Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 6 2 , 8 6 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Medycyna rodzinna: Pytania do specjalistów

Czy to normlany stan po zakończeniu stosowania leku?

Jestem mężczyzną, mam 26 lat i zmagam się z następującym problemem: od około 2 lat cały czas mi się odbija (nawet na czczo), czasami zjem coś o 14 i odbije mi się tym o 22. Mam wrażenie, że zaczęło mi... Jestem mężczyzną, mam 26 lat i zmagam się z następującym problemem: od około 2 lat cały czas mi się odbija (nawet na czczo), czasami zjem coś o 14 i odbije mi się tym o 22. Mam wrażenie, że zaczęło mi się to po dniu, w którym miałem nudności i nie mogłem nic zjeść (przeszło po 3 dniach i stanęło na tym co jest teraz). W zeszłym tygodniu wpadłem na pomysł, że zacznę używać leku na refluks. Używałem go przez około 4 dni i czułem się bardzo dobrze, wróciły mi siły, miałem więcej energii / jak bym już nie miał tych problemów gastrycznych. Dzisiaj pierwszy dzień bez stosowania (po 4 dniach) i już czuję, że odbijanie i uczucie ciężkości powoli nawraca. Czy tak powinno być, czy nie? Do lekarza będę szedł po kolonoskopii, którą mam za 2 tygodnie.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy oprócz płukania można zastosować dodatkowe leki?

Witam, od miesiąca piecze mnie gardło z prawej strony podczas przełykania. W wtorek byłem u laryngologa który stwierdził podrażnienie strun głosowych z prawej strony, refluks i zlecił płukanie gardła naparem z szałwii. Czy oprócz płukania można zastosować dodatkowe leki ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy te bóle języka mogą być oznaką i początkiem jakiejś choroby wenerycznej?

Witam. Miesiąc temu uprawiałem seks oralny. Od około 2 tygodni (niecodziennie) boli mnie język w różnych miejscach. Najpierw miałem coś na wzór afty, krostki pod językiem. Aktualnie ból odczuwam z tyłu języka, czasem pojawia się na czubku. Raczej... Witam. Miesiąc temu uprawiałem seks oralny. Od około 2 tygodni (niecodziennie) boli mnie język w różnych miejscach. Najpierw miałem coś na wzór afty, krostki pod językiem. Aktualnie ból odczuwam z tyłu języka, czasem pojawia się na czubku. Raczej nie widzę na nim żadnych niepokojących zmian. Czasem czuję suchość w jamie ustnej i problemy z przełykaniem (to akurat może być spowodowane przewlekłym zapaleniem zatok). Sam seks oralny nie trwał długo, ok. 5-7 min, raczej nie miałem kontaktu z żadnym płynem ustrojowym. Czy te bóle języka mogą być oznaką i początkiem jakiejś choroby wenerycznej? Jakie badania powinienem zrobić w tym celu?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy to jakieś powikłanie po chorobie?

Witam. Niedawno byłam chora, podłoże wirusowe. Katar,kaszel,ból gardła,bez gorączki. Pojawił się u mnie dziwny ból ucha, występujący tylko przy 'odbijaniu',albo czkawce. Pierwszego dnia w tych sytuacjach ucho potrafiło zaboleć bardzo, a potem bólu nie było już... Witam. Niedawno byłam chora, podłoże wirusowe. Katar,kaszel,ból gardła,bez gorączki. Pojawił się u mnie dziwny ból ucha, występujący tylko przy 'odbijaniu',albo czkawce. Pierwszego dnia w tych sytuacjach ucho potrafiło zaboleć bardzo, a potem bólu nie było już w ogóle. Ból czuję też przy wkładaniu palca do ucha i ruszaniu nim. W innych przypadkach ból się nie pojawia. Brak wysięku,szumów usznych,zawrotow głowy,albo jakiś innych odczuć. Boli tylko przy czkawce, odbijaniu, albo włożeniu palca i ruszaniu nim. Czy to jakieś powikłanie choroby i co to może być ?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy istnieje ryzyko zakażenia HIV lub HCV w tej sytuacji?

Witam czy jest ryzyko zakażenia HIV lub HCV po zaklucie igła w palec. Wykonywałam iniekcje do mięśniową i po wyjęciu igły z pośladka pacjenta przez przypadek się ukulam, ukłucie było delikatne, na igle nie było żadnej krwi po ukluciu nie... Witam czy jest ryzyko zakażenia HIV lub HCV po zaklucie igła w palec. Wykonywałam iniekcje do mięśniową i po wyjęciu igły z pośladka pacjenta przez przypadek się ukulam, ukłucie było delikatne, na igle nie było żadnej krwi po ukluciu nie było żadnej rany na palcu ani nie leciała krew Czy mam się obawiać?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co mam dalej zrobić z tymi siniakami?

Rok temu z powodu ciężkiej anemii miałam zlecone zastrzyki z Wit 12 i żelazo , po 10 z każdego rodzaju. Problem w tym że mija rok nadal mam siniaki na pośladkach i ból pośladków w miejscach gdzie były wkłucia .... Rok temu z powodu ciężkiej anemii miałam zlecone zastrzyki z Wit 12 i żelazo , po 10 z każdego rodzaju. Problem w tym że mija rok nadal mam siniaki na pośladkach i ból pośladków w miejscach gdzie były wkłucia . Rok czasu to mi się wydaje długi czas na zaleczenie . Co dalej mam zrobić ? Znów mam objawy anemii , jest mi słabo i czekają mnie wyniki krwi . Proszę o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

Co oznacza taka zmiana na podbniebieniu?

Od dawna mam na srodku podniebienia twardego dziwna narosl, ma kolor biały i wydaje sie niczym nie pokryta, jest lekko twardawa i nie boli. Bylam z tym u lekarza pierwszego kontaktu oraz u dentysty kazali obserwowac jednak nic sie z... Od dawna mam na srodku podniebienia twardego dziwna narosl, ma kolor biały i wydaje sie niczym nie pokryta, jest lekko twardawa i nie boli. Bylam z tym u lekarza pierwszego kontaktu oraz u dentysty kazali obserwowac jednak nic sie z tym nie dzieje, a i tak sie martwie. Jestem ciekawa co to moze byc i gdzie sie z tym udac?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Piotr Puchała

Czy ten ból po upadku powinien mnie martwić?

Spadłem rok temu z wysokości na głowę boli mnie szyja przy odginaniu głowy do tyłu przy skręcaniu głowy lewo prawo nie boli mnie ale słyszę trzeszczenie. To coś poważnego?
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

Czy mogę mieć białaczkę przy tych objawach i wynikach badań?

Witam. Przy bardzo dużym zmęczeniu które nie powinno mieć miejsca i wynikach : -Neutrofile - 30,6 norma 40,0-80,0 -Limfocyty-50,2 norma 20,0-40,0 Monocyty-15,4 norma 2,0-10,0 -Neutrofile - 1,80 tyś norma 2,0-7,0 tyś Czy to może być białaczka ? Bardzo jestem słaba wypadają mi włosy i często jest mi nie dobrze..
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

Czy powinno mnie martwić to zachłyśnięcie?

witam wczoraj sei zachlysnalem herbata odrszu odkaszlalem ja i sie boje czy moze to byc siche utoniecie czy jest taka opcja .Dzisiaj sie czuje torche dziwnie sle to moze przez nerwice biore na nia leki prosze o szybka odp czy jest taka opcja.
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr Martyna Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co mogą oznaczać takie wyniki poziomu żelaza?

Dzień dobry, ostatnio badałam kontrolnie żelazo - norma to 50-170, moje jest za wysokie bo ma 186 ug/dl. Dodam, że nie przyjmuję żadnych suplementów.Lekarz rodzinny zlecił mi usg brzucha. Jestem przerażona... Co to może być? :(
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy jest to objaw uczulenia na antybiotyk?

Dzień dobry, Od 5 dni mam stwierdzona anginę z wysoką gorączką. Od tego czasu biorę też augumentin w dawce 3x875 125 z powodu chorowania na cukrzycę typu 1. W 5 dobie pojawiła się wysypka na całym ciele, czy jest... Dzień dobry, Od 5 dni mam stwierdzona anginę z wysoką gorączką. Od tego czasu biorę też augumentin w dawce 3x875 125 z powodu chorowania na cukrzycę typu 1. W 5 dobie pojawiła się wysypka na całym ciele, czy jest to objaw uczulenia na antybiotyk? Chciałem nadmienić że jest to antybiotyk, który stosowałem często od dziecka w najdłuższym cyklu 2 miesiące ( ciężkie zapalenie płuc)
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę wrócić do stosowania antybiotyku?

Witam, choruję na zapalenie ucha, katar, ból gardła, głowy. Dostałem antybiotyk Zamur, który brałem prawie do końca, ale mi nie pomógł nic. Pominąłem ostatnie 3 dawki. Poszedłem do lekarza ponownie i dostałem klindamycynę. Na początku brałem regularnie biorąc go... Witam, choruję na zapalenie ucha, katar, ból gardła, głowy. Dostałem antybiotyk Zamur, który brałem prawie do końca, ale mi nie pomógł nic. Pominąłem ostatnie 3 dawki. Poszedłem do lekarza ponownie i dostałem klindamycynę. Na początku brałem regularnie biorąc go 3 dni po 2 razy dziennie. Po 6 dawce leku dostałem biegunki, której nigdy wcześniej nie miałem. Była tak duża ze musiałem pominąć 2 dawki, następnie wziąłem 1 dawkę i pominąłem kolejne 2. Widzę, że nie jestem do końca zdrowy i czy mogę wrócić do stosowania antybiotyku ? Zostało mi 5 dawek. Jeśli dostałem po nim biegunki to już zawsze tak będzie ? Przez opuszczenie dawek nie będę uodporniony na ten antybiotyk, będzie on działał ? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co może oznaczać ten problem z przełykiem?

Dziendobry. Mam pytanie Od kilku dni bardzo boli mnie cały przełyk,nie jak przy przeziębieniu. Nie mogę jeść ani pić nic gorącego. Mam też bardzo bolesne pęcherzyki na języku, jamie ustnej. Najbardziej boli boczna część języka. Proszę o pomoc. Nie jest to przeziębienie.
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy to normalne przy takim przeziębieniu?

Dzień dobry! Od około tygodnia objawy u mnie to katar, kaszel, ból gardła, ewidentnie czuję jak wydzielina spływa po gardle.. od 4 dni pojawiło się szumienie w prawym uchu. Lekarz rodzinny przepisał dicortinef oraz macromax. Wszystkie objawy... Dzień dobry! Od około tygodnia objawy u mnie to katar, kaszel, ból gardła, ewidentnie czuję jak wydzielina spływa po gardle.. od 4 dni pojawiło się szumienie w prawym uchu. Lekarz rodzinny przepisał dicortinef oraz macromax. Wszystkie objawy zaczynają odpuszczać oprócz tego szumu w uchu co mnie najbardziej martwi. Czy to normalne przy takim przeziębieniu?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy to może być objaw jelitówki?

Witam mam 27 lat . W niedzielę wróciłam od chłopaka do domu nic nie wskazywało na to że coś mi będzie ... W niedzielę po południu zaczęłam się źle czuć i miałam biegunkę do 2 nad ranem , w poniedziałek... Witam mam 27 lat . W niedzielę wróciłam od chłopaka do domu nic nie wskazywało na to że coś mi będzie ... W niedzielę po południu zaczęłam się źle czuć i miałam biegunkę do 2 nad ranem , w poniedziałek wstałam miałam tak samo biegunkę żadne tabletki mi nie pomagały , ogólne osłabienie , ból żołądka , girazcki nie mam tylko dreszcze , apetyt mam .... We wtorek już miałam zatwardzenie bo tylko raz się wyproznilam i boli mnie strasznie żołądek . Czy to może być jelitowka ? Proszę o szybką odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy w tej sytuacji mogę oddać ponownie krew?

mam 34 lata i staramy się o drugie dziecko, biore clostilbegyt - 3 stymulowane owulacje za mną. Czy w tej sytuacji mogę oddać krew w krwiodawstwie? Kiedyś to robiłam regularnie. Czy może mieć negatywny wpływ na nasze starania? Utrudnić zajście w ciążę?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę korzystać z drenażu limfatycznego?

Dzień dobry. Mam zastoje limfy w kończynach dolnych i niewydolność żylną - jestem młodą osobą ale mam siedzący tryb pracy i tak od 4 lat. Dodatkowo miałam ostatnio nadpłytkowości - stosuje Acard 75g raz dziennie, płytki krwi spadły i narazie... Dzień dobry. Mam zastoje limfy w kończynach dolnych i niewydolność żylną - jestem młodą osobą ale mam siedzący tryb pracy i tak od 4 lat. Dodatkowo miałam ostatnio nadpłytkowości - stosuje Acard 75g raz dziennie, płytki krwi spadły i narazie są w normie. Dokuczają mi te dziwne uczucia i zrobiłam ostatnio badanie D-Dimery i wynik wykazał poniżej 150. Czy mogę korzystać z drenażu limfatycznego ? Proszę o odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy mogę już pić alkohol po odstawieniu tych leków?

Witam czy po 2 miesiacach od odstawienia Abliify 400 w zastrzykach moge pic alkochol?
odpowiada 2 ekspertów:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy w tej sytuacji ten zabieg powinien być przełożony?

13.06.2024 Witam syn 5 lat w nocy miał 37.8 dostaliśmy antybiotyk 19.06 mamy wycięcie 3 migdala czy zabieg trzeba przełożyć? Nasza pani doktor stwierdziła ze powinno się udać. Czy antybiotyk kilka dni przed zabiegiem może być podawany?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty