Dzień dobry,
Wszystkie wymienione przez Panią produkty zawierają węglowodany złożone. Jednakże w kaszach, makaron pełnoziarnistym itp. znajdują się spore ilości błonnika, który w nadmiarze może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet zaparcia.
W takim przypadku warto jeść więcej warzyw owoców, a pieczywo kasze, ryż jeść na zmianę.
Proste węglowodany występują w miodzie, słodyczach te produkty należy unikać w diecie odchudzającej.
Węglowodany złożone są dobre dla zdrowych osób, z prawidłowo funkcjonującym przewodem pokarmowym. Przede wszystkim powinna Pani udać sie do lekarza, żeby sprawdzić co jest przyczyną Pani dolegliwości. A węglowodany powinna Pani spożywać takie, które nie powodują dolegliwości, bo priorytetem jest zawsze dobre samopoczucie. Na razie proszę spróbować pieczywo mieszane i drobniejsze kasze - np. kuskus i jęczmienną. Jeśli dolegliwości nadal będą się utrzymywały to proszę spożywać produkty o ograniczenj zawartości błonnika, czyli jasny ryż, pieczywo itp
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Węglowodany na diecie redukcyjnej – odpowiada Magdalena Rapacka
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta a wafle ryżowe – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy mogę spożywać węglowodany? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy przy cukrzycy można jeść galaretkę z kurczakiem? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jakie produkty dodają energii człowiekowi? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Przejście na dietę grzybiczą – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Co jeść, aby dodać sobie energii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Dieta cukrzycowa - charakterystyka, leczenie cukrzycy
Dieta cukrzycowa jest ważna dla chorych. Cukrzyca