Chleb pszenno-żytni jest zdrowszy od chleba pszennego, gdyż zawiera składniki odżywcze zarówno z mąki pszennej i żytniej. Zatem zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych w porównaniu z chlebem pszennym.
Tak, ale tylko wtedy, gdy będzie na zakwasie. W przeciwnym razie lepiej unikać tego rodzaju pieczywa (a tym bardziej kupowanego w sklepach dyskontowych)
Witam Panią,
chleb pszenno-żytni jest zdecydowanie zdrowszy niż chleb pszenny ale najbardziej wartościowe i odżywcze jest pieczywo żytnie razowe. Wybieramy chleb na naturalnym zakwasie. Tego typu produkty są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Posiadają również niższy Indeks Glikemiczny w porównaniu z pieczywem pszennym.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie chleba pszenno-żytniego a wpływ na zdrowie – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Najlepsze i najgorsze pieczywo z Lidla. Dietetyk ma cenną wskazówkę
Dietetyk Jakub Woźniak w swoich nagraniach opublik
Czy ciemny chleb zawsze jest zdrowy? Kolor bochenka może wprowadzać w błąd
Ciemny chleb często postrzegany jest jak zdrowsza
Czy chrupkie pieczywo to tylko dietetyczne złudzenie?
Na pierwszy rzut oka wydaje się idealne, ponieważ