Dzień dobry, polecam chleby razowe na zakwasie. Do takiego chleba mogą być dodane m.in. nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane. Prawdziwy chleb razowy powinien być ciężki i zbity. Pieczywo lekkie i "napompowane", to najczęściej pieczywo pszenne zabarwione np. karmelem. Jest to imitacja prawdziwego chleba razowego i posiada mniejsze wartości odżywcze.
Po przepisy i wskazówki żywieniowe zapraszam na moją stronę
www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Należy wybrać chleb składający się z samych naturalneych składnikow, z jak najmniejszą liczną składników. Chleb powinien skladać się z mąki, wody, zakwasu bądź drożdży i dodatków takich jak ziarna. Wszelkie spuchniacze, polepszacze i inne składniki, których nazwy nic nam nie mówią powinny nas ostrzegać, że nie jest to dobry produkt.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Jaki chleb w diecie? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jaki chleb jest najzdrowszy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Z jakiej mąki piec zdrowy chleb? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska