Rodzaj pieczywa zależy od rodzaju diety na jakiej Pani przebywa. Jeżeli poszukuje Pani alternatywy do pełnoziarnistego chleba pszennego to chleb z mąki żytniej może być stosowany o ile jest wyprodukowny z mąki żytniej pełnoziarnistej. O ile nie przebywa Pani na diecie z koniecznością zapewnienia bardzo wysokiej podaży błonnika (jak np. przy uchyłkowatości jelit) nie ma konieczności stosowania wyłącznie produktów pełnoziarnistych - powinny one mieć około 60-75% udział w produktach zbożowych w diecie.
Szanowna Pani,
Jeśli chodzi o pieczywo, wszystko zależy od tego o jakiej diecie Pani mówi. W niektórych dietach bardziej pożądane jest pieczywo jasne.
Najczęściej poprzez "dietę" ma się na myśli dietę mającą na celu zmniejszenie masy ciała - w takim przypadku stosowanie zarówno chleba pełnoziarnistego, jak i chleba z mąki żytniej będzie odpowiednie.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
http://www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Jedzenie chleba podczas redukcji wagi – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jaki chleb należy spożywać podczas diety? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
artykuły
Czy chrupkie pieczywo to tylko dietetyczne złudzenie?
Na pierwszy rzut oka wydaje się idealne, ponieważ
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Bosacka wskazała najzdrowsze bułki. Wspierają trawienie i dbają o poziom cukru
Świeże bułki kuszą zapachem i chrupiącą skórką, al