Chleb pszenno-żytni jest zdrowszy od chleba pszennego, gdyż zawiera składniki odżywcze zarówno z mąki pszennej i żytniej. Zatem zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych w porównaniu z chlebem pszennym.
Tak, ale tylko wtedy, gdy będzie na zakwasie. W przeciwnym razie lepiej unikać tego rodzaju pieczywa (a tym bardziej kupowanego w sklepach dyskontowych)
Witam Panią,
chleb pszenno-żytni jest zdecydowanie zdrowszy niż chleb pszenny ale najbardziej wartościowe i odżywcze jest pieczywo żytnie razowe. Wybieramy chleb na naturalnym zakwasie. Tego typu produkty są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Posiadają również niższy Indeks Glikemiczny w porównaniu z pieczywem pszennym.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie chleba pszenno-żytniego a wpływ na zdrowie – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Bosacka poleca "królową bułek". Wspiera układ trawienny, reguluje cukier
Jakie bułki wybrać na śniadaniowy stół? Warto zdać