Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 6 1 , 1 1 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Medycyna rodzinna: Pytania do specjalistów

Czy mogę zgłosić się do centrum oddawania krwi?

Witam. Chciałbym oddawać krew, ale po drodze jest mały problem. Byłem na terenie aresztu śledczego z tego co mówili od momentu opuszczenia mam odczekać 6 miesięcy (wyszedłem we wrześniu 2023r.) czy mogę zgłosić się do centrum oddawania krwi już w marcu tego roku. Pozdrawiam
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy taka ilość śluzu w kale jest prawidłowa?

Dzień dobry, mam 20 lat, byłam ostatnio na badaniu ogólnym kału, w badaniu wyszedł mi śluz, ale pisze że nieliczny w preparacie i komórki roślinne również nieliczne w preparacie… Czy mam się martwić? Czy śluz ogólnie jest u każdego w takiej małej ilości?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza ten wynik badania wymazu z cewki moczowej?

Wymaz z cewki moczowej (bad. bakter.) wymaz/cewka moczowa Z badanego materiału Neisseria gonorrhoeae nie wyhodowano. Wyhodowano: Lp. Organizm Wzrost Ilość Szczep Patogen alarmowy 1 Klebsiella pneumoniae ssp pneumoniae bardzo liczny - - Antybiotyk MIC/BP AMOKSYCYLINA/KW. KLAWULANOWY W CEFUROKSYM (iv)... Wymaz z cewki moczowej (bad. bakter.) wymaz/cewka moczowa Z badanego materiału Neisseria gonorrhoeae nie wyhodowano. Wyhodowano: Lp. Organizm Wzrost Ilość Szczep Patogen alarmowy 1 Klebsiella pneumoniae ssp pneumoniae bardzo liczny - - Antybiotyk MIC/BP AMOKSYCYLINA/KW. KLAWULANOWY W CEFUROKSYM (iv) WZE CEFOTAKSYM W TRIMETOPRIM/SULFAMETOKSAZOL W CIPROFLOKSACYNA W Uwagi do antybiotyków: Wrażliwość na aminopenicyliny (bez i z inhibitorami beta-laktamaz) dotyczy zastosowania dożylnej formy leku. Z badanego materiału Neisseria gonorrhoeae nie wyhodowano. Wyhodowano: bardzo liczny - - W WZE W W W Wrażliwość na aminopenicyliny (bez i z inhibitorami beta-laktamaz) dotyczy zastosowania dożylnej formy leku. Bardzo prosze o rozczytanie tych wynikow
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Co jeszcze mogę zrobić, aby upewnić się, że nie doszło do zakażenia?

Cześć, Tydzień temu w poniedziałek wieczorem na spacerze przy lesie z psem spotkałem jenota. Na początku był wystraszony, kiedy się zatrzymałem, żeby sprawdzić co to dokładnie, bo było już ciemno i nie widziałem dokładnie to podszedł do mnie i zaczął... Cześć, Tydzień temu w poniedziałek wieczorem na spacerze przy lesie z psem spotkałem jenota. Na początku był wystraszony, kiedy się zatrzymałem, żeby sprawdzić co to dokładnie, bo było już ciemno i nie widziałem dokładnie to podszedł do mnie i zaczął mnie obwąchiwać. W kieszeni od spodni miałem karmę dla psa i on zaczął tam zaglądać, nie chciałem robić żadnych gwałtownych ruchów, żeby go nie sprowokować do ataku. Po chwili sam odszedł i ja też poszedłem do domu. I wtedy zaczęło się myślenie o wściekliźnie, nie poczułem, żeby jenot mnie ugryzł lub podrapał, a myślę że było by to czuć, nie miałem żadnej dziury w spodniach które miałem założone. Poczułem jedynie delikatne zahaczenie materiału przy spodniach. Mam malutkiego siniaka w okolicy tej kieszeni, ale to nawet nie wiem czy nie miałem wcześniej. Byłem u lekarza rodzinnego i stwierdził, że jak nie mam żadnej rany i nie pojawiła się u mnie krew to nie ma czym się przejmować i żadne zastrzyki nie mają sensu. A że mam problemy z nerwicą to od kilku dni nie jestem w stanie funkcjonować normalnie, ciągłe nudności, lekka biegunka, naczytałem się niepotrzebnie i oczywiście nawet mnie noga zaczęła boleć. Co o tym myślicie? Czy jest coś co jeszcze mogę zrobić żeby się uspokoić czy po prostu starać się zapomnieć o sytuacji? Bo niedługo wścieklizna nie będzie potrzebna i się wykończę nerwowo.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Czy szczepienie po takim czasie dalej działa?

Dzień dobry. Parę dni temu byłam na wsi i obwąchał mnie pies, dotykając pyszczkiem nogi. Nie mam żadnych otwartych ran na nodze, jedynie stare ze strupem. Pies na gospodarstwie wśród licznych innych psów, wypuszczany na pole, raczej nie szczepiony. Można... Dzień dobry. Parę dni temu byłam na wsi i obwąchał mnie pies, dotykając pyszczkiem nogi. Nie mam żadnych otwartych ran na nodze, jedynie stare ze strupem. Pies na gospodarstwie wśród licznych innych psów, wypuszczany na pole, raczej nie szczepiony. Można się zarazić w ten sposób? Mam liczne rany na dłoniach ze względu na egzemę, a witałam się z właścicielem psa i dotykałam kilku rzeczy. Czy mogłam się zarazić, jeśli on by wcześniej miał kontakt ze ślina tych zwierzaków i dotknął moich ran? W lutym zeszłego roku miałam szczepienie poekspozycyjne po obślinieniu przez obcego psa i od tego czasu boje się tej choroby. Czy szczepienie po takim czasie dalej działa czy należałoby wziąć dawkę przypominającą?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Na co wskazują takie objawy u 28-latka?

Witam. Złapałem jakiegoś wirusa ale objawy późniejsze są już dziwne. Zaczęło się od bólu gardła a następnie dreszcze, bóle mięśni, zębów i głowy plus gorączka. Następnie już pojawił się suchy kaszel, katar o żółtej konsystencji. Następnie zaczął się... Witam. Złapałem jakiegoś wirusa ale objawy późniejsze są już dziwne. Zaczęło się od bólu gardła a następnie dreszcze, bóle mięśni, zębów i głowy plus gorączka. Następnie już pojawił się suchy kaszel, katar o żółtej konsystencji. Następnie zaczął się problem z prawym uchem tak jakby się zatkało, nie mam zmysłu smaku od kilku dni do tego w lewym oku pojawiło się zaczerwienienie i żółtawa ropa. Mam tak od poniedziałku, dzisiaj już szósty dzień choroby a objawy, które pojawiły się później są niepokojące. Co mnie dorwało?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy to oznacza, że nie mam już problemów z tarczycą?

Dzień dobry, od 15 lat nie leczę niedoczynności tarczycy którą zdiagnozowano mi w szpitalu uniwersyteckim za dzieciaka. Chcialam wrócić do leczenia, natomiast wczorajsze wyniki...są prawidłowe. TSH 2,8432, fT4- 1,00, anty-TPO- <3.00. Jednoczenie limfocyty i leukocyty mam dużo powyżej normy,... Dzień dobry, od 15 lat nie leczę niedoczynności tarczycy którą zdiagnozowano mi w szpitalu uniwersyteckim za dzieciaka. Chcialam wrócić do leczenia, natomiast wczorajsze wyniki...są prawidłowe. TSH 2,8432, fT4- 1,00, anty-TPO- <3.00. Jednoczenie limfocyty i leukocyty mam dużo powyżej normy, eozynofile poniżej ( wynik 0,70). Czy to możliwe, że tarczyca się...wyleczyła sama? Mam wszystkie książkowe objawy niedoczynności, nie miesiączkuje od wielu lat.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza taki wynik TSH 36-latki?

Witam proszę o interpretacje moje wyniku tsh 2.4700 biorę euthyrox 137 moja waga 56 kg mam 36 lat od tygodnia zaczęłam odczuwać okropne wyczerpanie niewyraźne widzenie gdy stoję w dłużej pozycji stojącej myśle ze się przewroce ciężko co jakiś czas... Witam proszę o interpretacje moje wyniku tsh 2.4700 biorę euthyrox 137 moja waga 56 kg mam 36 lat od tygodnia zaczęłam odczuwać okropne wyczerpanie niewyraźne widzenie gdy stoję w dłużej pozycji stojącej myśle ze się przewroce ciężko co jakiś czas złapać głębszy oddech wcześniej tak nie miałam czy to może wynikać ze dawka jest nie odpowiednia lekarza mam na maj
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co zrobić z tym nawracającym zapaleniem pęcherza?

Około 2 lata temu dostałam pierwsze zapalenie pęcherza. Od tego czasu powraca ono średnio co miesiąc, dwa. W między czasie robiłam wyniki z krwi, mocz oraz posiew. W krwi wszystko wyszło w porzadku, w moczu bardzo liczne bakterie,... Około 2 lata temu dostałam pierwsze zapalenie pęcherza. Od tego czasu powraca ono średnio co miesiąc, dwa. W między czasie robiłam wyniki z krwi, mocz oraz posiew. W krwi wszystko wyszło w porzadku, w moczu bardzo liczne bakterie, podwyzszone limfocyty, niskie mchc, podwyzszone pct, zaś posiew ujemny. Lekarz rodzinny powiedział, że nie potrzeba żadnego antybiotyku, a wyniki nie są złe i że to wcale nie musi byc zapalenie pecherza. W przeciągu ostatnich 3 miesięcy zapalenie pęcherza występuje co dwa tygodnie, a w tym tygodniu powtórzylo sie dwa razu. Za każdym razem trwa to 1-2 dni. Biorę furaginę. Mam silny krwiomocz. Mocz jest czerwony przez jeden dzień. Ból i pieczenie przy oddawaniu moczu jest ogromny. Miałam również usg brzucha, na ktorym wszystko wyszło w porządku. Co robic?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy tak powinien wyglądać strup?

Witam w ubiegłym tygodniu na treningu zdarłem sobie skórę na wewnętrznej stronie dłoni i w tym miejscu tworzy mi się strupek ale jest on koloru czarnego czy jest to normalne taki kolor ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy powinnam się obawiać zakażenia?

Dzień dobry. Angelika lat 28. Dzisiaj byłam wykonać brwi permanentne w salonie będąc ogólnie w stanie średnim bo mam kaszel mokry, który mnie męczy z 1,5 tygodnia bez żadnych innych objawów. Zgłaszając wcześniej pani, która wykonuje zabieg mówiła, że kaszel... Dzień dobry. Angelika lat 28. Dzisiaj byłam wykonać brwi permanentne w salonie będąc ogólnie w stanie średnim bo mam kaszel mokry, który mnie męczy z 1,5 tygodnia bez żadnych innych objawów. Zgłaszając wcześniej pani, która wykonuje zabieg mówiła, że kaszel nie ma wpływu na sam makijaż więc się zgodziłam będąc w maseczce. Troszkę poczytałam i się zaczęłam strasznie bać bo chce iść do lekarza bo męczy mnie ten kaszel(pewnie jestem przezibiona) I że dostanę zrypki. I przede wszystkim boje się zakażenia. Nie wiem co teraz jak trwać w gojeniu i jak zdrowieć przy tym gojeniu.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Co może oznaczać czarny guzek na wewnętrznej stronie policzka?

Co może oznaczac czarny guzek na wewnętrznej stronie policzka? Niebolesny, wypukły, ma delikatnie jasną obwódkę dookoła.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak pozbyć się tych uciążliwych dolegliwości?

Witam.. Około miesiąca temu dostałem silnego kaszlu oraz okropnego kataru, który zaczął spływać mi po tylnej ścianie gardła - bardzo gęsta wydzielina wręcz dusząca podczas proby odkaszliwiania. Udałem się do lekarza rodzinnego, który zapisał mi antybiotyk duomox i stwierdził... Witam.. Około miesiąca temu dostałem silnego kaszlu oraz okropnego kataru, który zaczął spływać mi po tylnej ścianie gardła - bardzo gęsta wydzielina wręcz dusząca podczas proby odkaszliwiania. Udałem się do lekarza rodzinnego, który zapisał mi antybiotyk duomox i stwierdził ostre zapalenie oskrzeli. 6 dni później bez poprawy udałem się ponownie zostało zlecone mi RTG płuc z podejrzeniem zapalenia płuc - płuca czyste. Kolejny antybiotyk Levoxa 500mg 7 dni - lekka poprawa aczkolwiek katar nadal został. I tak mija kolejny czas a katar i spływanie z tylnej ścianie gardła dalej się utrzymuje. Udałem się do laryngologa który zapisał mi metypred 4mg. Dodam że doszły do kataru szumy uszne, które wieczorem się bardzo nasilają i mam problemy ze snem. Laryngolog skierował na TK zatok okazało się pogrubienie bł. Śluzowej nosa oraz pogrubiałe błony bębenkowe. Laryngolog twierdzi że powinien pomóc lek metypred w dawce 3x1 lecz mija 10 dni brak poprawy. Czy jest w stanie ktoś mi pomóc ponieważ może samopoczucie to jest tragedia i również wpływa to na psychikę ponieważ nie mogę nawet wykonywać żadnych aktywności ponieważ czuje silne spływanie wydzieliny. Dodam że doszły do tego bóle głowy - czoło. Bardzo dziękuję za pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Co może oznaczać takie mrowienie u 19-latki?

Uczucie ciepła i mrowienia. Witam mam 19 lat. Od dluzszego czasu czuje mrowienie w niektorych czesciach ciala (stopy, lewa reka, plecy) oraz czeste uczucie ciepla w lewej rece lewej stronie plecow oraz stopie. Czeste bole kosci i zawroty glowy. Bylam... Uczucie ciepła i mrowienia. Witam mam 19 lat. Od dluzszego czasu czuje mrowienie w niektorych czesciach ciala (stopy, lewa reka, plecy) oraz czeste uczucie ciepla w lewej rece lewej stronie plecow oraz stopie. Czeste bole kosci i zawroty glowy. Bylam u lekarza rodzinnego zlecil badania krwi i wedlug niego jest wszystko w normie.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznaczają takie bóle po napiciu się alkoholu?

Witam, od kilku lat po wypiciu alkoholu odczuwam bóle pod żuchwą, pod pachami, na karku. Dzieje się tak, gdy przychodzi kac i wszystko ze mnie schodzi. Bałam się o ziarnicę, ale po wizycie u lekarza i przeprowadzeniu badania USG, wykluczono tą chorobę. Czy dolega mi coś poważnego? Dodam, że wyniki krwi mam w porządku.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza taka biała zmiana na języku?

Od około 14 dni zauważyłem biala kroste z bocznej lewej tylnej strony jezyka,jest niewielka,nie boli,lekarz rodzinny zalecił plukanki i stwierdził,że nic poważnego. Otolaryngolog stwierdził,że to nie rak typu płaskonabłonkowego,dal nystatyne,stwierdził, że rak jezyka i jamy ustnej gardla w moim wieku... Od około 14 dni zauważyłem biala kroste z bocznej lewej tylnej strony jezyka,jest niewielka,nie boli,lekarz rodzinny zalecił plukanki i stwierdził,że nic poważnego. Otolaryngolog stwierdził,że to nie rak typu płaskonabłonkowego,dal nystatyne,stwierdził, że rak jezyka i jamy ustnej gardla w moim wieku to rzadkość, a to i tak rzadki nowotwor. Po 7 dniach leczenia żadnych zmian. Nie wiem gdzie się jeszcze udać. Pale ok 10 papierosow dziedzinie. Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

Czy jest sposób na pozbycie się gorzkiego smaku?

Borykam się z ciągłym smakiem goryczy, aż do pieczenia języka. Ponadto na brzegach języka mam ślady odciśniętych zębów. Mam wrażenie, że język jest trochę nabrzmiały. Problem goryczy mam już od około 10 lat. Posmak goryczy znika gdy tylko zajdę... Borykam się z ciągłym smakiem goryczy, aż do pieczenia języka. Ponadto na brzegach języka mam ślady odciśniętych zębów. Mam wrażenie, że język jest trochę nabrzmiały. Problem goryczy mam już od około 10 lat. Posmak goryczy znika gdy tylko zajdę w ciążę (od samego początku ciąży). Mam 3 dzieci, a gorycz znikała w każdej z ciąż. Czy jest sposób na pozbycie się gorzkiego smaku? Lekarz rodzinny zlecił pakiet badań wątrobowych, ale wszystkie wyniki są w normie.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy tak objawia się nagina?

Witam od grudnia mam 3 anginę (tak sądzą lekarze) pierwsza faktycznie z wysoką gorączką bólem głowy spuchniętym gardłem , za 2 kolejne są bardzo dziwne bolą mnie strasznie zęby dziąsła przy końcu uzębienia gardło za 8- semkami gardlo tylko lekko... Witam od grudnia mam 3 anginę (tak sądzą lekarze) pierwsza faktycznie z wysoką gorączką bólem głowy spuchniętym gardłem , za 2 kolejne są bardzo dziwne bolą mnie strasznie zęby dziąsła przy końcu uzębienia gardło za 8- semkami gardlo tylko lekko piecze i mam powiększone węzły bez gorączki lekarze bez opamiętania przepisują antybiotyki bardzo proszę o pomoc gdzie się mogę udać czy tak może wyglądać angina ? Leukocyty są lekko podwyższone 11 , crp 9 , ASO 352 (ale nie wiem czy to nie po tej 1 anginie . proszę o pomoc co mogę zbadać żeby nie faszerować się kolejnymi antybiotykami a znaleść przyczynę .
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Co może oznaczać taki wygląd gardła?

Witam, od ponad dwóch tygodni obserwuję biały nalot za migdałkiem tak jakby schodzący w dół gardła, w kryptach migdałków czasami widzę mała białą kuleczkę, ale nie zawsze, gardło jest przekrwione. To nie jest angina, nie mam żadnej gorączki... Witam, od ponad dwóch tygodni obserwuję biały nalot za migdałkiem tak jakby schodzący w dół gardła, w kryptach migdałków czasami widzę mała białą kuleczkę, ale nie zawsze, gardło jest przekrwione. To nie jest angina, nie mam żadnej gorączki, gardlo mnie nie boli, nie kaszlę, nie kicham, nie mam kataru, nic, tylko to gardlo. Co to może być?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy lekarz rodzinny może dać skierowanie na operację?

Chciałabym poprosić o radę. Mam reflus GERD który ciężko przechodzę. Odstawiłam około ponad 2 mięs temu wszystkie leki bo bardzo źle reagowały jelita - miałam wrażenie że nic się nie trawi, zrobił mi się okropny stan zapalny. Chirurg i... Chciałabym poprosić o radę. Mam reflus GERD który ciężko przechodzę. Odstawiłam około ponad 2 mięs temu wszystkie leki bo bardzo źle reagowały jelita - miałam wrażenie że nic się nie trawi, zrobił mi się okropny stan zapalny. Chirurg i gastrolog stwierdzili nietolerancję ipp. Chirurg ogólny był niesamowicie wredny. Byłam u niego dwa razy i to był koszmar. Dwa razy wysłał mnie do psychologa/psychiatry. Nigdy nie czułam się tak upokorzona. Pierwszy raz opowiedziałam o swoich oroktologicznym problemach i że sobie z nimi wgl już nie radzę, nic nie pomaga i nie mogę patrzeć na ślady śluzu na bieliźnie. Usłyszałam że mam iść najpierw do psychologa, potem do proktologa i dał badania. Czułam się upokorzona już wtedy, wolałam jego radę i poszłam do proktologa. Wstydziłam się trochę ale babeczka okazała się wspaniała - przeprowadziła badanie,w gabinecie panowała miła atmosfera, powiedziałam dokładnie to samo co chirurgowi - powiedziała że za tydzień zmiany wytnie. Miałam mieć w sumie 2 zabiegi wycięcia. Pierwsza zmiana została wycięta w miłej atmosferze, babeczka podczas zabiegu żartowała i jeszcze się miałyśmy. Rana zagoiła się i efekt był niesamowity. Znikneły wszystkie objawy farmakologiczne a wycięta zmiana okazała się sporym polipem. Wróciłam do chirurga z badaniami , powiedziałam jak pięknie proktolog mi to wycioł i że odzyskałam 90 procent komfortu życia. Chirurg ogólny najpierw przekonywał mnie o nieskuteczności operacji na refluks, potem 5 min mówił że pacjenci po takich operacjach notorycznie do niego wracają (chirurg miał na oko koło 30 lat) powiedziałam że mój gastrolog ma zupełnie inne zdanie i wykonanie tej operacji mi proponuje to nie jest moje widzi mi się. Chirurg zapytał czy byłam u psychologa/psychiatry - powiedziałam że byłam u proktologa i pójdę jeszcze raz i że wspaniała pani proktolog już prawie w całości zwróciła mi zdrowie i pewność siebie oraz że z gastrologiem omówiłam całe ryzyko i w pełni się z nim zgadzam. Chirurg dał mi skierowanie na CITO i kazał iść do Katowic szukać pomocy w którym napisał zalecana konsultacja psychologiczna/psychiatryczna przed leczeniem operacyjnym - nigdy z niego nie skorzystam!!! Pisałam mail do szpitala i on się specjalizuje w operacji przepukliny rozworu przełykowego i robi fundoplikację sposobem Nissena. Chciałabym zapytać czy lekarz rodzinny może dać skierowanie na operację. Nie chcę już nigdy trafić na tak podłego lekarza.... Proktolog wycioł 2 część zmian i jestem przeszczęśliwa że źródło moich kompleksów już nie istnieje
odpowiada 1 ekspert:
 Dariusz Pysz-Waberski
Dariusz Pysz-Waberski
Patronaty