Wartość indeksu glikemicznego
Diabetolog, lek. med. Grażyna Korzeniewska wyjaśnia w filmie, czym jest indeks glikemiczny. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Koniecznie zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Witam. Zbilansowana dieta oraz odpowiedni czas spożywania posiłków powinny "dodać" energii. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Ogólne wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie www.diet-coaching.xaa.pl zapraszam do jej odwiedzenia oraz zadawania pytań. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Podstawowym substratem energetycznym są węglowodany oraz tłuszcze. Węglowodany powinny dostarczać 55-60% energii w codziennej diecie, tłuszcze zaś 25-30%. Węglowodany proste, obecne w jasnym pieczywie, słodyczach, białym ryżu i makaronie, dodają energii szybko i na krótko. Z kolei węglowodany złożone (ciemne pieczywo, kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, naturalne płatki śniadaniowe, surowe warzywa) energię wydzielają porcjami i trwa to dłuższy czas, dlatego po spożyciu tych produktów energii wystarczy nam na o wiele dłużej. Dlatego tez te produkty powinny stanowić podstawę diety.
Pozdrawiam Dietetyk Monika Majcher-Lipiejko
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty dodają energii człowiekowi? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co konkretnie jeść, aby być zdrowym? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Dieta na przyrost masy mięśniowej dla 15-latka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wartościowy posiłek pozwalający zachować energię i sprawność umysłową – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zrzucenie 5 kg w racjonalny sposób – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakich produktów spożywczych należy szczególnie unikać w czasie ciąży? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Spożywanie potraw węglowodanowych i zachowanie wagi – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Ryba stanowi znakomitą część zdrow