Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 3 , 5 2 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Hematologia: Pytania do specjalistów

Czy powinnam jednak zmienić mojego lekarza?

Dzień dobry, ostatnio z powodu nadmiernego wypadania włosów oraz ciągłego uczucia zmęczenia udałam się na badanie krwi. W wynikach MCH prawidłowy przedział wynosi 27,0-31,00 a mój wynik wyniósł 30,8 co oznacza góry poziom granicy. Lekarka powiedziała, że wszystko jest... Dzień dobry, ostatnio z powodu nadmiernego wypadania włosów oraz ciągłego uczucia zmęczenia udałam się na badanie krwi. W wynikach MCH prawidłowy przedział wynosi 27,0-31,00 a mój wynik wyniósł 30,8 co oznacza góry poziom granicy. Lekarka powiedziała, że wszystko jest dobrze jednak mnie zastanawia czy aby na pewno. Również badania na tarczyce w TSH 3 wyniosły 4,11 a górna granica to 4,20. Czy powinnam się udać do innego lekarza czy jednak wszystko jest dobrze
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Jak leczyć to uszkodzenie nerwów?

Witam mój tata o dłuższego czasu choruje na uszkodzenie nerwów obwodowych przyjmuje coraz to inne leki i ich kombinacje teraz obecnie pregebalin mylan 150mg wcześniej wieczór doretta 2-3 razy dziennie rantudil retard 1 rano przez 10 dni teraz w takim... Witam mój tata o dłuższego czasu choruje na uszkodzenie nerwów obwodowych przyjmuje coraz to inne leki i ich kombinacje teraz obecnie pregebalin mylan 150mg wcześniej wieczór doretta 2-3 razy dziennie rantudil retard 1 rano przez 10 dni teraz w takim składzie a wcześnie jeszcze inne specyfiki, moje pytanie jest takie że te leki nic praktycznie nie dają ma ogromny ból okolic stóp i łydek nie może spać z bólu w pozycji leżącej tylko na siedząco lecz ból i tak jest ostry,opuchnięte stopy, marznące piekące i nie wiem co jeszcze, momentami problem z chodzeniem bez obu kul, i nie wiem jak mu pomóc już z tym bólem
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy taki poziom WBC to powód do niepokoju?

Byłam w szpitalu w związku z poronieniem, przed lyzeczkowaniem miałam robione badania krwi, czy poziom WBC 11,74 gdzie norma jest 10,04 jest powodem do niepokoju.?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Co może znaczyć takie pogorszenie zdrowia?

Witam, 5 dni temu obudziłem się z bólem głowy i wysoką gorączką.Długo się utrzymywała więc po trzech dniach się udałem do lekarza,który zlecił badania krwii. Po paru godzinach dostałem telefon z laboratorium żeby się szybko stawić do lekarza bo... Witam, 5 dni temu obudziłem się z bólem głowy i wysoką gorączką.Długo się utrzymywała więc po trzech dniach się udałem do lekarza,który zlecił badania krwii. Po paru godzinach dostałem telefon z laboratorium żeby się szybko stawić do lekarza bo badania są bardzo kiepskie. Hemoglobina 7.5g/l (norma 14) Hematokryt 21% (norma 40-54) Erytrocyty 2.5 ( norma 4.2-6) Żelazo 30 (norma 60-150) Płytki krwi 134 (norma 150-450) Do tego podzwyszone monocyty i eonocyty Crp 13.3 przy normie do 5 Lekarz przepisał mi tylko żelazo i kazał obserwować przez miesiąc . Jednak trochę mnie martwi jego podejście. Taki poziom hemoglobiny jest dużo za niski. Gorączka przeszła, ale utrzymuje się bardzo duży ból głowy . Ostatnio badania miałem w styczniu i wszystko było ok. Jestem osobą bardzo aktywna fizycznie i staram się zdrowo odżywiać dlatego zupełnie nie rozumiem skąd u mnie niedobór żelaza. Czy macie jakieś podejrzenia co to może być? I czy powinienem udać się do innego lekarza czy może naprawdę wystarczy uzupełnić żelazo ?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Co mam sądzić o tych wynikach krwi?

Witam, 5 dni temu obudziłem się z bólem głowy i wysoką gorączką.Długo się utrzymywała więc po trzech dniach się udałem do lekarza,który zlecił badania krwii. Po paru godzinach dostałem telefon z laboratorium żeby się szybko stawić do lekarza bo... Witam, 5 dni temu obudziłem się z bólem głowy i wysoką gorączką.Długo się utrzymywała więc po trzech dniach się udałem do lekarza,który zlecił badania krwii. Po paru godzinach dostałem telefon z laboratorium żeby się szybko stawić do lekarza bo badania są bardzo kiepskie. Hemoglobina 7.5g/l (norma 14) Hematokryt 21% (norma 40-54) Erytrocyty 2.5 ( norma 4.2-6) Żelazo w surowicy 30 (norma 60-150) Płytki krwi 134 (norma 150-450) Do tego podzwyszone monocyty i eonocyty Crp 13.3 przy normie do 5 Leukocyty 4.61 Erytrocyty 2.49 Hemoglobina 7.5 g/l Hematokryt 21.9% Mcv 88 Mch 30.1 Mchc 34.4 Rdw 40.9 Rdw 13.1% PLT 134 Wskaźniki płytkowe wszystkie w normie Neu% 52% Lymph% 19.1% Mon% 17.1% Eos% 11.5 NEU 2.4 Lymph 0.88 Baso 0.01 Eos 0.53 Mon 0.79 Do tego TSH 4.09 ale biorę na to euthyrox Lekarz przepisał mi tylko żelazo i kazał obserwować przez miesiąc . Jednak trochę mnie martwi jego podejście. Taki poziom hemoglobiny jest dużo za niski. Gorączka przeszła, ale utrzymuje się bardzo duży ból głowy . Ostatnio badania miałem w styczniu i wszystko było ok. Jestem osobą bardzo aktywna fizycznie i staram się zdrowo odżywiać dlatego zupełnie nie rozumiem skąd u mnie niedobór żelaza. Czy macie jakieś podejrzenia co to może być? I czy powinienem udać się do innego lekarza czy może naprawdę wystarczy uzupełnić żelazo ? Bardzo obawiam się białaczki... Tym bardziej że jest to niedokrwistość normacytowa.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Kiedy poziom hemoglobiny wzrośnie?

Dzień dobry. Ostatnio byłam bardzo blada i źle się czułam. Zrobiłam badanie krwi i okazało się że hemoglobina wyniosła 11.6. Dostałam żelazo w tabletkach. Biorę je prawie tydzień ale nadal nie odczuwam zdecydowanej poprawy. Kiedy to powinno nastąpić? Pytanie drugie.... Dzień dobry. Ostatnio byłam bardzo blada i źle się czułam. Zrobiłam badanie krwi i okazało się że hemoglobina wyniosła 11.6. Dostałam żelazo w tabletkach. Biorę je prawie tydzień ale nadal nie odczuwam zdecydowanej poprawy. Kiedy to powinno nastąpić? Pytanie drugie. Jak długo muszę leczyć moją anemię przy takim poziomie hemoglobiny?. Dodam że dalej jestem blada i śpiąca. Wypadają mi włosy i boli mnie w klatce piersiowej
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy miesiączka mogła na to wpłynąć?

Witam. Mam 30 lat, Jestem w trakcie miesiączki ( 5 dzień). Robiłam dzisiaj badania krwi, cała morfologię w normie a NRBC% 0.2, a nie powinno być wcale. Na portalu Pani doktor odpowiedziała dwukrotnie na taki wynik, że nie ma... Witam. Mam 30 lat, Jestem w trakcie miesiączki ( 5 dzień). Robiłam dzisiaj badania krwi, cała morfologię w normie a NRBC% 0.2, a nie powinno być wcale. Na portalu Pani doktor odpowiedziała dwukrotnie na taki wynik, że nie ma powodu do niepokoju natomiast wszędzie jest napisane że przyczyny mogą być poważne. Czy miesiączka mogła na to wpłynąć?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy można pić alkohol podczas stosowania Tandyferonu?

Witam, Biorę żelazo raz dziennie z powodu niedokrwistości. Lek tandyferon. Czy biorąc go moge bezpiecznie napić się alkoholu? 2-3 drinki na imprezie? Czy ten lek wchodzi w interakcje z alkoholem?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza taki wysoki poziom żelaza?

Dzień dobry. Niepokoją mnie moje wyniki krwi. Wskaźnik P-LCR wynosi 43,9% przy normie 13,0 — 43,0 żelazo 179µg/dl przy normie 55 — 140 Ferrytyna 47,2 ng/mL przy normie 13,0 — 150,0, hemoglobina 14,1 g/dL przy normie 12,0 — 16,0 Wszelkie... Dzień dobry. Niepokoją mnie moje wyniki krwi. Wskaźnik P-LCR wynosi 43,9% przy normie 13,0 — 43,0 żelazo 179µg/dl przy normie 55 — 140 Ferrytyna 47,2 ng/mL przy normie 13,0 — 150,0, hemoglobina 14,1 g/dL przy normie 12,0 — 16,0 Wszelkie pozostałe wyniki morfologii są w normie ale martwi mnie poziom żelaza, ponieważ na wysokim poziomie utrzymuje się od trzech lat. Mam 27 lat, jestem osobą aktywną, która zdrowo się odżywia, choruje na niedoczynność tarczycy oraz insulinooporność, mam wszczepiony implant antykoncepcyjny implanon, biorę euthyrox i siofor. Co może być możliwą przyczyną takiego stanu i czy jest to normalne? Jeśli nie to do jakiego specjalisty powinnam się kierować?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza taki wynik morfologii u 5-latka?

Dzień dobry, dziecku (5 lat) nic nie jest, ale zrobiliśmy morfologię, bo nigdy nie miał robionej. Wszystko w normie, poza: Granulocyty kwasochłonne 7 (norma: 1-4), MCV 76,3 (norma: 77-115), P-LCR 12,6 (norma: 13-43), MPV 8,3 (norma: 8,9-11,0). Czy iść... Dzień dobry, dziecku (5 lat) nic nie jest, ale zrobiliśmy morfologię, bo nigdy nie miał robionej. Wszystko w normie, poza: Granulocyty kwasochłonne 7 (norma: 1-4), MCV 76,3 (norma: 77-115), P-LCR 12,6 (norma: 13-43), MPV 8,3 (norma: 8,9-11,0). Czy iść z tym w ogóle do pediatry? Natychmiast czy na spokojnie? Czy może zostawić temat, bo to lekkie odstępstwa od normy i z czasem się wyrówna?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak można poprawić poziom płytek krwi?

Witam od tygodnia jestem w szpitalu z powodu małej ilości plytek krwi lekarze postanowili przetoczyć plytki. Plytki wzrosły po czym znów spadły podawana jest kroplówka i kolejne plytki poprawa jest chwilowa. Do tej pory rtg klatki piersiowej ok usg wątroby... Witam od tygodnia jestem w szpitalu z powodu małej ilości plytek krwi lekarze postanowili przetoczyć plytki. Plytki wzrosły po czym znów spadły podawana jest kroplówka i kolejne plytki poprawa jest chwilowa. Do tej pory rtg klatki piersiowej ok usg wątroby ok śledziona dodatnie powiększona. Zaczęli podawać sterydy tu również poprawa na chwilę. Aktualnie liczba plytek wynosi 5. I znów przetaczaja płytki. Moje pytanie brzmi co mam z tym zrobić od tygodnia nie znają przyczyny mojej maloplytkowosci czy powinienem mieć bardziej specjalistyczne badania
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy po takim czasie od ryzykownego stosunku morfologia może wykazać coś niepokojącego?

Witam mam pytanie ponad miesiąc temu doszło u mnie do ryzykownego kontaktu seksualnego. Po ponad miesiącu zrobiłem morfologie krwi i wyniki są prawidłowe limfocyty są na poziomie 40 skala 20-45 i monocyty 8 skala 1-8. Wszystkie inne wyniki mieszczą się... Witam mam pytanie ponad miesiąc temu doszło u mnie do ryzykownego kontaktu seksualnego. Po ponad miesiącu zrobiłem morfologie krwi i wyniki są prawidłowe limfocyty są na poziomie 40 skala 20-45 i monocyty 8 skala 1-8. Wszystkie inne wyniki mieszczą się u mnie także w skali. Moje pytanie jest takie czy po takim czasie zwykła morfologia krwi mogłaby wykazać coś nie prawidłowego co mogłoby dać podstawy do możliwego zakażenia czy to za krótki okres?
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Co oznacza wynik MR u 41-latka?

Witam, Dzisiaj odebrałem wyniki MR, czy powinienem się martwić? OPIS: Badanie MR kręgosłupa w odcinku C1-Th3 wykazuje na poziomie C3/4 dokanałową wypuklinę krążka międzykręgowego z uciskiem worka oponowego i korzeni obu nerwów rdzeniowych C3. Na poziomie C4/5 dokanałowa wypuklina krążka... Witam, Dzisiaj odebrałem wyniki MR, czy powinienem się martwić? OPIS: Badanie MR kręgosłupa w odcinku C1-Th3 wykazuje na poziomie C3/4 dokanałową wypuklinę krążka międzykręgowego z uciskiem worka oponowego i korzeni obu nerwów rdzeniowych C3. Na poziomie C4/5 dokanałowa wypuklina krążka międzykręgowego z uciskiem worka oponowego. Na poziomie C5/6 dokanałowa wypuklina krążka międzykręgowego z uciskiem worka oponowego i korzeni obu nerwów rdzeniowych C5. Zaznaczone zwyrodnieniowe zaostrzenie krawędzi trzonów kręgów. Worek oponowy i rdzeń kręgowy w badanym odcinku bez zmian. Z góry dziękuje
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Co oznacza taki wynik morfologii po udarze?

Zwracam się z serdeczna prośba o interpretacje wyników badań . Mam 31 lat, jestem kobietą jako 14 latka miałam udar niedokrwienny; przyjmuje codziennie acard 150mg Moje wyniki Aptt 47,6 norma do 39,2 Radio 1,44 norma do 1,2 Hematokryt 35,7 %... Zwracam się z serdeczna prośba o interpretacje wyników badań . Mam 31 lat, jestem kobietą jako 14 latka miałam udar niedokrwienny; przyjmuje codziennie acard 150mg Moje wyniki Aptt 47,6 norma do 39,2 Radio 1,44 norma do 1,2 Hematokryt 35,7 % norma od 37-47% Limfocyty 49,2% norma 20-45% Średnia objętość płytki krwi 5,6 norma od 6,1 do11 Pozostałe wyniki w normie Bardzo proszę o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy to może być problem z przepływem krwi w nogach?

Witam Mam taki problem Jak chce iść albo kucam zaczynam czuć jakby krew mi stawała w stopie, nigdy nie miałam problemów z żylakami, nawet nie mam widocznych żadnych żylaków. I wtedy jak idę to czuję trudność jakby taka trochę ciężkość,... Witam Mam taki problem Jak chce iść albo kucam zaczynam czuć jakby krew mi stawała w stopie, nigdy nie miałam problemów z żylakami, nawet nie mam widocznych żadnych żylaków. I wtedy jak idę to czuję trudność jakby taka trochę ciężkość, utrudnione chodzenie. Jedynie czasami widzę dużo siniaków na nogach. Czy to może być problem ze złym przepływem krwi w nogach,mimo niewidocznych żylaków? Dodam,że bywają też dretwienia i w rękach też potrafię czuć ciężkość? Nie badałam d dimerow ani próby krzepnięcia.
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Co oznacza ten wynik morfologii u 19-latki?

Dzień dobry, jestem 18-letnią kobieta, regularnie miesiączkuje. Mam problem z interpretacją wyników krwi. Hemoglobinę i poziom żelaza mam w normie, jednak wskaźnik MCV(98.4) i MCH (32.0) mam za wysoki. Dodatkowo, poziom erytrocytów to 3.75. Czy może to świadczyć... Dzień dobry, jestem 18-letnią kobieta, regularnie miesiączkuje. Mam problem z interpretacją wyników krwi. Hemoglobinę i poziom żelaza mam w normie, jednak wskaźnik MCV(98.4) i MCH (32.0) mam za wysoki. Dodatkowo, poziom erytrocytów to 3.75. Czy może to świadczyć o anemii, mimo, że żelazo i hemoglobinę mam w normie? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy tak może objawiać się białaczka?

Dzień dobry. byłam na profilaktycznej morfologii i na konsultacji wyników. Pani doktor powiedziała, że nie ma się czym martwić, ale ja się ciągle boję, że coś się dzieje. Oto wyniki wbc 12,9 (4-10) lym 3,43 (1,12-4,73) mon 0,48 (0,05-1,95) neu... Dzień dobry. byłam na profilaktycznej morfologii i na konsultacji wyników. Pani doktor powiedziała, że nie ma się czym martwić, ale ja się ciągle boję, że coś się dzieje. Oto wyniki wbc 12,9 (4-10) lym 3,43 (1,12-4,73) mon 0,48 (0,05-1,95) neu 8,82 (2,25-7,35) bas 0,01 (0,0-1,00) eos 0,12 (0,04-1,00) lym % 26,7 (25-50) mon% 3,7 (2-10) neu% 68,6 (50-80) bas% 0,1 (0,0-1,0) eos% 0,9 (0,0-5,0) rbc 4,68 (4-5,20) hgb 14,2 (12-16) hct 42,6 (38-45) mcv 91 (80-98) mch 30,3 (27-31) mchc 33,2 (31-36) rdw 11,9 (11,5-14) plt 283 (150-400) mpv 9,6 (8-12) pct 0,3 (0,2-0,5) pdw 17,3 (8-18) Wiem, że nie powinnam i że tylko się nakręcam, ale naczytałam się o białaczce i się strasznie martwię. Boję się pobierania krwi, stresowałam się naprawdę mocno przed tym przez tydzień, do tego stopnia, że nie mogłam spać, mam mała infekcję zęba, ale czekam na wizytę u dentysty, wzięłam tabletkę przeciwbólową dwa dni przed badaniem i byłam przed okresem. Czytałam, że to wszystko może wpłynąc na wyniki. Ponadto czuję się dobrze. Jedyne co, to przez kilka dni miałam zimne dłonie i stopy, ale mam siedzący tryb życia, dostałam wybroczyn przez uraz mechaniczny, które już dawno zniknęły, mam kilka siniaków na nogach, ale zawsze miałam do nich tendencję i lekko bolą mnie mięsnie i strzykają stawy. Stres mnie dobija, boję się, że to może być białaczka, ale jednoczesnie wiem, że to bezpodstawne stąd moje pytanie. Czy te wyniki sa normalne? Proszę o pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Co oznaczają otrzymane wyniki morfologii?

Proszę i interpretacje wyników morfologii: Erytrocyty 4,40 Leukocyty 5,41 Hemoglobina 12,8 Hematokryt 39 MCV 88,6 MCH 29,1 MCHC 32,8 RDW-CV 13 RDW-SD 42,3 PLT 307 PCT 0,32 MPV 10,4 Pdw 12,2 P-lcr 28,6 Neutrocyty 42,8 Eos 1,8 Baso 0,6 Lym 43,1 Mon 11,5
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Co oznacza podwyższenie poziomu PLT?

Witam :) bardzo proszę o poradę. Mianowicie od dłuższego czasu, gdzieś już od dwóch lat ( pierwsze badania były wykonane w listopadzie 2020 podczas badań wstępnych do pracy) mam podwyższony poziom płytek krwi, monocytów oraz bazocytow. Lekarze rodzinni nie... Witam :) bardzo proszę o poradę. Mianowicie od dłuższego czasu, gdzieś już od dwóch lat ( pierwsze badania były wykonane w listopadzie 2020 podczas badań wstępnych do pracy) mam podwyższony poziom płytek krwi, monocytów oraz bazocytow. Lekarze rodzinni nie widzą w tym problemu a ja wciąż nie wiem dlaczego tak jest. Choruje na niedoczynność tarczy, TSH mam w normie. Dzisiaj zrobiłam morfologię aby sprawdzić jak obecnie wyglądają moje wyniki badań. Tak więc mam płytki krwi 388 gdzie norma jest do 350, monocyty 9,6 (norma do 8.0), oraz bazocyty 1.3 (norma do 1.0). Co to może oznaczać? Zaczynam się obawiać czy nie rozwija mi się jakaś choroba hematologiczna...
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Dlaczego poziom płytek krwi jest obniżony?

Witam mam pytanie. Odebrałam wyniki I wyszło mi że mam płytki we krwi cytrynian obniżone norma 150 ja mam 122 od czego to ? Dodam, że mam maloplytkowość
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Patronaty