Witam serdecznie,
w produktach spożywczych znajduje się żelazo hemowe i trudniej wchłaniane żelazo niehemowe.Źródłem tego pierwszego są takie produkty jak: wątroba, nerki, serce i przetwory mięsne z krwią, ryby, drób. Żelaza niehemowego dostarczają nam: żółtka jaj, pełne ziarna zbóż (mąka, chleb z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, otręby pszenne, ryżowe, zarodki pszenne) poza tym szpinak, nać pietruszki, szczypior, boćwina, pietruszka korzeń, buraki, brukselka, suszone owoce. Do czynników utrudniających przyswajanie żelaza, zalicza się: kwasy fitynowe, fosforany(żółtko jaja, żywność konserwowana np. w wędlinach ) oraz wapń i inne mikroskładniki. Na bioprzyswajalność żelaza niehemowego mają wpływ różne czynniki do których zaliczamy witaminę C, niskie pH soku żołądkowego, obecność pewnych aminokwasów, takie produkty jak mięso, drób, ryby. Działanie hamujące na biodostępność żelaza ma również tiamina zawarta w herbacie i i kofeina w kawie. Ogólnie proces wchłaniania żelaza jest złożony. W mleku np. są zawarte fosforany, które utrudniają wchłanianie, ale jest również cukier mleczny, który ułatwia wchłanianie :).
Węglowodany to :produkty zbożowe(pieczywo, makarony, kasze, ryż, płatki), warzywa, owoce i przetwory owocowe, cukier i słodycze (cukier, miód, czekolada deserowa). Węglowodany dzielimy na proste i złożone.
pozdrawiam
Agnieszka Pierwoła
Witam Pana,
zachęcam do lektury moich artykułów na ten temat a znajdzie Pan w nich odpowiedź na swoje pytanie:
http://dietetycy.org.pl/weglowodany-ich-zrodla-diecie/
https://portal.abczdrowie.pl/niedobor-zelaza
http://joanna-wasiluk.jejswiat.pl/16158,produkty-zawierajace-zelazo
Pozdrawiam
Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jakie mogą być skutki przyjmowania za dużo żelaza w kapsułkach? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co zawiera najwięcej żelaza? – odpowiada Lek. Sebastian Jamroży
- Produkty dostarczające węglowodany i białka – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Celiakia i niedobory żelaza – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi
Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza
Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni