Zapytaj lekarza

1 , 0 3 5 , 5 5 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dieta osoby chorej na cukrzycę

Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.

Ewa Kozłowska Dietetyk, Warszawa
82 poziom zaufania

Każdy produkt dostarczony do organizmu wpływa na bilans energetyczny. Na pobudzenie organizmu działają alkaloidy zawarte w kawie,herbacie i energy drinkach.

Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.
0

Podstawowym substratem energetycznym są węglowodany oraz tłuszcze. Węglowodany powinny dostarczać 55-60% energii w codziennej diecie, tłuszcze zaś 25-30%. Węglowodany proste, obecne w jasnym pieczywie, słodyczach, białym ryżu i makaronie, dodają energii szybko i na krótko. Z kolei węglowodany złożone (ciemne pieczywo, kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, naturalne płatki śniadaniowe, surowe warzywa) energię wydzielają porcjami i trwa to dłuższy czas, dlatego po spożyciu tych produktów energii wystarczy nam na o wiele dłużej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Ważne tematy