Witam,
najlepiej wybierać pieczywo pełnoziarniste, czyli z mąki z pełnego przemiału. Takie chleby zawierają to, co najbardziej wartościowe w ziarnach: błonnik, witaminy z grupy B, magnez, cynk i inne mikroelementy. Najlepiej chleb na zakwasie, który zawiera pożyteczne bakterie. Pieczywo jasne pozbawione jest tych wartości i może powodować zaparcia. Proszę wybierać chleb żytni lub mieszany. Jeśli zauważy Pani niekorzystne objawy u dziecka np. wzdęcia, to można jeść pieczywo z mąki nieco lżejszej np. pytlowej lub graham.
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Spożywanie chleba pszenno-żytniego a wpływ na zdrowie – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dlaczego po zjedzeniu chleba żytniego czuję ból brzucha? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
artykuły
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Bosacka poleca "królową bułek". Wspiera układ trawienny, reguluje cukier
Jakie bułki wybrać na śniadaniowy stół? Warto zdać
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o