Czemu nie możemy schudnąć?
Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.
Witam.
Jeśli nie na przeciwwskazań zdrowotnych, to zalecane jest spożywanie głównie ciemnego pieczywa pełnoziarnistego (oczywiście w rozsądnych ilościach). Jest ono bogate w m.in błonniki, białko, sole mineralne i witaminy. Niepokojące są różnego typu próby zafałszowania rodzajów chleba np. chleb pszenny jest często barwiony karmelem i sugeruje, że jest chlebem razowym. Dodatek "polepszaczy smaku" może dawać chemiczny posmak. Kupowane pieczywo powinno być odpowiednio przyrumienione i wyrośnięte. Chleb zakalcowaty, przypalony, zanieczyszczony i zdeformowany jest mało wartościowy. Warto pamiętać, że w chlebach mieszanych zmniejsza się ilość wartościowej mąki żytniej.
Po przepisy i wskazówki żywieniowe zapraszam na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Eliminacja chleba nie ma sensu, o ile jest to chleb pełnoziarnisty. Biały chleb może sprzyjać tyciu, ponieważ szybko podnosi cukier we krwi i ma mało składników odżywczych. Chleb pełnoziarnisty zawiera błonnik, witaminy i składniki mineralne i powoduje, że czujemy się dłużej nasyceni.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy dieta dobrych kalorii jest zdrowa przy redukcji? – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jak wybrać dobry chleb w sklepie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy jedzenie domowych wypieków jest dozwolone na diecie odchudzającej? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Drinki odchudzające na diecie – odpowiada Mgr Renata Kusińska
artykuły
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Czysty syrop klonowy chroni przed stanem zapalnym
Według nowego badania przeprowadzonego przez nauko
Naukowcy wyjaśniają, dlaczego współcześnie hodowane pomidory smakują jak tektura
Czasami wszyscy lubimy wspominać tęsknie przeszłoś