Błędy w dietach odchudzających

Witam serdecznie,

węglowodany złożone znajdzie Pan w pieczywie żytnim razowym, pełnoziarnistym, ziarnach owsa, otrębach, kaszach, ryżu brązowym, makaronach pełnoziarnistych. Proszę po nie siegac ponieważ jest to cenne źródło energii.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Tak, występują w pieczywie, również żytnim, ALE pełnoziarnistym/razowym czyli np.klasyczny razowiec żytni na zakwasie. Może być z ziarnami, dodatkami itd.

Węglowodany złożone są w tych produktach, które są mało-średnio przetworzone. Płatki owiane, jęczmienne, orkiszowe itp (bez dodatków typu cukier, np. płatki owsiane górskie).
Pełne ziarno typu ziarno orkiszu, jęczmienia czy owsa - w postaci kasz np. kasza jęczmienna perłowa, kasza gryczana - bardzo zdrowa!
Ryż brązowy(ciemny), dziki, naturalny - czyli nieobłuskany.
Otręby.
Makaron pełnoziarnisty - znowu ciemny kolor pomaga nam go odnaleźć na sklepowych półkach.
Nasiona roślin strączkowych takie jak: fasola, kukurydza, groch, ciecierzyca, soczewica, soja.

Ogólnie tradycyjne, dobre jedzenie - podstawa żywienia od zawsze.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty