Witam,
najlepiej wybierać pieczywo pełnoziarniste, czyli z mąki z pełnego przemiału. Takie chleby zawierają to, co najbardziej wartościowe w ziarnach: błonnik, witaminy z grupy B, magnez, cynk i inne mikroelementy. Najlepiej chleb na zakwasie, który zawiera pożyteczne bakterie. Pieczywo jasne pozbawione jest tych wartości i może powodować zaparcia. Proszę wybierać chleb żytni lub mieszany. Jeśli zauważy Pani niekorzystne objawy u dziecka np. wzdęcia, to można jeść pieczywo z mąki nieco lżejszej np. pytlowej lub graham.
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Spożywanie chleba pszenno-żytniego a wpływ na zdrowie – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dlaczego po zjedzeniu chleba żytniego czuję ból brzucha? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
artykuły
Bosacka wskazała najzdrowsze bułki. Wspierają trawienie i dbają o poziom cukru
Świeże bułki kuszą zapachem i chrupiącą skórką, al
Najlepsze i najgorsze pieczywo z Lidla. Dietetyk ma cenną wskazówkę
Dietetyk Jakub Woźniak w swoich nagraniach opublik
Czy chrupkie pieczywo to tylko dietetyczne złudzenie?
Na pierwszy rzut oka wydaje się idealne, ponieważ