Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 3 4 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Badanie HIV: Pytania do specjalistów

Czy wynik badania w kierunku HIV jest miarodajny?

Witam. Czy ujemny wynik testem hiv przesiewowym 4 generacji Ag Ab combo po 10 tyg jest wiarygodny? ( Wcześniej po 6 i 9 tygodniach również ujemne). Test wykonałem w Diagnostyce test Hiv firmy abbott. Na wyniku informacja aby powtórzyć go... Witam. Czy ujemny wynik testem hiv przesiewowym 4 generacji Ag Ab combo po 10 tyg jest wiarygodny? ( Wcześniej po 6 i 9 tygodniach również ujemne). Test wykonałem w Diagnostyce test Hiv firmy abbott. Na wyniku informacja aby powtórzyć go po 12 tyg. Czy jest konieczność ? Skoro testy powinny być już wiarygodne po 6 tygodniach od sytuacji ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy test wykonany po takim czasie oznacza, że jestem zdrowy?

Mam pytanie, czy test wykonany po upływie 6 miesięcy w PKD na wirus HIV niereaktywny oznacza, że jestem zdrowy? Test był wykonywany przez pobranie krwi z palca i za pomocą szybkiego testu
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co robić z kłuciem w cewce moczowej?

Witam. Od kilku dni odczuwam kłucie w żołędziu/cewce moczowej. Nie mam innych objawów jak wysypka, plamki, wyciek ropny itd. Tylko to. Miałem tak kilka razy w ciągu ostatnich kilku lat. Dodatkowo u partnerki wykryto ostatnio zakażenie Candida. Od... Witam. Od kilku dni odczuwam kłucie w żołędziu/cewce moczowej. Nie mam innych objawów jak wysypka, plamki, wyciek ropny itd. Tylko to. Miałem tak kilka razy w ciągu ostatnich kilku lat. Dodatkowo u partnerki wykryto ostatnio zakażenie Candida. Od kilku lat mam delikatne białe naloty na napletku. Z powodów, gdyż myślałem, że być może miałem jakąś chorobę zrobiłem badanie na hiv, hcv i syfilis. Wszystkie wyniki negatywne. Jak podkreślałem wyżej jedyny objaw który czasami się pojawia to jakbg kłucie głębiej w żołędziu lub cewce moczowej.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy w takich sytuacjach można zarazić się HIV?

Dzień dobry cierpię na nerwicę natręctw stąd moje pytanie, czy skóra która od częstego mycia jest popękana, te popękania są czerwone co wskazuję, że jest to krew, zazwyczaj jest zaschnięta, ale czy takie popękania na skórze mogą przenosić HIV?... Dzień dobry cierpię na nerwicę natręctw stąd moje pytanie, czy skóra która od częstego mycia jest popękana, te popękania są czerwone co wskazuję, że jest to krew, zazwyczaj jest zaschnięta, ale czy takie popękania na skórze mogą przenosić HIV? Czy jeśli osoba dotknie przedmiotu stroną dłoni gdzie są popękania i inna osoba dotknie tego przedmiotu i jej dłoń też jest uszkodzona to istnieje ryzyko zarażenia się HIV? Czy krew po umyciu gdzie skóra jest jeszcze bardziej podrażniona też może zarazić? I czy jest większa szansa na zarażenie? Proszę o odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak mam pokonać ten lęk?

Nie daję mi to w spokoju. Kilka miesięcy temu poszłam do Punktu Konsultacyjno-Diagnostycznego i zrobiłam test na hiv. Pielęgniarka nakłuła dużym nakłuwaczem mój palec. Nakłuwacz był niezapakowany. Nie zwróciłam uwagi czy wyciągnęła go z przeźroczystej miski z dużą ilością nakłuwaczy... Nie daję mi to w spokoju. Kilka miesięcy temu poszłam do Punktu Konsultacyjno-Diagnostycznego i zrobiłam test na hiv. Pielęgniarka nakłuła dużym nakłuwaczem mój palec. Nakłuwacz był niezapakowany. Nie zwróciłam uwagi czy wyciągnęła go z przeźroczystej miski z dużą ilością nakłuwaczy przy blacie czy gdzieś indziej. Test był negatywny. Przede mną była zaniedbana osoba. Czy pielęgniarka mogła mnie zarazić hivem przez nakłuwacz? Jak pokonać lęk przed hivem przed pójściem do łóżka z mężczyzną? Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy trzeba powtórzyć test na HIV?

Witam, zrobiłam domowy test na hiv (ByMe) 12 tygodni i 1 dzień po ryzykownej sytuacji, wyszedł wynik negatywny, czy jest to wiarygodne czy powinnam powtórzyć test? Na instrukcji było napisane że najlepiej zrobić po 3 miesiącach czyli około 13 tygodniach, proszę o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy taka plama krwi jest niebezpieczna?

Witam, czy krew zakażona hiv poza organizmem człowieka jest zakaźna? Np na przedmiotach? W internecie można znaleźć informacje ze szybko ginie, ale szybko to ile czasu? Np w temperaturze pokojowej w szpitalu, gdzie kontakt z krwią jest duży, czy taka plama krwi jest niebezpieczna?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy test na HIV w tym terminie będzie wiarygodny?

Witam, czy badanie na obecność HIV combo ab/ag po 15 dniach od ryzykownej sytuacji jest wiarygodne?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy domowy test na HIV może być wiarygodny?

Witam, Czy domowe testy na hiv dostępne a aptekach, przeprowadzone zgodnie z ulotka są wiarygodne? Czy zaleca się ich stosowanie? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy jest możliwe zarażenie HIV podczas takiego masażu?

Czy jest możliwe zarażenie HIV podczas masażu erotycznego w przypadku stymulacji prostaty (masażysta i mężczyzna są mężczyznami) poprzez palce masażysty?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Jakie jest ryzyko zakażenia wirusem HIV?

Kilka dni temu skorzystałem z usług prostytutki. Po penetracji w prezerwatywie bez wytrysku, nie zdejmując prezerwatywy wykonała sex oralny. Chwilę po tym zdałem prezerwatywę swoją ręką i zacząłem się masturbować. Jakie jest ryzyko zakażenia wirusem HIV?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy z dużym prawdopodobieństwem można wykluczyć zakażenie?

Witam, w 21 dniu od ryzykownej sytuacji zrobiłem test na HIV Ag/Ab Combo, wynik wyszedł ujemny czy z dużym prawdopodobieństwem można wykluczyć zakażenie ? dziekuje za odpowiedz.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Co oznaczają bóle jądra i pachwiny?

Witam Od dłuższego czasu mam problem z penisem i ogólnie z okolica krocza. Wszystko zaczęło się od przelotnego stosunku z dziewczyną (seks oralny bez zabezpieczenia). Po około 2 tygodniach zacząłem odczuwać lekki świąd penisa później na przemian świąd z... Witam Od dłuższego czasu mam problem z penisem i ogólnie z okolica krocza. Wszystko zaczęło się od przelotnego stosunku z dziewczyną (seks oralny bez zabezpieczenia). Po około 2 tygodniach zacząłem odczuwać lekki świąd penisa później na przemian świąd z kłujacym bólem w cewce moczowej. Po 6 tyg wykonałem pakiet badań m.in. HIV, chlamydia, kila, opryszczka 1/2, wirusowe zapalenia wątroby B i C. Wszystkie wyniki były negatywne z wyjątkiem opryszczki. W przeszłości chorowałem na opryszczkę tzw zimno wykonałem więc test na hsv typ 2 testem pcr wymazu z cewki moczowej i on też wyszedł negatywny. Po tym czasie na napletku mogłem zauważyć lekkie zaczerwienienie które utrzymuje się do teraz oraz suchy pomarszczony żołądź. Do objawów dołączył dyskomfort i sporadyczne kłucie w kroczu, ból w jądrach i pachwinie na szczęście nie trwało to długo może dzień albo dwa. Wykonałem więc jeszcze wymaz spod napletka w kierunku drożdżaków i bakterii oraz badanie moczu ogólne i posiew. Mocz w normie, posiew bez bakterii wymaz na grzyby negatywny, natomiast wymaz bakteryjny wykazał dość liczny wzrost bakterii Enterococcus spp. Oraz Staphylococcus koagulazo-ujemny. Zapisałem się na wizytę do urologa. Doktor stwierdził że nie mam się czym przejmować ze te bakterie nie są poważne, obejrzał penisa i przepisał masc Triderm. Ciągle stosuje ta masc już 3 dzień, penis lekko wraca do normy ale mam ciągle dziwne uczucie w kroczu w okolicy lędźwi oraz w podbrzuszu. Nie wiem czy stosując tylko ta maśc dam radę się wyleczyć. Czy sugerowalibyscie Państwo jakieś dodatkowe kroki w leczeniu?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy jest ryzyko zakażenia HIV w tej sytuacji?

Dzień dobry. Po upływie około tygodnia od ryzykownego stosunku seksualnego pojawiło się zaczerwienienie gardła oraz lekkie pieczenie języka. Na dolnej części języka pojawiły się naczynka i malutkie grudki. Lekarz rodzinny stwierdził, że to "gardło wirusowe". Po 20 dniach od stosunku... Dzień dobry. Po upływie około tygodnia od ryzykownego stosunku seksualnego pojawiło się zaczerwienienie gardła oraz lekkie pieczenie języka. Na dolnej części języka pojawiły się naczynka i malutkie grudki. Lekarz rodzinny stwierdził, że to "gardło wirusowe". Po 20 dniach od stosunku zrobiłem test przesiewowy na HIV na przeciwciała typu pierwszego i drugiego oraz antygen p24. Wynik wyszedł niereaktywny z wartością mniejszą niż 0.05. Czy takie test jest wiarygodny i jaka jest jego skuteczność ? Na różnych stronach internetowych można czytać, że taki test warto zrobić od pierwszego do czwartego tygodnia po sytuacji w której mogło dojść do zarażenia. Czy mam się czego obawiać ? Czy powinienem ponownie zrobić test przesiewowy z antygenem p24? Przyjmuję również lek Panzol i czy może on mieć wpływ na wynik testu ?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy domowy test na HIV jest wiarygodny?

Witam, Czy warto wykonać domowy test na hiv? Czy bardzo często są falszywe wyniki? Czy może jest jakis uwazany za najlepszy?Bardzo się boje pobierania krwi.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę być już pewny wyniku testu?

Dzien dobry.W 18 dniu od dnia "0" zrobilem prywatnie test RT-PCR w kierunku HIV. Badanie trwalo 5 dni.Taka norma.Dla mnie bardzo dlugich 5 dni. Wynik " Nie wykryto RNA wirusa HIV" Kamien spadl mi z serca, ale czy moge... Dzien dobry.W 18 dniu od dnia "0" zrobilem prywatnie test RT-PCR w kierunku HIV. Badanie trwalo 5 dni.Taka norma.Dla mnie bardzo dlugich 5 dni. Wynik " Nie wykryto RNA wirusa HIV" Kamien spadl mi z serca, ale czy moge byc juz pewny na 100 % tego testu? Badanie wykonane metoda Real Time PCR na aparacie AlinityM (Abbott). Czulosc analityczna testu wynosi 34,8 IU/ml (20 kopii/ml) Dziekuje za odpowiedz. Dziekuje za odpowiedz.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy są to objawy HIV?

witam. 4 tyg temu odbylem stosunek z prostytutka, wszystko odbylo sie w zabezpieczeniu. 3 tyg po tej sytuacji zaczela bolec mnie glowa z tylu(potylica) i szyja. wezly chlonne sie sa powiekszone, nie mam goraczki. bol ten utrzymuje sie juz 5 dzien. czy to sa objawy hiv? prosze o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy po takim czasie test będzie wiarygodny?

Witam, czy test na hiv IV generacji wykonany w 20 dniu od ryzykownego zdarzenia będzie wiarygodny?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogło dojść do zakażenia HIV przez nakłucie?

Nie daję mi to w spokoju. Kilka miesięcy temu poszłam do Punktu Konsultacyjno-Diagnostycznego i zrobiłam test na hiv. Pielęgniarka nakłuła dużym nakłuwaczem mój palec. Nakłuwacz był niezapakowany, wyciągnęła go z przeźroczystej miski z dużą ilością nakłuwaczy przy blacie, gdy pielęgniarka... Nie daję mi to w spokoju. Kilka miesięcy temu poszłam do Punktu Konsultacyjno-Diagnostycznego i zrobiłam test na hiv. Pielęgniarka nakłuła dużym nakłuwaczem mój palec. Nakłuwacz był niezapakowany, wyciągnęła go z przeźroczystej miski z dużą ilością nakłuwaczy przy blacie, gdy pielęgniarka wyciągnęła z szuflady zapakowany test na hiv. Test był negatywny. Przede mną była zaniedbana osoba. Czy pielęgniarka mogła mnie zarazić hivem przez nakłuwacz? Jak pokonać lęk przed hivem przed pójściem do łóżka z mężczyzną?  Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogło dojść do przeniesienia HIV na 35-latka?

Witam potrzebuje fachowej porady. 11 dni temu bylem w wasze poradni i robiłem test na obecnosc wirusa hiv bo mialem kilka ryzykownych kontaktow seksualnych na szczescie wynik wyszedl ujemny(nie wykryto wirusa). Test byl robiony 8 miesiecy od ostatniego ryzykownego kontaktu... Witam potrzebuje fachowej porady. 11 dni temu bylem w wasze poradni i robiłem test na obecnosc wirusa hiv bo mialem kilka ryzykownych kontaktow seksualnych na szczescie wynik wyszedl ujemny(nie wykryto wirusa). Test byl robiony 8 miesiecy od ostatniego ryzykownego kontaktu wiec napewno ta droga wirusa nie złapałem jednak jest cos co mnie trapi i nie daje mi spokoju. Gdy robiac test tuz po pobraniu krwi gdy otworzylem drzwi od szafki na ubrania zeby siegnac po moja kurtke zobaczylem na drzwiach od tej szafki dwie czerwone plamki krwi jakies 15 albo 20 cm od klamek. Ja tych plamek nie dotknalem jednak siegalem po ubrania i trzymalem klamki od szafki i to nie daje mi spokoju.Ciezko mi ocenic czy to byly swieze czy stare plamki krwi na tej szafce na na klamkach nie zauwazylem sladow krwi takze na dloniach nie widzialem nic takiego oczywiscie umylem rece jednak ciezko mi wyrzucic to z glowy.Narazie jestem niecale 2 tygodnie od tego momentu i nie ma zadnych objawow jednak boje sie ze moge naprzyklad za pare dni zlapac grype i bede sie bal ze to moze byc jednak hiv i nie wiem czy sobie poradze z takim stresem.Co pan/pani sadzi o tej sytuacji ?? POZDRAWIAM
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty