Witam.
Jeśli nie na przeciwwskazań zdrowotnych, to zalecane jest spożywanie głównie ciemnego pieczywa pełnoziarnistego (oczywiście w rozsądnych ilościach). Jest ono bogate w m.in błonniki, białko, sole mineralne i witaminy. Niepokojące są różnego typu próby zafałszowania rodzajów chleba np. chleb pszenny jest często barwiony karmelem i sugeruje, że jest chlebem razowym. Dodatek "polepszaczy smaku" może dawać chemiczny posmak. Kupowane pieczywo powinno być odpowiednio przyrumienione i wyrośnięte. Chleb zakalcowaty, przypalony, zanieczyszczony i zdeformowany jest mało wartościowy. Warto pamiętać, że w chlebach mieszanych zmniejsza się ilość wartościowej mąki żytniej.
Po przepisy i wskazówki żywieniowe zapraszam na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Eliminacja chleba nie ma sensu, o ile jest to chleb pełnoziarnisty. Biały chleb może sprzyjać tyciu, ponieważ szybko podnosi cukier we krwi i ma mało składników odżywczych. Chleb pełnoziarnisty zawiera błonnik, witaminy i składniki mineralne i powoduje, że czujemy się dłużej nasyceni.

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty