Dzień dobry.
Zmiana pieczywa pszennego na pieczywo pełnoziarniste, razowe jest dobrym rozwiązaniem. W diecie warto ograniczyć węglowodany proste tz. produkty tj. białe pieczywo, ryż biały, makaron pszenny, produkty które zostały mocno przetworzone. Istotne jest, aby zastąpić je węglowodanami złożonymi tz. produktami tj. kasza gryczana, ryż brązowy, makarony razowe, pieczywo ciemne. Produkty bogate w węglowodany złożone pozwolą zachować energię na dłużej, są źródłem składników mineralnych (magnez, żelazo) oraz błonnika, który wpływa m.in. na uczucie sytości. Jednak zmiana pieczywa, to nie wszystko. Warto pomyśleć nad ogólnymi zmianami w sposobie żywienia i dostosować je do zasad zdrowego żywienia. Wówczas efekt odchudzania będzie szybszy.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

W zdrowej zbilansowanej diecie poleca się pieczywo pełnoziarniste, odznaczające się wyższą zawartością błonnika, który daje uczucie sytości (a jest to element niezwykle istotny zwłaszcza na diecie odchudzającej). Ponadto dostarcza węglowodany złożone, regulujące stężenie glukozy (potocznie "cukru") we krwi oraz dostarcza o wiele więcej wielu cennych składników jak witaminy i minerały w porównaniu do pieczywa jasnego.
Polecam zwrócenie uwagi na jakość "ciemnego" pieczywa które w swoim składzie nie powinno mieć barwników, którym będzie zawdzięczał swój kolor. Proszę czytać etykietkę na pieczywie i starać się kupować pieczywo w piekarenkach lub spróbować upiec samodzielnie w domu.

Pozdrawiam
Diana Wolańska, dietetyk

0

Podczas odchudzania jak najbardziej można spożywać pieczywo ale pełnoziarniste, ktore jest bardziej wartościowe od białego. Zawiera witaminy, składniki mineralne, błonnik i daje uczucie sytości na dłużej. Białe pieczywo jest dla osob potrzebujących diety lekkostrwanej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty