Każdy produkt dostarczony do organizmu wpływa na bilans energetyczny. Na pobudzenie organizmu działają alkaloidy zawarte w kawie,herbacie i energy drinkach.
Podstawowym substratem energetycznym są węglowodany oraz tłuszcze. Węglowodany powinny dostarczać 55-60% energii w codziennej diecie, tłuszcze zaś 25-30%. Węglowodany proste, obecne w jasnym pieczywie, słodyczach, białym ryżu i makaronie, dodają energii szybko i na krótko. Z kolei węglowodany złożone (ciemne pieczywo, kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, naturalne płatki śniadaniowe, surowe warzywa) energię wydzielają porcjami i trwa to dłuższy czas, dlatego po spożyciu tych produktów energii wystarczy nam na o wiele dłużej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, aby dodać sobie energii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na przyrost masy mięśniowej dla 15-latka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
- Dieta na przybranie masy mięśniowej dla 26-latka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaka dieta na przytycie dla 23-latki o wadze 45 kg? – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Węglowodany złożone a utrata wagi – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dlaczego dieta LCHF jest nieodpowiednia? – odpowiada Mgr Joanna Sobczak
- Jakie produkty spożywcze zawierają dużo żelaza i węglowodanów? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy diety niskowęglowodanowe są zdrowe? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw