Witam.
Jeśli nie na przeciwwskazań zdrowotnych, to zalecane jest spożywanie głównie ciemnego pieczywa pełnoziarnistego (oczywiście w rozsądnych ilościach). Jest ono bogate w m.in błonniki, białko, sole mineralne i witaminy. Niepokojące są różnego typu próby zafałszowania rodzajów chleba np. chleb pszenny jest często barwiony karmelem i sugeruje, że jest chlebem razowym. Dodatek "polepszaczy smaku" może dawać chemiczny posmak. Kupowane pieczywo powinno być odpowiednio przyrumienione i wyrośnięte. Chleb zakalcowaty, przypalony, zanieczyszczony i zdeformowany jest mało wartościowy. Warto pamiętać, że w chlebach mieszanych zmniejsza się ilość wartościowej mąki żytniej.
Po przepisy i wskazówki żywieniowe zapraszam na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Eliminacja chleba nie ma sensu, o ile jest to chleb pełnoziarnisty. Biały chleb może sprzyjać tyciu, ponieważ szybko podnosi cukier we krwi i ma mało składników odżywczych. Chleb pełnoziarnisty zawiera błonnik, witaminy i składniki mineralne i powoduje, że czujemy się dłużej nasyceni.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Chleb przy karmieniu piersią – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy dieta dobrych kalorii jest zdrowa przy redukcji? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska