Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 3 8 , 0 6 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Medycyna rodzinna: Pytania do specjalistów

Na co mogą wskazywać takie objawy w okolicach podbrzusza?

Zauważyłam, że przestałam odczuwać "standardowe uczucie", kiedy muszę oddać mocz. Zamiast tego, kiedy mam pełny pęcherz, odczuwam kłujący ból brzucha. Co jakiś czas czuję też pojedyncze ukłucia zlokalizowane po lewej stronie podbrzusza. Powyższe objawy mam od ponad tygodnia. Na co mogą one wskazywać?
odpowiada 1 ekspert:
dr n. med Monika Łukaszewicz
dr n. med Monika Łukaszewicz

Czy w takiej sytuacji zaszczepić się na Covid?

Szanowni Państwo, bardzo proszę o pomoc. Od kilku lat leczę się na nieswoiste zapalenie jelit, postać biegunkowa. Kolonoskopia wykazała stan zapalny. Obecnie objawy są uciążliwe, codziennie wielokrotne biegunki, wzdęcia, bóle brzucha. Czy w takiej sytuacji mogę się zaszczepić przeciwko Covid? Jeśli tak, to jaką szczepionkę wybrać?
odpowiada 2 ekspertów:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy jest możliwe, że to jest torbiel?

Witam.Choruje na niedoczynność tarczycy,hashimoto.Mam stwierdzony także torbiel na nerce.Od dwóch miesięcy nie mam okresu,ciągle mam parcie na mocz jakbym miała zapalenie pecherza,test ciążowy pozytywny( ciąża nie możliwa ze względu na niezywotnosc plemnikow).Mam 160 cm i wazę 59... Witam.Choruje na niedoczynność tarczycy,hashimoto.Mam stwierdzony także torbiel na nerce.Od dwóch miesięcy nie mam okresu,ciągle mam parcie na mocz jakbym miała zapalenie pecherza,test ciążowy pozytywny( ciąża nie możliwa ze względu na niezywotnosc plemnikow).Mam 160 cm i wazę 59 kg mimo to brzuch mam jakbym była w 9 miesiącu ciąży szczególnie po jedzeniu.Moje pytanie:czy to możliwe że to torbiel?lub jakieś zapalenie?lekarz prywatnie dopiero za 2 tyg.Zapomnialam wspomnieć że 3 msc temu mialam ostry bol w prawym boku na który pomagał tylko termofor i w sumie od tamtej pory wszystko się zaczęło.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co mam myśleć o tych wszystkich dolegliwościach?

Od kilku dni boli mnie głowa, raz mniej a nieraz tak pulsuje że nie wytrzymuje. Nieraz mam tak, że aż mi słabo i robi mi się zimno i gorąco i się pocę. Co to może być/oznaczać?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Lek. Wiesław Łuczkowski

Co myśleć o tych badaniach moczu u córki?

Witam, córka 2,5 roku miała robione badania moczu. Wszystko w normie oprócz ciężaru moczu. Jest za niski, według zakresu powinien wynosić od 1,015 do 1,025. Jej wynik to 1,003. Córka pije dużo wody w ciągu dnia, około 2 l... Witam, córka 2,5 roku miała robione badania moczu. Wszystko w normie oprócz ciężaru moczu. Jest za niski, według zakresu powinien wynosić od 1,015 do 1,025. Jej wynik to 1,003. Córka pije dużo wody w ciągu dnia, około 2 l dziennie. Jest też niejadkiem, zamiast kolacji woli wypić butle mleka. Za 2 tyg mam powtórzyć badanie moczu. Czy wynik jest, aż tak zły? Jak ewentualnie podnieść ciężar? Co wprowadzić do diety?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Ile dni od zakończenia brania tego leku mogę napić się alkoholu?

Ile dni od zakończenia brania leku azimycin 500 można bezpiecznie napić się alkoholu ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co może sugerować taki ból głowy?

Witam, mam 18 lat i od pewnego czasu często boli mnie głowa, są to różne rodzaje bólu, czasem pulsujący albo tylko połowy głowy. Ból występuje przeważnie w wieczornych godzinach, aczkolwiek nie zawsze. Nie przejmowałam się tym jakoś szczególnie do... Witam, mam 18 lat i od pewnego czasu często boli mnie głowa, są to różne rodzaje bólu, czasem pulsujący albo tylko połowy głowy. Ból występuje przeważnie w wieczornych godzinach, aczkolwiek nie zawsze. Nie przejmowałam się tym jakoś szczególnie do dzisiejszego dnia, kiedy rano nie mogłam podnieść głowy z poduszki, bo taki miałam ból i nudności. Jak wstałam i napiłam się wody to wystąpiły wymioty, praktycznie samą wodą. Z góry dziękuję za pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Lek. Wiesław Łuczkowski

Czy taka biegunka może mieć związek ze stresem?

Witam. Od dwoch tygodni mam biegunke. Luzne stolce, zolte. Zaczelo sie od tego ze mialam pieczenie w kllatce piersiowej i mi sie ciezko oddychalo ale przeszlo. I do tej pory jest biegunka. Bralam antybiotyk na gardlo. Myslalam ze... Witam. Od dwoch tygodni mam biegunke. Luzne stolce, zolte. Zaczelo sie od tego ze mialam pieczenie w kllatce piersiowej i mi sie ciezko oddychalo ale przeszlo. I do tej pory jest biegunka. Bralam antybiotyk na gardlo. Myslalam ze to od tego ale nie. Dalej jest to samo. Czy to nerwowe czy cos gorszego?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy ryzyko krwawienia już minęło?

Dzień dobry, Mój dziadek 4 dni temu zażyl 6mg warfinu zamiast 3mg. Wzięliśmy inr. Mieści się w zalecanych 2.0- 3.0. Czy ta podwójna dawka jeszcze działa? Czy ryzyko krwawienia już minęło? Nie chce dziadka ciągnąć do przychodni w okresie IV fali żeby się nie zaraził
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Jak wyleczyć chore gardło mimo brania antybiotyku?

Witam, niedawno chorowałam na ostre zapalenie zatok, chore było również gardło i był przy tym kaszel. Miałam antybiotyk amoksiklav. Minął już tydzień od zakończenia antybiotyku jednak czuję że gardło mam nie doleczone. Czuję od niego pieczenie w ustach, mam chrypkę i łapie mnie kaszel przy śmiechu. Proszę o poradę .
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Czy ten preparat uzależnia?

Czy diben uzależnia?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę się zaszczepić przeciw koronawirusowi?

Witam serdecznie chciałabym się dowiedzieć czy mogę się zaszczepić przeciw covid 19 przyjmując leki letrox 75 i pabi dexamethason dodam że choruje na niedoczynność tarczycy i nadmierne owłosienie
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Czy te wartości badań mogą być wynikiem stresu?

Dzień dobry, ze względu na podwyższony poziom prolaktyny wynik 56 ng/mL (norma do 23) i ponowne badanie prolaktyna z PEG wynik 24, a po partycypacji 68,5% zalecono mi kolejne badania. Badania wykazały podwyższony poziom cukru 99,3 (norma do 99) oraz... Dzień dobry, ze względu na podwyższony poziom prolaktyny wynik 56 ng/mL (norma do 23) i ponowne badanie prolaktyna z PEG wynik 24, a po partycypacji 68,5% zalecono mi kolejne badania. Badania wykazały podwyższony poziom cukru 99,3 (norma do 99) oraz kortyzolu 564 nmol/L (norma do 507). Bardzo się stresuje, czy wysokie wartości moga być wynikiem stresu? Czy jeśli obniżę kortyzol cukier powinen spaść? Czy taki wynik kortyzolu może świadczyć o zespole /chorobie Cushinga? W jaki sposób naturalnie mogę obniżyć kortyzol? Dziękuje za odpowiedz!
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mdłości mogą być spowodowane miesiączką lub stresem?

Witam . Mdłości mogą być spowodowane tym że jestem przed miesiączką ? I kończą się kilka dni po okresie ? Lub moje drugie pytanie mdłości mogą się pojawiać z stresu ? Lub jak często mamy wysoki puls serca ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Do jakiego lekarza się udać z tymi dusznościami?

witam serdecznie bardzo prosze o szybką odpowiedz moj problem dotyczy dusznosci mam je od 2019 roku od stycznia za dwa miesiace mina trzy lata . dusznosci mam od razu jak wstaje od rana do samego zasniecia jakie badania jescze zrobic... witam serdecznie bardzo prosze o szybką odpowiedz moj problem dotyczy dusznosci mam je od 2019 roku od stycznia za dwa miesiace mina trzy lata . dusznosci mam od razu jak wstaje od rana do samego zasniecia jakie badania jescze zrobic i co mi moze byc z badan jakie wykonalem to 3 razy ekg spoczynkowe ktore nie wykazalo nic echo serca tez nic dwa razy spirometria powiedzieli ze tez nic rtg klatki piersiowej w normie usg tarczycy w normie usg brzucha tez nic badanie troponiny sercowej w normie oraz wykonalem morfologie okolo 5 lub 6 razy ob w normie crp w normie kreatynina w normie cholesterol leciutko podwyzszony norma do 190 mialem 200 proby watrobowe w normie alt w normie biliburina fosfotaza w normie ggtp w normie ast 43 gdzie norma do 40 do jakiego lekarza jescze moge isc jakie badania wykonac czy mam cos z plucami lub z sercem minely juz trzy lata nie chce mi sie wierzyc ze to jakas nerwica lub cos z psychiatria czy z psychologiem
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Lek. Wiesław Łuczkowski

Czy jest to dobry preparat dla 34-latki?

Witam.Mam pytanie odnosnie leku witaminowego z magnezem MBE firmy hasco.Czy jest to dobry preparat,uzupelniajacy organizm w magnez,wit B6 oraz witaminę E??nie mam stwierdzonych niedoborow,ale chcialabym przyjmowac profilaktycznie poniewaz pije sporo kawy.Z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam Marzena R.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy można bez problemu łączyć takie leki?

Dobry wieczór. Czy można łączyć leki na kaszel z kodeiną... i aspirynę? Z wyrazami szacunku, Piotr M.
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Czy powinnam się martwić takim wynikiem badania krwi?

Witam, Odebrałam swoje wyniki badań krwi. Poza normami znajduje się: PDW 21.9 (11-18) neutrocyty 38.4 (45-70%) Limfocyty 48.5 (20-45%) Monocyty 8.7 (2-8%) Neutrocyty 1.79 10^g/L (1.8-7) Pozostałe wyniki w normie. Czy jest się czym martwić?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy takie zaczerwienienie i opuchlizna ręki po pobraniu krwi u dziecka jest normalna?

Rączka mojego dziecka po pobraniu krwi jest zaczerwieniona i opuchnięta czy to normalne?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy to wymaga antybiotykoterapii?

Moje dziecko bardzo częstro choruje. Zazwyczaj zaczyna się na katarze, a kończy na gorączce i antybiotyku. Lekarz zlecił nam wymaz z nosa (gardła) Wyhodowano takie bakterie. Na temat jednej znalazłam informację, że to gronkowiec.... Moje dziecko bardzo częstro choruje. Zazwyczaj zaczyna się na katarze, a kończy na gorączce i antybiotyku. Lekarz zlecił nam wymaz z nosa (gardła) Wyhodowano takie bakterie. Na temat jednej znalazłam informację, że to gronkowiec. A ta druga? Czy to wymaga ponownie antybiotykoterapii? Czy to może być przyczyną ciągłych zachorowań? W MATERIALE WYHODOWANO: BACILLUS SPP. WZROST ŚREDNIO OBFITY ( ) STAPHYLOCOCCUS SPP KOAGULAZO-UJEMNY POJEDYNCZE KOLONIE
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty