Chleb pszenno-żytni a zdrowie

Witam, chciałabym zadać kilka pytań dotyczących chleba pszenno-żytniego. Od pewnego czasu jestem na diecie, miałam problem z lekką nadwagą, teraz zaczynam zrzucanie zbędnych kilogramów. Nurtuje mnie pytanie odnośnie pieczywa. Nie wiem czy jestem w stanie całkowicie z niego zrezygnować, nie potrafię sobie wyobrazić żebym nie zjadła na przykład kanapki itp., nawet nie chodzi o jakiś szczególny smak, ale po prostu jestem do tego za bardzo przyzwyczajona. Czy chleb pszenno-żytni jest dozwolony podczas diety na utratę zbędnych kilogramów czy raczej powinnam unikać tego rodzaju pieczywa? I jeśli powinnam unikać to jakie pieczywo mogłabym zastosować zamiast chleba pszenno-żytniego? Czy jest jakaś lepsza alternatywa? Czy na przykład chleb pszenno-żytni przetworzony w tosterze będzie lepszy dla zdrowia czy wręcz przeciwnie? Będę wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości.
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Czy olszówka jest grzybem trującym?

Chleb pszenno-żytni jest zdrowszy od chleba pszennego, gdyż zawiera składniki odżywcze zarówno z mąki pszennej i żytniej. Zatem zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych w porównaniu z chlebem pszennym.

0

Witam Panią,

chleb pszenno-żytni jest zdecydowanie zdrowszy niż chleb pszenny ale najbardziej wartościowe i odżywcze jest pieczywo żytnie razowe. Wybieramy chleb na naturalnym zakwasie. Tego typu produkty są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Posiadają również niższy Indeks Glikemiczny w porównaniu z pieczywem pszennym.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty