Witam serdecznie.
Jeżeli preparat żelaza jest dobrze przez Panią tolerowany (nie powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego), powinien być zawsze przyjmowany na czczo. Do pokarmów o największej zawarości żelaza należą podroby (zwłaszcza wątroba cielęca i wieprzowa), czerwone mięso, drób i ryby. Należy pamiętać, że wchłanianie żelaza wzrasta w środowisku kwaśnym, dlatego zalecane jest spożywanie przy każdym posiłku produktów bogatych w witaminę C. Dobrym źródłem tej witaminy są cytrusy, czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki. Z drugiej strony w trakcie leczenia niedokrwistości wskazane jest ograniczenie spożycia kawy, herbaty, mleka, które wpływają hamująco na przyswajanie żelaza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Sposoby na uzupełnienie niedoboru żelaza w krwi – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy dieta pomoże przy niskim żelazie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
artykuły
Senność w ciągu dnia. Co może być jej przyczyną?
Z problemem senności w ciągu dnia zmaga się wiele
Co utrudnia wchłanianie minerałów?
Minerały w codziennej diecie By organizm prawidło
Wypadają ci włosy i jesteś chronicznie zmęczona? To może być niski poziom żelaza i ferrytyny
Ciągłe infekcje, senność i zawroty głowy? Jesteś n