Ograniczanie spożywania mięsa

Czy ograniczając spożycie mięsa do 3 porcji po ok. 150g tygodniowo trzeba martwić się o jakieś wartości odżywcze, aby nie mieć niedoborów?
MĘŻCZYZNA, 18 LAT ponad rok temu

Witam, w pozostałe dni można spożywać jajka, ryby czy rośliny strączkowe, aby uzupełnić białko w diecie. W zależności od tego jakie jest to mięso, warto pomyśleć o uzupełnianiu żelaza i witaminy B12.

0

Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty