Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Wyślij pytanie i uzyskaj odpowiedź specjalisty.
Rozpocznij
7 3 3 , 2 9 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Płuca: Pytania do specjalistów

Jak postępować przy tym badaniu płuc?

Guzek 4 mm w 9 segmencie prawego płuca - bsdanie TK . Wczesniejsze badania rtg nic nie wykazywały . Brak niepokojacych objawów. Pytanie - jakie postepowanie
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Co znaczy mój wynik rtg płuc?

Witam.Mam problemy z oddychaniem, zrobiłam badanie RTG wynik taki .Nieco wzmożony rysunek śródmiąższowy w obu dolnych polach płucnych.Po stronie prawej nieduży zrost opłucnowo-osierdziowy.Co to oznacza?

Co robić z tym łaskotaniem w gardle?

Witam. mam problemy z oddychaniem- nie moge wziasc pelnego oddechu i czuje jakbym miala cos w gardle, jakby laskotalo. Mialam robiony RTG klatki i pluca sa bez zmian. jakis miesiac temu leczylam sie ne helicobacter i w sumie od... Witam. mam problemy z oddychaniem- nie moge wziasc pelnego oddechu i czuje jakbym miala cos w gardle, jakby laskotalo. Mialam robiony RTG klatki i pluca sa bez zmian. jakis miesiac temu leczylam sie ne helicobacter i w sumie od tych antybiotykow sie to nasililo. mierze spirometrie i wszystko ok. oddychanie sie polepsza jak mi sie odbija, ale teraz sie wlasnie nie odbija. laryngolog sprawdzil gardlo i wszystko ok. jestem oslabiona. co wiecej powinnam sprawdzic i od czego to moze byc?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Dlaczego mam ten ból szczęki mając 18 lat?

Witam mam 18 lat i mam powiększone migdałki.Od jakiegoś czasu czuje ból szczęki przy jedzeniu i mam pełno fioletowych żył na migdałkach i całym gardle co jakiś czas gardło pobolewa ale nie mocno.Czasem wydzielina z płuc zawierała ropę albo krew... Witam mam 18 lat i mam powiększone migdałki.Od jakiegoś czasu czuje ból szczęki przy jedzeniu i mam pełno fioletowych żył na migdałkach i całym gardle co jakiś czas gardło pobolewa ale nie mocno.Czasem wydzielina z płuc zawierała ropę albo krew.Co to może być to coś poważnego na tą wydzielinę pojechałem do lekarza który dał mi aby amoksiklav.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Dlaczego nie mogę wziąć pełnego oddechu mając 35 lat?

Witam. Mam taki problem od paru miesięcy. Mam czasami problemy z nabraniem głębokiego oddechu raz częściej raz rzadziej. Zauważyłem że bardzo zaczęły pocić mi się stopy nawet podczas zwykłego leżenia i odpoczynku, temperatura utrzymuje się na poziomie 37-37.2 ale z... Witam. Mam taki problem od paru miesięcy. Mam czasami problemy z nabraniem głębokiego oddechu raz częściej raz rzadziej. Zauważyłem że bardzo zaczęły pocić mi się stopy nawet podczas zwykłego leżenia i odpoczynku, temperatura utrzymuje się na poziomie 37-37.2 ale z rana po spaniu czy gdy się zdrzemnę w ciągu dnia spada na 36.4, godzinę później znów jest na poziomie 37. Mam tak od około 4 miesięcy. Byłem u pulmunologa płuca ok, kardiolog serce ok, alergolog nie jestem na nic uczulony. Myślę czy nie wybrać się jeszcze do laryngologa sprawdzić gardło, nos i zatoki. Czasami gdy odkaszlne jest lekka flegma żółtawego koloru ale też nie zawsze. W nabraniu powietrza pomaga mi wymuszenie ziewnięcia. Mogę prosić o jakieś podpowiedzi do jakiego lekarza się jeszcze udać?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Co oznacza ten dyskomfort po rzuceniu palenia?

Witam, mam 18 lat, paliłem małe ilości papierosów (ok. 5 dziennie) przez nieco ponad rok, z większymi i mniejszymi przerwami. Około 2 miesiące temu opamiętałem się i stwierdziłem że muszę rzucić. Pierwsze dwa tygodnie zmagałem się z zespołem odstawiennym, przeszedłem,... Witam, mam 18 lat, paliłem małe ilości papierosów (ok. 5 dziennie) przez nieco ponad rok, z większymi i mniejszymi przerwami. Około 2 miesiące temu opamiętałem się i stwierdziłem że muszę rzucić. Pierwsze dwa tygodnie zmagałem się z zespołem odstawiennym, przeszedłem, dałem radę. Ale od ostatnich kilku dni, zwłaszcza wieczorem, odkrztuszam i czuję jakiś dyskomfort w oddychaniu, czytałem że to normalny proces oczyszczania płuc. Z rana i w trakcie dnia nie odczuwam nic takiego, może to przez to że się nad tym nie skupiam? Nie wiem. Ale niestety przez internet, potrafię się bardzo nakręcić i ze stresu czuję się gorzej. Czy wymienione przeze mnie objawy, powinny budzić niepokój? Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Łukasz Wroński
Lek. Łukasz Wroński
Dotyczy: Stres Interna Płuca

Co oznacza RTG płuc u 80-latki?

Dzień dobry. Proszę o interpretację wyniku badania RTG płuc 80-letniej kobiety. Serce powiększone – lewokomorowe. W łuku aorty zwapnienia miażdżycowe. Przy dolnych biegunach zmiany włókniste, poza tym pola płucne bez zmian ogniskowych prawidłowo upowietrznione. Jamy opłucnowe wolne. Najbardziej niepokoją mnie... Dzień dobry. Proszę o interpretację wyniku badania RTG płuc 80-letniej kobiety. Serce powiększone – lewokomorowe. W łuku aorty zwapnienia miażdżycowe. Przy dolnych biegunach zmiany włókniste, poza tym pola płucne bez zmian ogniskowych prawidłowo upowietrznione. Jamy opłucnowe wolne. Najbardziej niepokoją mnie te zwapnienia miażdżycowe w łuku aorty – proszę o informację czy są to groźne zmiany. Leczę się na nadciśnienie oraz przeciwzakrzepowo (migotanie przedsionków) – leki xarelto 15 mg oraz betaloc 100 mg. Dziękuję za pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Magdalena Reszczyńska
Lek. Magdalena Reszczyńska

Czy mogę być zakażony HIV?

Dzień dobry, mam 2 pytania dotyczące wirusa hiv. W maju 2019 roku miałem dość ryzykowane zbliżenie w Amsterdamie. Mianowicie sex oralny, ale w prezerwatywie i nawet do końca nie miałem wzwodu i od tamtego czasu raz na jakiś czas... Dzień dobry, mam 2 pytania dotyczące wirusa hiv. W maju 2019 roku miałem dość ryzykowane zbliżenie w Amsterdamie. Mianowicie sex oralny, ale w prezerwatywie i nawet do końca nie miałem wzwodu i od tamtego czasu raz na jakiś czas przychodzą mi myśli czy się czymś nie zaraziłem. Zbliżenie było krótkie. Problem w tym, że chorowałem czy choruje na bolerioze i złapałem ją 2 razy od 2 kleszczy i robiąc badania po roku miałem podwyższone wyniki wątrobowe, ale może być to spowodowane sporą ilością antybiotyków i maści sterydowej, bo na miejscu kleszcza zrobił mi się gronkowiec i miałem w sumie aż do teraz miewam zapalenia mieszka włosowego, ale nie miałem nigdy śladów na twarzy czy tułowiu tylko na nogach i też kiedyś piłem sporo energetyków i źle się odżywiałem. Nie mam jednak żadnych objawów wirusa hiv, od ponad roku nie miałem nawet kataru, trenuje na siłowni, uprawiam sport, przez 2 lata przytyłem z 54 kg do 73 kg, więc problemów z wagą też nie miewam. W styczniu 2020 roku byłem na 3 dni w szpitalu gdzie robili mi różne testy od badania krwi po sprawdzanie serca, wątroby, płuc i nic nie wyszło oprócz lekko podwyższonych testów wątrobowych, ale nie wiem czy robili mi coś w kierunku wirusa hiv, było to prawie rok czasu po tym kontakcie. Nie pamiętam, żebym jakoś w okresie od tamtego kontaktu chorował jakoś bardzo. Drugie moje pytanie tyczy się testu na hiv. W poniedziałek 7.06.2021 byłem na szczepieniu na covid i nie wiem czy mógłbym wykonać taki test na hiv w czwartek 10.06.2021, czy jakoś to może wpłynąć na wynik, bo miewam od szczepienia rewolucje żołądkowe. To moje wyniki badań krwi z lutego 2020 czyli rok prawie po tym kontakcie : Gran. Segmentowane 42 % - Zakres 40- 70 Gran Kwasochłonne 1 % - Zakres 1 - 5 Limfocyty 47 % - Zakres 20 - 45 Monocyty 10% - Zakres 3 - 8 AST - 65 U/L - Zakres 10 - 37 ALT - 45 U/L - Zakres 10 - 41 Bilurbina całkowita - 0.62 mg/dl - Zakres 0.20 - 1.30 Czy mam jakieś powody do niepokoju? Czytałem, że do zarażenia potrzeba tyle krwi, że widać to gołym okiem. Bardzo prosiłbym o odpowiedź.
odpowiada 3 ekspertów:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Lek. Michał  Dąbrowski
Lek. Michał Dąbrowski
Lek. Magdalena Reszczyńska
Lek. Magdalena Reszczyńska

Czy TK płuc jest bezpiecznym badaniem?

Czy tomografia komputerowa płuc jest bezpieczna? Od roku odksztuszam wydzielinę ,poza tym czuję się dobrze. Niepokoi mnie jednak ciągłe odksztuszanie ,niekiedy gęstej o zmienionym kolorze wydzieliny. Rtg płuc nic nie wykazało. Spirometria jest również OK
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznaczają takie terminy w opisie badania RTG płuc?

Witam po zdjęciu Rtg płuc otrzymałem opis Zwiewne włókniste zagęszczenie w obu płucach w polach dolnych zapalne/pozapalne . Przez ostatni M-c zażywałem antybiotyki na zapalenie tchawicy oskrzeli ,badanie crp w normie Proszę o wyjaśnienie co oznaczają te terminy i
odpowiada 1 ekspert:
 Bartłomiej Rawski
Bartłomiej Rawski

Czy stosując leki na serce mogę zaszczepić się na Covid?

Dzień dobry, czy osoba od lat lecząca się na serce (chore po powikłaniach po grypie w dzieciństwie) przyjmuje lekarstwa na płuca i tzw "wziewy" bo ma problemy z oddychaniem (też od wielu lat), powinna szczepić się przeciwko koronawirusowi? Ma choroby... Dzień dobry, czy osoba od lat lecząca się na serce (chore po powikłaniach po grypie w dzieciństwie) przyjmuje lekarstwa na płuca i tzw "wziewy" bo ma problemy z oddychaniem (też od wielu lat), powinna szczepić się przeciwko koronawirusowi? Ma choroby współistniejące i obawiam się że może być po dawce szczepionki zbyt osłabiona i jej serce oraz płuca. Czy nie będzie to dla tej osoby zbyt duże obciążenie? Czy nie lepiej odizolować się całkiem i nie szczepić?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jakie są przyczyny moich dolegliwości w wieku 26 lat?

Witam w lutym miałam tel z poradni ginekologicznej ze mam złe wyniki okazało się ze cytologia pokazała ze jest to neoplazja szyjki macicy a rak przedinwazyjny miałam spóźniony okres dlatego lekarz nie zrobił kolonoskopia w tego samego dnia dowiedzialam sie... Witam w lutym miałam tel z poradni ginekologicznej ze mam złe wyniki okazało się ze cytologia pokazała ze jest to neoplazja szyjki macicy a rak przedinwazyjny miałam spóźniony okres dlatego lekarz nie zrobił kolonoskopia w tego samego dnia dowiedzialam sie ze ojczym mojego taty ma raka płuc z przerzutami do wezlow chłonnych w marcu zauwazylam u siebie dziwne krosty pod językiem przeszukalam internet diagnoza rak zaczelam szukac dentysty prywatnie ktory przyjmie mnie tego samego dnia udało się Pani Stomatolog obejrzala te moje zmiany których nie było stwierdziła ze to normalna budowa ślinianki dodatkowo obejrzalam całą jame ustna stwierdziła ze wszystko ok jedyne do czego może się przyczepia to kamień nazebny mam paradontoze i zapisalam na następny dzień na ściągnięcie kamienia po ściągnięciu kamienia w ten sam dzień zaczęło mnie pobolewac gardło osłabienie do tego katar chrypka uczucie zatkanego ucha na początku myślę ok przeziębienie bralam gripex tabletki ziołowe na chrypke tabletki na bol gardła jednak z dnia na dzień zaczelam czytać różne forum diagnozy rak gardła rak krtani po tygodniu gdy chrypka puscila ale miałam wrażenie ze momentami jest i zmienia mi się barwa głosu udalam się do laryngologa obejrzał lusterkiem krtań gardło sprawdził nos i uszy stwierdził ze nie ma żadnych przyczyn laryngologicznych stwierdził refluks wypisał leki obejrzał cala jamę ustna była tylko jakas zmiana bolesna po dwóch stronach na gorze koło zębów bolal mnie węzeł chłonny stwierdził ze moge zrobić usg szyji zapisalam sie na nastepny tydzien na srode jednak po weekendzie bol węzłów ustąpił wróciły one do normy i zmiany kolo zębów tez ustąpiły w tamtym tyg pojawił mi sie szary nalot na jezyku znowu internet szukanie diagnoz zobaczylam kroste wewnątrz wargi jednak mój partner nic nie zauważył stwierdziłam ze sobie wkrecam i zajelam sie tym nalotem szorowalam język po pare razy dziennie pod koniec tamtego tygodnia pojawiły mi sie rozne guzki krosty z boku jezyka i pod zaczelam stosować gimbax mój partner mówi ze to schodzi a mi się wydaje ze momentami wydaje mi się ze to schodzi a potem znowu się powieksza zabarwienie jezyka znikło na jutro znowu mam umowiona wizytę moje pytanie brzmi czy zmiany na języku moga byc objawem nerwicy lekowej albo refluksu ?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Co mogą sugerować te problemy z oddychaniem?

Witam, Od miesiąca mam problem z wzięciem głębokiego oddechu, mianowicie czasami (nie zawsze) nie udaje mi sie wziąć głębokiego oddechu, czuje jakbym nie odetchnął do końca, jakkolwiek to brzmi. Po e wizycie u lekarza doktor skierowała mnie na rtg pluc... Witam, Od miesiąca mam problem z wzięciem głębokiego oddechu, mianowicie czasami (nie zawsze) nie udaje mi sie wziąć głębokiego oddechu, czuje jakbym nie odetchnął do końca, jakkolwiek to brzmi. Po e wizycie u lekarza doktor skierowała mnie na rtg pluc i przepisała mi leki milukante i nasometin z podejrzeniem alergii( mam wrażenie zapchanego nosa, ale bez kataru). Leki nie pomogły, jedynie po kroplach do nosa czuje jakby lepsza poprawę. Wyniki rtg bardzo dobre bez zmian itp. Czuje jakbym miał swiszczacy wdech. Od dwóch tygodni lecze zapalenie ucha, po wyleczeniu po kilku dniach wróciło. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Puls w normie codziennie mierzony, duzo się ruszam ale mam lekka nadwagę, nasycenie tlenem mierzone codziennie waha się od 96-98%. Nie mam innych niepokojących objawów. Najbardziej dziwi mnie to, ze stalo się to tak naprawdę z dnia na dzień. Wizyta u pulmonologa dopiero za kilka miesięcy. Czy możliwe że to astma? Nie mam kaszlu, papierosów nie pale i mam 21 lat.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Adam Curylo
Dr n. med. Adam Curylo

Jak pozbyć się takiej infekcji u dziecka?

Dzień dobry. Moja córka (9lat), od środy ma infekcje. Mały katar, który głównie ścieka do gardła oraz podrażnione nim gardło i gardłowy przeważnie suchy kaszel. Nic jej nie boli ( mięśnie, stawy, głowa). Z wtóru na środę miała... Dzień dobry. Moja córka (9lat), od środy ma infekcje. Mały katar, który głównie ścieka do gardła oraz podrażnione nim gardło i gardłowy przeważnie suchy kaszel. Nic jej nie boli ( mięśnie, stawy, głowa). Z wtóru na środę miała 37 37,5 stopnia. Od środy rado temperatura w normie. Podajemy pastylki do ssania, w tym jednej z porostem islandzkim. Przypominam dziecku o popijaniu herbaty lub wody. Dajemy też aerozol na gardło. Dziś włączamy syrop na kaszel.nebulizacja solą fizjologiczna dwa razy dziennie. Dziecku oddycha się dobrze, ma dobry apetyt i wciągu dnia niezły humor. Żadnych światów przy oddychaniu. Ale martwi mnie ten kaszel, bo dziś już 4. Dzień a nic lepiej . W przeszłości żadnych stanów zapalnych oskrzeli czy tym bardziej płuc. Co jeszcze mogę zrobić?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznaczają takie zrosty w płucach?

Witam w wyniku RTG klatki piersiowej mam napisane że są zrosty w polu dolnym płuca lewego, cienie wnękowe naczyniowe. Co to znaczy? Bardzo proszę o odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza taki opis badania płuca u 33-latka?

Witam Opis do zdjęcia Rtg cień drobnoguzkowy w polu dolnym lewego płuca. Proszę o informacje czy to Może być rak? Męższczyzny wiek 33 lata
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Dlaczego mam dalej duszność po Covid?

Witam. Jestem prawie miesiąc po infekcji covid. Nie byłam hospitalizowana,jednak najbardziej od początku miałam trudności z oddychaniem. Po wizycie u pulmonologa dostałam inhalacje Ectodose,które stosuj do dzisiaj. Jednak poprawy nie ma,a wręcz od kilku dni oddycham coraz gorzej. Nie mogę... Witam. Jestem prawie miesiąc po infekcji covid. Nie byłam hospitalizowana,jednak najbardziej od początku miałam trudności z oddychaniem. Po wizycie u pulmonologa dostałam inhalacje Ectodose,które stosuj do dzisiaj. Jednak poprawy nie ma,a wręcz od kilku dni oddycham coraz gorzej. Nie mogę nabrać powietrza do końca,jakby coś blokowało. Robiłam RTG i tomografie płuc i wyszły niewielkie zmiany śródmiąższowe. Więc dlaczego mam takie trudności z oddychaniem? Nie mogę się na niczym skupić,mam małe dziecko a czasem siedzę cały dzień i łapie powietrze jak ryba. Lekarze mówią że to przejdzie tylko kiedy,bo ja już sobie psychicznie z tym nie radzę,cały czas jestem na ziołowych lekach uspokojajacych. Czy powinnam zrobić badania w innym kierunku,np. astmy? Nie mogę siedzieć bezczynnie i czekać aż mi przejdzie. Proszę o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co znaczy to uczucie duszności po szczepieniu?

W zeszły czwartek byłam zaszczepiona szczepionka na covid pfizer. Dzisiaj jest wtorek a ja nadal mam duszności. W dzień po szczepieniu były one bardziej nasilone jednak od kolejnego dnia utrzymują się w takim samym nasileniu. Nie miałam goraczki a jedynie... W zeszły czwartek byłam zaszczepiona szczepionka na covid pfizer. Dzisiaj jest wtorek a ja nadal mam duszności. W dzień po szczepieniu były one bardziej nasilone jednak od kolejnego dnia utrzymują się w takim samym nasileniu. Nie miałam goraczki a jedynie ból mięśni i ogólne osłabienie jak również ból węzłów chłonnych pod pachą, który nadal się utrzymuje już w mniejszym nasileniu.Jednakze najbardziej niepokoi mnie duszność w płucach która nie ustępuje. Duszność taką miałam podczas przechodzenia covid w listopadzie 2020 która utrzymywała się jeszcze ponad miesiąc po chorobie.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy ten wynik opisu płuc jest bardzo niepokojący?

Witam serdecznie. Jestem dwa miesiące po covid - 19. Do tej pory mam suchy męczący kaszel. Zrobiłam Rtg klatki piersiowej i odebrałam wynik to zamarłam. Mam w rzucie lewej wnęki w okolicy wcięcia pośredniego serca widoczny półkolisty cień, który na... Witam serdecznie. Jestem dwa miesiące po covid - 19. Do tej pory mam suchy męczący kaszel. Zrobiłam Rtg klatki piersiowej i odebrałam wynik to zamarłam. Mam w rzucie lewej wnęki w okolicy wcięcia pośredniego serca widoczny półkolisty cień, który na dorobionym zdjęciu bocznym może rzutować się na cienie wnęk (obraz mało czytelny) poza tym plucs6 bez zmian ogniskowych. Rysunek naczyniowo - oskrzelowy w normie. Serce i przepona w normie. Bardzo się denerwuję, bardzo proszę mi odpowiedzieć czy to może być coś groźnego. A badanie TK kl. P będę miała za tydzień robione. Serdecznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Co oznacza taki obraz płuc po Covid?

Witam serdecznie, jestem po Covid 3 miesiące, wykonałem kontrolne TK płuc i wyszły zmiany "W obu s.10 płuc widoczne są pojedyncze drobne podopłucnowe pasma zmleczenia miąższu, ze wzmożeniem struktur zrębowych, dobrana resztkowa konsolidacja w s. 8L, poza tym miąższ płucny... Witam serdecznie, jestem po Covid 3 miesiące, wykonałem kontrolne TK płuc i wyszły zmiany "W obu s.10 płuc widoczne są pojedyncze drobne podopłucnowe pasma zmleczenia miąższu, ze wzmożeniem struktur zrębowych, dobrana resztkowa konsolidacja w s. 8L, poza tym miąższ płucny powietrzny, bez zmian naciekowych czy stref niedodmy. Węzły chłonne śródpiersia niepowiększone. Jamy opłucnej wolne" Co oznaczają te zmiany? Proszę o odpowiedź.. czy jest się czym martwić? Czy to są typowe zmiany pocovidowe czy w trakcie trwania choroby.. bo tez trochę sie tego obawiam. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedź z góry.. proszę o pomoc..
odpowiada 1 ekspert:
 Bartłomiej Rawski
Bartłomiej Rawski
Patronaty
Ważne tematy