Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!
Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.
Rodzaj pieczywa zależy od rodzaju diety na jakiej Pani przebywa. Jeżeli poszukuje Pani alternatywy do pełnoziarnistego chleba pszennego to chleb z mąki żytniej może być stosowany o ile jest wyprodukowny z mąki żytniej pełnoziarnistej. O ile nie przebywa Pani na diecie z koniecznością zapewnienia bardzo wysokiej podaży błonnika (jak np. przy uchyłkowatości jelit) nie ma konieczności stosowania wyłącznie produktów pełnoziarnistych - powinny one mieć około 60-75% udział w produktach zbożowych w diecie.
Szanowna Pani,
Jeśli chodzi o pieczywo, wszystko zależy od tego o jakiej diecie Pani mówi. W niektórych dietach bardziej pożądane jest pieczywo jasne.
Najczęściej poprzez "dietę" ma się na myśli dietę mającą na celu zmniejszenie masy ciała - w takim przypadku stosowanie zarówno chleba pełnoziarnistego, jak i chleba z mąki żytniej będzie odpowiednie.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
http://www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela