Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby).
Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Rozkład ilości węglowodanów w posiłkach a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dopuszczalna ilość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dostarczanie tłuszczów przy dobrze zbilansowanej diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zapotrzebowanie na białko, tłuszcz, węglowodany u 35-letniej kobiety – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ograniczanie spożywania mięsa – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Ile gram białka powinnam jeść przy zapotrzebowaniu 2000 kcal? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Stosowanie kasz przy odchudzaniu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Zawartość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta dla 18-latki mającej 160 centymetrów wzrostu – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Jak rozłożyć węglowodany i białka w diecie? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności