750, słonecznik (10%), drożdże, sól, słód jęczmienny , słód pszenny? Nie koniecznie wszystkie wartości w nim zawarte są polecane w zdrowej diecie, ale mi chodzi tylko o to, czy przez spożywanie takiego pieczywa może ucierpieć moja figura. Czy przez spożywanie takiego pieczywa mogę przytyć? Będzie mi trudno schudnąć?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Najlepiej wybierać chleb z jak najmniejszą ilością składników, czyli zawierający jedynie: mąkę, wodę, zakwas i sól.

Najzdrowsza mąka w chlebie to graham 1850, razowa 2000 i z pełnego przemiału 3000.

Najlepiej wybierać chleb pieczony na zakwasie a nie na drożdżach. Zakwas jest źródłem bakterii probiotycznych bardzo korzystnych na organizmu.

Słód jęczmienny i pszenny służą do tego aby drożdże lepiej wyrosły i chleb miał ładny kolor. Chleb na zakwasie nie potrzebuje takich polepszaczy.

Jeżeli chleb z wyżej opisanym składem jest odpowiednio wkomponowany w dietę, to może nawet sprzyjać odchudzaniu, ponieważ zawiera dużo błonnika, witamin i bakterii probiotycznych.

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0

Dzień dobry, jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych to polecam chleby razowe na zakwasie (im krótszy skład chleba i wyższy typ mąki z której został upieczony- tym lepiej).
Do takiego chleba mogą być dodane m.in. nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane. Prawdziwy chleb razowy powinien być ciężki i zbity. Pieczywo lekkie i "napompowane", to najczęściej pieczywo pszenne zabarwione np. karmelem. Jest to imitacja prawdziwego chleba razowego i posiada mniejsze wartości odżywcze.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty