Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.
Witam serdecznie,
w produktach spożywczych znajduje się żelazo hemowe i trudniej wchłaniane żelazo niehemowe.Źródłem tego pierwszego są takie produkty jak: wątroba, nerki, serce i przetwory mięsne z krwią, ryby, drób. Żelaza niehemowego dostarczają nam: żółtka jaj, pełne ziarna zbóż (mąka, chleb z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, otręby pszenne, ryżowe, zarodki pszenne) poza tym szpinak, nać pietruszki, szczypior, boćwina, pietruszka korzeń, buraki, brukselka, suszone owoce. Do czynników utrudniających przyswajanie żelaza, zalicza się: kwasy fitynowe, fosforany(żółtko jaja, żywność konserwowana np. w wędlinach ) oraz wapń i inne mikroskładniki. Na bioprzyswajalność żelaza niehemowego mają wpływ różne czynniki do których zaliczamy witaminę C, niskie pH soku żołądkowego, obecność pewnych aminokwasów, takie produkty jak mięso, drób, ryby. Działanie hamujące na biodostępność żelaza ma również tiamina zawarta w herbacie i i kofeina w kawie. Ogólnie proces wchłaniania żelaza jest złożony. W mleku np. są zawarte fosforany, które utrudniają wchłanianie, ale jest również cukier mleczny, który ułatwia wchłanianie :).
Węglowodany to :produkty zbożowe(pieczywo, makarony, kasze, ryż, płatki), warzywa, owoce i przetwory owocowe, cukier i słodycze (cukier, miód, czekolada deserowa). Węglowodany dzielimy na proste i złożone.
pozdrawiam
Agnieszka Pierwoła
Witam Pana,
zachęcam do lektury moich artykułów na ten temat a znajdzie Pan w nich odpowiedź na swoje pytanie:
http://dietetycy.org.pl/weglowodany-ich-zrodla-diecie/
https://portal.abczdrowie.pl/niedobor-zelaza
http://joanna-wasiluk.jejswiat.pl/16158,produkty-zawierajace-zelazo
Pozdrawiam
Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jakie mogą być skutki przyjmowania za dużo żelaza w kapsułkach? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Jakie produkty spożywcze mają korzystny wpływ na sprawność seksualną? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza
Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób