Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa

Czy na diecie, gdzie muszę spalić nadmiar tkanki tłuszczowej mogę spożywać pieczywo, w którego skład wchodzi: woda, mąka żytnia razowa typ 2000, mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 750, słonecznik (10%), drożdże, sól, słód jęczmienny , słód pszenny? Nie koniecznie wszystkie wartości w nim zawarte są polecane w zdrowej diecie, ale mi chodzi tylko o to, czy przez spożywanie takiego pieczywa może ucierpieć moja figura. Czy przez spożywanie takiego pieczywa mogę przytyć? Będzie mi trudno schudnąć?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Najlepiej wybierać chleb z jak najmniejszą ilością składników, czyli zawierający jedynie: mąkę, wodę, zakwas i sól.

Najzdrowsza mąka w chlebie to graham 1850, razowa 2000 i z pełnego przemiału 3000.

Najlepiej wybierać chleb pieczony na zakwasie a nie na drożdżach. Zakwas jest źródłem bakterii probiotycznych bardzo korzystnych na organizmu.

Słód jęczmienny i pszenny służą do tego aby drożdże lepiej wyrosły i chleb miał ładny kolor. Chleb na zakwasie nie potrzebuje takich polepszaczy.

Jeżeli chleb z wyżej opisanym składem jest odpowiednio wkomponowany w dietę, to może nawet sprzyjać odchudzaniu, ponieważ zawiera dużo błonnika, witamin i bakterii probiotycznych.

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0

Dzień dobry, jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych to polecam chleby razowe na zakwasie (im krótszy skład chleba i wyższy typ mąki z której został upieczony- tym lepiej).
Do takiego chleba mogą być dodane m.in. nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane. Prawdziwy chleb razowy powinien być ciężki i zbity. Pieczywo lekkie i "napompowane", to najczęściej pieczywo pszenne zabarwione np. karmelem. Jest to imitacja prawdziwego chleba razowego i posiada mniejsze wartości odżywcze.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty