Dzień dobry.
W unormowaniu poziomu glukozy we krwi pomaga wykluczenie z diety cukrów prostych ( tj. słodycze, słodkie napoje, jasne pieczywo, jasne makarony, ryż biały). Trzeba je wówczas zastąpić węglowodanami złożonymi, czyli produktami tj. ryż brązowy, kasza gryczana, płatki owsiane, makaron ciemny, pieczywo razowe. Węglowodany złożone znajdujące się w wymienionych produktach powodują powolne uwalnianie energii, a co za tym idzie wolno uwalniają cukier do krwi. Wskazane są również warzywa i w umiarkowanych ilościach owoce. Duże znaczenie mają regularnie spożywane posiłki. Najlepsze rozwiązanie to 4-6 posiłków dziennie. Głównym i dostarczającym najwięcej energii posiłkiem powinien być obiad. W diecie zalecane jest spożywanie dobrej jakości mięsa, ponieważ dostarcza ono niezbędne dla naszego organizmu pełnowartościowe białko.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zwalczyć uzależnienie od słodyczy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Codzienne spożywanie słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Węglowodany na diecie redukcyjnej – odpowiada Magdalena Rapacka
- Ograniczenie słodyczy u 27-latki – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty zawierające węglowodany złożone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Przejście na dietę grzybiczą – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Węglowodany a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Zła dieta może sprawić, że czujesz się jak na kacu
Niektórzy z nas często budzą się rano z bólem głow
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności