Zapytaj lekarza

1 , 0 3 0 , 2 9 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Hematologia: Pytania do specjalistów

Czy te wyniki morfologii wskazują na nowotwór?

Witam. Proszę o interpretację wyników badań. Żelazo 33,8 µg/dl, hemoglibina 11g/dl, MCV 71,1fl, MCH 21,3 pg, MCHC 30 g/dl, płytki krwi 513 tys/µg, neutrofile...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Przy jakim wyniku hemoglobiny stwierdza się anemię?

moja corka mieszka w Anglii po urodzeniu miala 100 % hemoglobiny po kilku dniach miala 79 % wezwano ja do szpitala stwierdzono anemie u nas ile to jest...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Czy te wyniki mogą świadczyć o białaczce?

Dzień dobry Po ostatniej morfologii otrzymałam wynik WBC 3,6(4,4-11,3) RBC 4,47 HGBg 12,5(12,1-15,3) HGBmmol 7,8 PLT 166(170-394) GRA tys 1,6...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy ta morfologia jest jednak niepokojąca?

Dzień dobry. Właśnie odebrałam wyniki morfologii i jestem zaniepokojona. RBC 5,56, HB 15, HTC 45,1, MCV 81,1, MCH 27, MCHC 33,3, RDW-CV 14,3, RDW-SD...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Czy anemia aplastyczna może wrócić?

Witam 3 lata temu miałam przeszczep szpiku kostnego ponieważ chorowałam na anemię aplastyczną i mam takie pytanie czy ta choroba może kiedyś wrócić ? Skoro...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Jak interpretować te wyniki odbiegające od normy?

poproszę o interpretację wyników odbiegających od normy: RBC 5,68; RDW 11,3%; EOS 0,44; NEU% 40%; LYMPH% 46,1%; EOS% 5,6%. Dziękuję. Mężczyzna, lat...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Czy mogę liczyć, że moje żelazo nie spadnie?

Witam. Dwa miesiące temu podczas hospitalizacji zdiagnozowano u mnie anemię z niedoboru żelaza. HGB wynosiła wtedy 10,9, HTC 34,4, a żelazo 21, ferrytyna...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Z czego mogą wynikać te badania krwi?

Witam, odebrałam dzisiaj badania krwi, WBC 11,72; PDW 16,40; Neutrofile 8,30; pozostałe wyniki krwi mieszczą się w normie, CRP 1,54 i OB 10. Nie przechodziłam...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak postępować przy obniżeniu poziomu płytek krwi?

Witam po badaniu krwi okazało się ze mam obniżony poziom płytek krwi 115. A objawy ktore mam wskazuja na to ze powinnam miec podwyzszony poziom. Sa to...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy grupa krwi została poprawnie oznaczona?

Witam w 2014 r .wykonalam badanie na określenie grupy krwi wynik wyszedł ARH D - w 2016 zaszłam w ciążę i nie wykonałam grupy krwi bo miałam już oznaczona...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznaczają podwyższone płytki krwi po porodzie?

Witam jestem już rok po porodzie tj po cesarskim cięciu niestety nadal mam podwyższone PLT Obecnie 409 spada na przestrzeni miesięcy ale nadal poza normą...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznaczają dokładnie takie wyniki morfologii?

Pacjentka 54 lata po chemioterapii i po usunięciu guza miesaka tkanek miękkich 3 lata temu. Wyniki badań morfologii krwi obwodowej leukocyty 84,49, MCV...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Czy reszta badań z krwi jest dobra?

Zrobiłam wyniki córce z krwi ma 6 lat wyszło jej że ma monocyty podwyższone 1.50 i drugie monocyty 11.4 norma jest od 0 do 6 CRP ma 13 norma jest do 5...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Co oznacza wynik badania krwi u 32-letniej kobiety?

Witam serdecznie Jestem 32 letnia kobieta Od 3 lat chodzę systematycznie na badania głównie morfoligia Lekarz rodzinny zazwyczaj zapisuje lek tardyferon...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy to może być oznaka przerzutów?

U pacjenta wykonano badanie krwi 2 mies po zakończeniu radio i chemioterapii. Jest obłożony hematokryt, erytrocyty, hemoglobina. Powyżej normy jest rdw...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Czy te wyniki u syna są niepokojące?

Witam serdecznie. Mój syn ma 14 lat.Zrobiłam mu badania krwi w którym niepokoją mnie LEUKOCYTY ma 3,6 a norma jest 4,00-10,00 i podwyższony ma wskaźnik...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy te wyniki są powodem do nerwów?

Witam serdecznie, proszę o informacje czy jest powód do nerwów. Kobieta 28 lat Badanie na czto, Brak stałych leków i chorob eutrocyty (NEU%) ↓ 47,0...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Jak postępować przy wrodzonej trombofilii?

Mam wrodzoną trombofilię. Czy powinnam brać leki i stosować dietę ?

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Co może znaczyć obniżone MCV?

Witam. Kobieta, lat 29, z niedoczynnością tarczycy. Robiłam kontrolnie morfologie przed wizytą u endokrynologa i wszystko jest w normie (HGB, RBC, RDW,...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Dlaczego pojawił się duży wylew krwi?

Witam, wczoraj mój dziadek (l. 90) miał podawaną krew z powodu rzekomej głębokiej anemii. Kilka dni wcześniej pielęgniarki miały problem z założeniem wenflonu...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska
Strefa Kobiety
Ważne tematy