Dzień dobry.
Zmiana pieczywa pszennego na pieczywo pełnoziarniste, razowe jest dobrym rozwiązaniem. W diecie warto ograniczyć węglowodany proste tz. produkty tj. białe pieczywo, ryż biały, makaron pszenny, produkty które zostały mocno przetworzone. Istotne jest, aby zastąpić je węglowodanami złożonymi tz. produktami tj. kasza gryczana, ryż brązowy, makarony razowe, pieczywo ciemne. Produkty bogate w węglowodany złożone pozwolą zachować energię na dłużej, są źródłem składników mineralnych (magnez, żelazo) oraz błonnika, który wpływa m.in. na uczucie sytości. Jednak zmiana pieczywa, to nie wszystko. Warto pomyśleć nad ogólnymi zmianami w sposobie żywienia i dostosować je do zasad zdrowego żywienia. Wówczas efekt odchudzania będzie szybszy.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Dzień dobry, zmiana pieczywa na żytnie bądź razowe na pewno jest dobrym początkiem w zmianie nawyków żywieniowych, kolejnym krokiem powinno być włączenie innych produktów pełnoziarnistych do diety tj. makaron pełnoziarnisty, ciemny ryż, kasze, płatki owsiane, musli. Bardzo ważne w zdrowej diecie (która pozwala osiągnąć należną wagę) jest spożywanie 5 regularnych posiłków, czyli jemy często ale po mało, przez co żołądek się stopniowo obkurcza. I oczywista rzecz ograniczamy słodycze. Te zmiany na pewno zaowocują utratą zbędnych kilogramów. Pozdrawiam, Dietetyk Monika Majcher-Lipiejko
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Zasadność rezygnowania z białego pieczywa w diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zamiennik pieczywa podczas odchudzania – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Węglowodany na diecie redukcyjnej – odpowiada Magdalena Rapacka
- Codzienne spożywanie słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, aby dodać sobie energii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jedzenie chleba podczas redukcji wagi – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak poprzez dietę obniżyć wysoki poziom cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności