Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 6 2 , 6 7 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Osłabienie: Pytania do specjalistów

Czy alkohol obniży działanie antykoncepcji?

Dzień dobry! Przychodzę z pytaniami, czy podczas picia alkoholu i wzięcia w tym samym czasie o godz. 18:00 tabletki antykoncepcyjnej Dionelle 0,03 mg 2 mg (popijając tabletkę wodą), ale potem znowu przystąpienie do picia alkoholu, może osłabić działanie tabletki?... Dzień dobry! Przychodzę z pytaniami, czy podczas picia alkoholu i wzięcia w tym samym czasie o godz. 18:00 tabletki antykoncepcyjnej Dionelle 0,03 mg 2 mg (popijając tabletkę wodą), ale potem znowu przystąpienie do picia alkoholu, może osłabić działanie tabletki? Czy wpływa to na metabolizowanie tabletki? Może się wchłaniać dłużej, czy nie ma to żadnego znaczenia? Czy również tego samego dnia, wystąpienie później biegunki/luźnego stolca(stolec nie był wodnisty)po godz. 22 po upływie 4h od zażycia tabletki osłabia jej działanie spożyty alkohol, o którym wspomniałam wyżej? Później jeszcze doszło jeszcze do stosunku. Czy ochrona została zachowana? Czy muszę się martwić? Czy musze stosować dodatkowe zabezpieczenie?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jakie suplementy mam stosować w tej sytuacji?

Dzień dobry, Od 6 miescięcy mam silny ból mięśni i stawów, zmęczenie, senność mimo że śpię 9-10 h, ogólne osłabienie, problemy z pamięcią i koncentracją, łuszcząca się skóra, wypadanie włosów. Wyniki badań: morfologia w porządku, wit. D - 39... Dzień dobry, Od 6 miescięcy mam silny ból mięśni i stawów, zmęczenie, senność mimo że śpię 9-10 h, ogólne osłabienie, problemy z pamięcią i koncentracją, łuszcząca się skóra, wypadanie włosów. Wyniki badań: morfologia w porządku, wit. D - 39 ng/Ml, wit. B12 - 413, ferrytyna - 13, kortyzol - 17 ug/dL, glukoza - 93 mg/dL, tsh - 3,342 µlU/ml, ft3 - 3,68 pg/mL , ft4 - 1,03 ng/dL. Co powinnam zacząć suplementować na podstawie tych wyników? Czy żelazo? A jak tak to w jakich dawkach?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak interpretować wyniki badań u 30-latka?

Witam, od około 8 miesięcy miałem czerowny nieswędzący napletek ostatnio Zrobiłem sobie bardzo dużo badań na choroby weneryczne ,posiewy itd. Wszystko wyszło negatywne oprócz tych dwóch: 1) HBs - p/c przeciw HBs (WZW typu B) (V42) 328,0 lU/ obecne .... Witam, od około 8 miesięcy miałem czerowny nieswędzący napletek ostatnio Zrobiłem sobie bardzo dużo badań na choroby weneryczne ,posiewy itd. Wszystko wyszło negatywne oprócz tych dwóch: 1) HBs - p/c przeciw HBs (WZW typu B) (V42) 328,0 lU/ obecne . Dwa lata temu robiłem sobie tez badania tego typu i też mi wyszedł HBs ale 39.5 IU w książeczce zdrowia zobaczyłem że byłem szczepiony WZW trzema dawkami w 2008 r więc się wtedy nie przejąłem tym wynikiem ale teraz to nie wiem... dodam jeszcze że podczas pobierania krwi pociłem się jeszcze po przeziębieniu , byłem jakiś delikatnie osłabiony jeśli ma to wpływ. 2) Posiew nasienia tlenowo: dentyfikacja (80) Streptococcus agalactiae Liczność kolonii: ( ) wzrost obfity Uwagi Wrażliwość na penicylinę w przypadku paciorkowców B-hemolizujących grupy A,B,C,G oznacza wrażliwość na wszystkie antybiotyki betalaktamowe. Lekowrażliwość Nazwa antybiotyku 1 Streptococcus agalactiae Penicylina W Erytromycyna W Klindamycyna W W tamtym tygodniu miałem operacje przegrody nosa pod narkozą. Od Czwartku przyjmuje leki na 7 dni: 1) Lek Amoksiklav 875mg 125mg zawiera dwa różne leki : amoksycylinę i kwas klawulanowy 2x dziennie 2) Probiotyk Dicoflor 6 2x dziennie 3) Cirrus, 5mg 120mg Substancjami czynnymi leku są cetyryzyny dichlorowodorek i pseudoefedryny chlorowodorek. Tabletki o przedłużonym uwalnianiu jest wskazany w leczeniu objawów sezonowego i całorocznego alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa 2 x dziennie 4) exacyl 500mg : występuje w postaci tabletek powlekanych i zawiera substancję czynną kwas traneksamowy. Kwas traneksamowy należy do grupy leków przeciwkrwotocznych. Działanie kwasu traneksamowego polega na hamowaniu fibrynolitycznej aktywności plazminy. I teraz pytanie, czy te leki pooperacyjne wyleczą mnie z tej bakterii czy będę musiał znów brać antybiotyk? I co z tym HBs? To normalne czy złapałem coś?...
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Od czego mogą pojawiać się duszności, mdłości i zawroty głowy?

Od czego mogą pojawiać się średnio raz ma 2/3 tygodnie napadowe duszności, mdłości i zawroty głowy/ogólne osłabienie? Taki stan trwa ok 30 minut do godziny. Ekg w normie, cukier po 5h od jedzenia wychodzi 88
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

Czy jest szansa złagodzić tą dolegliwość oczu?

Corka 18 lat oczopląs poziomy nabyty 3 stopnia i leniwe oko. Zdiagnozowane w wieku 13 lat wykluczone nieprawidłowości neurologiczne miała badania i rezonans. Okulista po nieskutecznym leczeniu okularami i ćwiczeniach kazał po prostu przeczekać do 18 lat na operację wady... Corka 18 lat oczopląs poziomy nabyty 3 stopnia i leniwe oko. Zdiagnozowane w wieku 13 lat wykluczone nieprawidłowości neurologiczne miała badania i rezonans. Okulista po nieskutecznym leczeniu okularami i ćwiczeniach kazał po prostu przeczekać do 18 lat na operację wady bo jest zbyt zaawansowane albo wcześniej zastrzyki co kilka miesięcy ewentualnie. Dotychczas wiadomo przeszkadzało delikatnie jej to ale od 3 miesięcy się nasilił okropnie oczopląs że na prawdę się utrudnia jej to funkocjonaanie na codzień. Nie może już złapać strefy ciszy oczu. Oczy ciągle dragaja na boki jak szalone, zdarza się że 30 sek i coraz częściej trwa atak a wtedy po prostu nie widzi nic tylko zamazany obraz oczu jak szalone latają szybko. Wcześniej był problem ale zdarzało się to raz na dzień albo od światła a teraz popatrzy nagle w przód to już się zaczyna gdzie się nie skupi na punkcie to wirują oczy. Córka rzuciła miesiąc temu rzuciła przez to pracę bo stojąc za kasą wstydziła się już po prostu tego że patrzysz się na kasjerkę a tu oczy latają jak opętane łapiesz kontakt wzrokowy a tu takie coś to można się przestraszyć jak ludzie nie wiedzą że to oczopląs wada. Ludzie odbierają taką osobę za niepoważna trochę patrząc jak oczy nie mogą stać.PYTANIE Załatwiłam operację laserowa prywatnie dopiero za 7 miesięcy termin. A jest coraz gorzej po prostu córka nie wytrzymuje już chce normalnie funkcjonować nie wstydząc się wrócić do pracy i widzieć ostro a nie ciągle zamazane całkiem przez ataka drgania. Chce umówić prywatnie na wizytę do okulisty na dniach ją żeby coś przepisał może farmakologicznego doraźnie żeby wytrzymała te pół roku. Tylko pytanie czy jest sens, bo nie wiem czy są jakieś leki czy krople żeby osłabić mięsień czasowo chociaż delikatnie ? Istnieje takie coś ? Umawiać się na wizytę czy powie okulista że nic nie ma na to i czekać do zabiegu
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy możliwe jest abym zaszła w ciążę po takim współżyciu?

Witam potrzebuje pilnie porady od ginekologa. Jestem obecnie w 33 dniu cyklu (tyle zazwyczaj trwa mój cykl). W 23 dniu cyklu współżyłam z prezerwatywa i bez wytrysku podczas stosunku. Jednak wiadomo, podczas zabaw i seksu oralnego gdzieś ta sperma mogła... Witam potrzebuje pilnie porady od ginekologa. Jestem obecnie w 33 dniu cyklu (tyle zazwyczaj trwa mój cykl). W 23 dniu cyklu współżyłam z prezerwatywa i bez wytrysku podczas stosunku. Jednak wiadomo, podczas zabaw i seksu oralnego gdzieś ta sperma mogła się pojawić. Później doszło do pettingu i nie wiem czy wcześniej była dotykana sperma. Ogólnie wydaje mi się że byliśmy ostrożni. Jednak od wczoraj źle się czuję, czuję wszystkie gruczoły w piersiach. Mam je bardzo nadwrażliwe, wręcz w nocy nie mogłam spać i wydawało mi się że mam gorączkę. Dodatkowo od wczoraj jestem mocno osłabiona. Dziś powinnam dostać okres i wiem że często takie objawy mogą być przed miesiączka, ale ja nigdy wcześniej się tak nie czułam. A tak nadwrażliwe piersi miałam dwa lata temu jak zaszłam w ciążę. I to było po miesiącu odczuwalne. Moje pytanie jest czy według lekarza istnieje szansa żebym zaszła w ciążę… wczoraj zrobiłam test i wyszedł negatywnie. Proszę mnie uspokoić bo nie mogę być teraz w ciąży. Wariuje i nie wiem czy to mój mózg wytworzył takie samopoczucie czy rzeczywiście do czegoś mogło dojść. Dziękuję
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak duże jest ryzyko ciąży u 20-letniej kobiety?

Dzień dobry.Pisze bardzo spanikowana , obawiam się , że przewlekły stres bardzo osłabił mi organizm…I dla swojego spokoju chciałabym zadać pytanie odnośnie mojego zdrowia.Ostanie współżycie miałam 12.03.2024 , potem miesiaczke od 31.03-05.04 .Pozniej w maju miałam bardzo skąpe plamienie trwające... Dzień dobry.Pisze bardzo spanikowana , obawiam się , że przewlekły stres bardzo osłabił mi organizm…I dla swojego spokoju chciałabym zadać pytanie odnośnie mojego zdrowia.Ostanie współżycie miałam 12.03.2024 , potem miesiaczke od 31.03-05.04 .Pozniej w maju miałam bardzo skąpe plamienie trwające 3 dni.Nie wiem czy to skutek stresu czy nie…Zrobiłam kilka testów ciążowych , wszystkie negatywne bez żadnego zawahania.Bylam u ginekologa i stwierdził że nie widzi żadnej ciąży narazie , jedynie co mnie niepokoi to jakiś pęcherzyk 20mm….Towarzysza mi dolegliwości na tle nerwowym w postaci płytkiego oddechu , bólu głowy i suchości w przełyku.Dzis co jakiś czas boli mnie prawa pierś , nie mam pojęcia czy sobie nią naruszyłam ale oprócz lekkiego kłucia raz na jakiś czas nic innego się nie dzieje.Czy powinnam się uspokoić ? Czy ryzyko ciąży nadal jest?Bede wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź….
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co może być przyczyną takiego bólu nóg podczas miesiączki?

Dzień dobry. Od kilku miesięcy zmagam się z dość nietypowym objawem - podczas miesiączki niesamowicie mnie bolą nogi - zazwyczaj przez pierwsze 2 dni miesiączki. Ból przypomina zakwasy w udach, jednak jest o wiele mocniejszy i „rozlany”, utrudnia mi normalne... Dzień dobry. Od kilku miesięcy zmagam się z dość nietypowym objawem - podczas miesiączki niesamowicie mnie bolą nogi - zazwyczaj przez pierwsze 2 dni miesiączki. Ból przypomina zakwasy w udach, jednak jest o wiele mocniejszy i „rozlany”, utrudnia mi normalne funkcjonowanie. Wizytę u ginekologa mam dopiero za miesiąc, natomiast zastanawiam się co może być przyczyną takiego bólu? Towarzyszą mu rownież bole brzucha i ogólne osłabienie. Pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy można w tej sytuacji pić napar z dziurawca?

Od kilku dni mam zespół odstawienny/dyskontynuacji po planowym i ustalonym z lekarzem schodzeniem z leków SSRI (sertralina). Objawy które mam, są dokuczliwe i utrudniają funkcjonowanie - zawroty głowy, ból głowy, osłabienie, nudności, wybuchy gorąca… Czy na ich złagodzenie... Od kilku dni mam zespół odstawienny/dyskontynuacji po planowym i ustalonym z lekarzem schodzeniem z leków SSRI (sertralina). Objawy które mam, są dokuczliwe i utrudniają funkcjonowanie - zawroty głowy, ból głowy, osłabienie, nudności, wybuchy gorąca… Czy na ich złagodzenie mogę pić dziurawiec i czy to będzie skuteczne? Może są jakieś inne naturalne sposoby na to? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy po przerwie na krwawienie ochrona wróciła?

Witam, mam pewne pytanie. Jestem na plastrach Evra już około dwóch lat, przez problemy z uchem miałam już trzy operacje pod znieczuleniem ogólnym, narkozę dostawałam dożylnie lub maskę na buzię. Jak to jest z ochroną antykoncepcyjną? Domyślam się, że... Witam, mam pewne pytanie. Jestem na plastrach Evra już około dwóch lat, przez problemy z uchem miałam już trzy operacje pod znieczuleniem ogólnym, narkozę dostawałam dożylnie lub maskę na buzię. Jak to jest z ochroną antykoncepcyjną? Domyślam się, że może być ona osłabiona gdy zawiera składnik obniżający. Jak wtedy postępować? Czy w przypadku gdy np operacja była na drugim plastrze, dostałam po operacji również antybiotyk i przekroczoną dawkę leków paracetamolu 3 mg to rozumiem, że do końca cyklu byłam już osłabiona. Czy po przerwie na krwawienie z odstawienia, przy zalożeniu pierwszego plasterka ochrona wrociła? Jak długo utrzymuje się osłabiona antykoncepcja po narkozie?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy to na pewno nie jest związane z infekcją?

Od kilku lat częste objawy infekcyjno-podobne, osłabienie, bóle gardła, ucha, przewlekłe bóle zatok (od stycznia 9 raz, objawy trwaja ok tydzień i mijają na kilka dni, następnie nawrót obajwów) i bardzo czeste migreny (średnio 20 miesięcznie) w trakcie leczenia w... Od kilku lat częste objawy infekcyjno-podobne, osłabienie, bóle gardła, ucha, przewlekłe bóle zatok (od stycznia 9 raz, objawy trwaja ok tydzień i mijają na kilka dni, następnie nawrót obajwów) i bardzo czeste migreny (średnio 20 miesięcznie) w trakcie leczenia w programie. Lekarze POZ nie widzą przyczyny, morfologia wychodzi dobrze. Twierdzą, że to nie infekcje bo by było widać na wynikach z morfologii. Pytanie czy aby na pewno? Jest to kluczowe pytanie. Również jest problem z zębem i ropom, która pojawia się na dziąśle. Ząb po rtg jest do wyrwania. Dlaczego nie widać infekcji z zęba w morfologii skoro widać tam każdą infekcje wirusową i bakteryjną? Czy ząb może powodować tak częste objawy infekcyjno-podobne? Lekarz POZ zalecił częstszy ruch i zdrowszą diete. Ale czy ona może mieć taki wpływ na zdrowie? Alergologicznie nic nie wyszło, laryngologicznie jest obustronna concha bullosa obu małżowin środkowych i ok 7 mm polip prawej czesci zatoki klinowej. Co państwo zalecają? Wizyta u immunologa, czy może ktoś inny? Gdzie szukać rozwiązania, pomocy? Proszę również o odpowiedź na pytania w tekscie o widoczności infekcji w morfologii.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy tabletka mogła osłabić działanie krążka?

Witam, zwracam się z zapytaniem.. Od 5 miesięcy używam krążków antykoncepcyjnych Adaring, zawsze wszystko zgodnie z zastosowaniem.. Ostatnio po 7dniowej przerwie wsadziłam krążek tak jak zawsze po 4 dniach odbyłam stosunek, partner nie skończył we mnie, po oddaniu nasienia wsadził... Witam, zwracam się z zapytaniem.. Od 5 miesięcy używam krążków antykoncepcyjnych Adaring, zawsze wszystko zgodnie z zastosowaniem.. Ostatnio po 7dniowej przerwie wsadziłam krążek tak jak zawsze po 4 dniach odbyłam stosunek, partner nie skończył we mnie, po oddaniu nasienia wsadził go ponownie. następnego dnia wzięłam tabletkę dzień po.. wystraszylam się strasznie dlatego że nie planuje ciąży, jestem prawie 7 miesięcy po drugim CC, z tym że mam niszę w bliźnie.. stąd mój strach.. czy jest szansa na zajęcie w ciążę ? Czy tabletka mogła osłabić działanie krażka ? Dodam, że 4 dni temu wyjełam krążek i w tym dniu odbyłam stosunek w prezerwatywie, jednak z tego przerażenia znowu wzięłam tabletkę dzień po.. Do tej pory nie dostałam miesiączki, czyli 4 dzień po wyjęciu krążka. Czy może to przez tabletki, okres może się opóźnić ? Biorąc pod uwagę że wzięłam 2 razy w miesiącu tabletkę dzień po.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Czy mogę odstawić ten lek po 7 dniach przyjmowania go?

Biorę od tygodnia lek Mirtor 15 mg. Został mi przepisany na nerwicę. Niestety czuję się po nim fatalnie, mam zawroty głowy, nudności, gorzki posmak, zmęczenie, osłabienie, złe sny. Zdecydowanie wolałam stan, który miałam zanim zaczęłam przyjmować leki.... Biorę od tygodnia lek Mirtor 15 mg. Został mi przepisany na nerwicę. Niestety czuję się po nim fatalnie, mam zawroty głowy, nudności, gorzki posmak, zmęczenie, osłabienie, złe sny. Zdecydowanie wolałam stan, który miałam zanim zaczęłam przyjmować leki. Nie miałam depresji, nie miałam problemów ze snem, jedynie problemy na tle nerwowym pojawiające się w sytuacjach stresowych. Wiem, że minimum 2-3 tygodnie, aby lek zaczął działać prawidłowo, ale w tej chwili nie mogę sobie pozwolić na takie samopoczucie przez tak długi okres. Czy mogę odstawić ten lek po 7 dniach przyjmowania go? ( nie da się podzielić dawki, ponieważ jest to najmniejsza) Obawiam się skutków ubocznych i kolejnego zmarnowanego tygodnia
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy można tak łączyć leki na RZS i Yersiniozę?

Choruję na RZS i yersiniozę. Obecnie przyjmuję Hydroxychloroquine 200mg x1. Lekarz przepisał mi na yersinię natomiast Cipronex 500mg x2. Czy te leki ze sobą kolidują? Biorę je dwa dni i odczuwam spore osłabienie. Proszę również o informację, czy można zażywać zolpidem z tymi lekami bo ma potężne problemy ze spaniem.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak postępować po spożyciu nieświeżego chleba?

Dzień dobry, dziś zjadłam dosłownie pół bochenka chleba bez glutenu ważnego do 11 marca. (Rano 4 kromki i 3 na kolację)Zorientowałam się pod koniec,że w smaku jest dość kwaśny i sprawdzilam datę ważności. Minęło kilka godzin i oprócz... Dzień dobry, dziś zjadłam dosłownie pół bochenka chleba bez glutenu ważnego do 11 marca. (Rano 4 kromki i 3 na kolację)Zorientowałam się pod koniec,że w smaku jest dość kwaśny i sprawdzilam datę ważności. Minęło kilka godzin i oprócz mdłości i uczucia dziwnego przelewania i rozpierania w brzuchu nic nie czuję . Czy powinnam zgłosić się z tym do lekarza lub na izbę przyjęć ? Na jakie objawy zwracać uwagę ?Dodam,że od kilku lat choruje na przewlekle zapalenie żołądka i jestem po hospitalizacji i antybiotykoterapii(podwyższone CRP 45 i bóle brzucha nieznanego pochodzenia) , więc trochę osłabiona.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy to może być objaw jelitówki?

Witam mam 27 lat . W niedzielę wróciłam od chłopaka do domu nic nie wskazywało na to że coś mi będzie ... W niedzielę po południu zaczęłam się źle czuć i miałam biegunkę do 2 nad ranem , w poniedziałek... Witam mam 27 lat . W niedzielę wróciłam od chłopaka do domu nic nie wskazywało na to że coś mi będzie ... W niedzielę po południu zaczęłam się źle czuć i miałam biegunkę do 2 nad ranem , w poniedziałek wstałam miałam tak samo biegunkę żadne tabletki mi nie pomagały , ogólne osłabienie , ból żołądka , girazcki nie mam tylko dreszcze , apetyt mam .... We wtorek już miałam zatwardzenie bo tylko raz się wyproznilam i boli mnie strasznie żołądek . Czy to może być jelitowka ? Proszę o szybką odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy ochrona wraca wraz z rozpoczęciem nowego cyklu?

Witam, mam pewne pytanie. 16 lutego miałam operację, dostałam antybiotyk, dużą dawkę paracetamolu przez pare dni, praktycznie do zdjęcia plastra na przerwę na krwawienie brałam przeciwbólowe z powodu bólu po operacji, antybiotyk Agumentin dostałam tylko jeden po operacji, operacja... Witam, mam pewne pytanie. 16 lutego miałam operację, dostałam antybiotyk, dużą dawkę paracetamolu przez pare dni, praktycznie do zdjęcia plastra na przerwę na krwawienie brałam przeciwbólowe z powodu bólu po operacji, antybiotyk Agumentin dostałam tylko jeden po operacji, operacja byla tez pod narkozą. Domyslilam się ze plaster był osłabiony był to wtedy mój 2 plaster, 23 lutego założyłam trzeci plasterek a 1 marca zdjęłam. Po operacji jeśli współżyłam miałam prezerwatywę. Wystąpiło krwawienie i 8 marca założyłam nowy 1 plaster. Moje pytanie brzmi czy po krwawieniu kiedy 8 marca nakleilam nowy plaster ochrona wróciła od razu? Czy po pewnym czasie?, 15 marca naklejalam drugi plasterek, a 17 marca miał miejsce niezabezpieczony stosunek, 22 marca założyłam trzeci, a 29 zdjęłam. Czy ochrona wraca wraz z rozpoczęciem nowego cyklu ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę wcześniej zakończyć leczenie antybiotykiem?

Witam, od piątku biorę antybiotyk, który mam mieć przez 5 dni. Od soboty czuję się trochę słabo, a od niedzieli mam problemy żołądkowe (kłócie w prawym górnym rogu, bóle brzucha, wzdęcia i duże mdłości). Dzisiaj (poniedziałek) doszło do... Witam, od piątku biorę antybiotyk, który mam mieć przez 5 dni. Od soboty czuję się trochę słabo, a od niedzieli mam problemy żołądkowe (kłócie w prawym górnym rogu, bóle brzucha, wzdęcia i duże mdłości). Dzisiaj (poniedziałek) doszło do tego wzmocnione bóle w klatce piersiowej, większe osłabienie ogólne, uczucie bicia serca z falami gorącą i uczuciem braku powietrza (saturacja jest jednak w normie 98/97%). Znam te objawy, bo miałam takie przy penicylinie. Teraz jednak, lekarz dał mi inny antybiotyk i bardzo niepokoją mnie te objawy. Z każdym wzięciem kolejnej dawki objawy się nasilają i jest gorzej. Czy mogę opuścić ostatni dzień antybiotyku i go nie wziąć? Boję się, że mój stan się jeszcze bardziej pogorszy i zrobię sobie krzywdę, jeśli znowu wezmę ten antybiotyk. Przy penicylinię dowiedziałam się, że mam na nią alergię, ale tutaj nie rozumiem skąd te objawy, co potęguje mój strach. Lekarz powiedział, że przepisany antybiotyk jest łagodniejszy. Bardzo dziękuję za odpowiedź!
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co robić z tymi objawami u 20-letniej osoby?

Dzień dobry, od ponad 5 miesięcy, a zaczęło się po częstych infekcjach w okresie zimowym, odczuwam znaczący dyskomfort w ciele utrudniający funkcjonowanie. Kłucia w różnych częściach ciała, uczucie jakby wewnętrznego ucisku w żyłach, w dodatku czasami odczuwam ich "bulgotanie".... Dzień dobry, od ponad 5 miesięcy, a zaczęło się po częstych infekcjach w okresie zimowym, odczuwam znaczący dyskomfort w ciele utrudniający funkcjonowanie. Kłucia w różnych częściach ciała, uczucie jakby wewnętrznego ucisku w żyłach, w dodatku czasami odczuwam ich "bulgotanie". Ból w ciele nasila się po wysiłku fizycznym, w dodatku mam osłabioną wydolność, częste zmęczenie, a także pogorszyła mi się erekcja. Byłem u dwóch lekarzy ogólnych, którzy nie powiedzieli co to może być, zignorowali problem, a z badań krwi nic nie wynikło. Nie wiem u kogo mam szukać pomocy i jaka może być hipoteza co dolega i jak to leczyć, z góry dziękuję za pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

Co oznacza wynik RTG u 58-latka?

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie wyniku RTG. Wizyta u lekarza dopiero we wrześniu i chciałbym wiedzieć co to oznacza. Pogrubiała opłucna nad szczytem płuca prawego, poza tym pola płucne bez zagęszczeń. Reszta opisu wszystko dobrze. Rentgen bym z powodu osłabienia i ciągłego zmęczenie. Dziękuję za ewentualną odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Patronaty