Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 9 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Ewa Kozłowska Dietetyk, Warszawa
82 poziom zaufania

Każdy produkt dostarczony do organizmu wpływa na bilans energetyczny. Na pobudzenie organizmu działają alkaloidy zawarte w kawie,herbacie i energy drinkach.

Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.
0

Podstawowym substratem energetycznym są węglowodany oraz tłuszcze. Węglowodany powinny dostarczać 55-60% energii w codziennej diecie, tłuszcze zaś 25-30%. Węglowodany proste, obecne w jasnym pieczywie, słodyczach, białym ryżu i makaronie, dodają energii szybko i na krótko. Z kolei węglowodany złożone (ciemne pieczywo, kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, naturalne płatki śniadaniowe, surowe warzywa) energię wydzielają porcjami i trwa to dłuższy czas, dlatego po spożyciu tych produktów energii wystarczy nam na o wiele dłużej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy