Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby).
Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Rozkład ilości węglowodanów w posiłkach a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dopuszczalna ilość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie kasz przy odchudzaniu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dostarczanie tłuszczów przy dobrze zbilansowanej diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można jeść makaron sojowy podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ograniczanie spożywania mięsa – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Podaż kaloryczna na diecie redukcyjnej u 29-latki ważącej 65 kg przy 170 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile gram białka powinnam jeść przy zapotrzebowaniu 2000 kcal? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Dieta dla 18-latki mającej 160 centymetrów wzrostu – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
artykuły
10 najgorszych produktów. Uszkadzają neurony, powodują mgłę mózgową
Badania jasno pokazują, że codzienne wybory żywien
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności