Rodzaj pieczywa zależy od rodzaju diety na jakiej Pani przebywa. Jeżeli poszukuje Pani alternatywy do pełnoziarnistego chleba pszennego to chleb z mąki żytniej może być stosowany o ile jest wyprodukowny z mąki żytniej pełnoziarnistej. O ile nie przebywa Pani na diecie z koniecznością zapewnienia bardzo wysokiej podaży błonnika (jak np. przy uchyłkowatości jelit) nie ma konieczności stosowania wyłącznie produktów pełnoziarnistych - powinny one mieć około 60-75% udział w produktach zbożowych w diecie.
Szanowna Pani,
Jeśli chodzi o pieczywo, wszystko zależy od tego o jakiej diecie Pani mówi. W niektórych dietach bardziej pożądane jest pieczywo jasne.
Najczęściej poprzez "dietę" ma się na myśli dietę mającą na celu zmniejszenie masy ciała - w takim przypadku stosowanie zarówno chleba pełnoziarnistego, jak i chleba z mąki żytniej będzie odpowiednie.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
http://www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Jedzenie chleba podczas redukcji wagi – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki chleb należy spożywać podczas diety? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel