Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 3 8 , 0 0 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Farmakoterapia: Pytania do specjalistów

Co robić z tymi zaburzeniami koncentracji i pamięci?

Dzień dobry, mam problem z koncentracją i pamięcią, do tego jeszcze mam wykrytą depresje i lęk paniczny. Lekarz naznaczył mi sertraline i BZD, lecz nie pomagają mi. Za to sertralina prowadzi u mnie do większego lęku. Zapominam o jedzeniu i... Dzień dobry, mam problem z koncentracją i pamięcią, do tego jeszcze mam wykrytą depresje i lęk paniczny. Lekarz naznaczył mi sertraline i BZD, lecz nie pomagają mi. Za to sertralina prowadzi u mnie do większego lęku. Zapominam o jedzeniu i prawie w ogóle nie sypiam. Przy czynnościach typu odrabiania lekcji czuje ciągły niepokój i natłok myśli. Czy napewno moim problemem jest depresja ? Jaka forma farmakoterapii by była dla mnie dobra?. PS: mam 18 lat i skończyłem brać wszystkie leki. Podejrzewam u siebie również zaburzenia z podłoża ADHD/ADD. Dziękuje za odpowiedz.
odpowiada 1 ekspert:
Lek.  Anna Smuga-Szrajber
Lek. Anna Smuga-Szrajber

Jak mogę wyleczyć aftozę nawrotową?

Witam. Od bardzo długiego czasu borykam się z aftozą nawrotową. Badania na witamine b12 kwas foliowy itp sa ok. Stosowane przez dlugi czas witaminy nie daja efektow podobnie jak farmakoterapia. Czy istnieje możliwość zamrożenia aft jakimiś srodkami dostepnymi w aptece takich jak do zamrażania kurzajek? Pozdrawiam.
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Piotr Puchała

Czy jest u mnie szansa na powrót węchu?

Od trzech lat nie mam węchu i cierpię na ból głowy. Laryngolog zleciła TK Zatok. Czy jest szansa na odzyskanie węchu? Bardzo się stresuje co dalej. Proszę o podpowiedź czy przy takich wynikach zaleca się leczenie farmakologiczne czy... Od trzech lat nie mam węchu i cierpię na ból głowy. Laryngolog zleciła TK Zatok. Czy jest szansa na odzyskanie węchu? Bardzo się stresuje co dalej. Proszę o podpowiedź czy przy takich wynikach zaleca się leczenie farmakologiczne czy operacyjne? Opis TK: Rozpoznanie: Przewlekłe zapalenie zatok przynosowych. Zatoki oboczne nosa i błędnik sitowia powietrzne. Zgrubienia do 6mm śluzówki przyściennej okolicy zachyłka zębodołowy zatoki szczękowej lewej. Zaznaczona śluzówka w zachyłku zatoki prawej. Zmiany zapalne powodujące niedrożność ujścia zatoki szczękowej lewej. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Czy moje samopoczucie może mieć podłoże endokrynologiczne?

Dzień dobry, jestem Aleks i mam 25 lat. Od dłuższego czasu leczę się na depresję (leczenie farmakologiczne). Niestety efekty tego leczenia są dość słabe. Moje dolegliwości natury psychicznej pojawiły się gdy zacząłem dojrzewać i w zasadzie trwają do teraz. Lekarz... Dzień dobry, jestem Aleks i mam 25 lat. Od dłuższego czasu leczę się na depresję (leczenie farmakologiczne). Niestety efekty tego leczenia są dość słabe. Moje dolegliwości natury psychicznej pojawiły się gdy zacząłem dojrzewać i w zasadzie trwają do teraz. Lekarz psychiatra zasugerował, że warto sprawdzić jak sytuacja wygląda po kątem endokrynologicznym, szczególnie ze względu na słabą odpowiedź na farmakoterapię jak i moment kiedy moje problemy zaczęły się pojawiać. Moje objawy obejmują: - obniżony nastrój, - apatię i brak motywacji, - brak siły fizycznej, - długi okres regeneracji po podjętym wysiłku, - wolno gojące się rany, - senność, - kłopoty z koncentracją i pamięcią, - zaburzenia libido i erekcji, - nerwowość, - płytki i mało wydajny sen. Wyniki badań: Krzywa glukozy (na czczo, po 1 godzinie, po 2 godzinach): 89,6mg/dl, 125,5mg/dl, 95,7mg/dl Krzywa insuliny (na czczo, po 1 godzinie, po 2 godzinach): 10,8uIU/ml, 101uIU/ml, 44,2uIU/ml FSH: 4mIU/ml LH: 6,2mIU/ml Progesteron: 0,55ng/ml Prolaktyna: 12,8ng/ml DHEA-SO4: 163ug/dl Testosteron: 312ng/dl Kortyzol: 23,9ug/dl Estradiol: 18,6pg/ml Testosteron wolny: 15,16pg/ml Czy moje samopoczucie może mieć (w pełni lub po części) podłoże endokrynologiczne? Jeżeli tak, jakie są możliwości leczenia?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Magdalena Klekotko
Mgr Magdalena Klekotko

Czy są jakieś zamienniki bez recepty dla tego leku?

Witam. Czy mogę kupić jakiś zamiennik leku panprazox bez recepty?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak leczyć anoreksję bulimiczną?

Dzień dobry, od około dziewięciu lat borykam się z bulimią, a właściwie anoreksją bulimiczną. Cały mój dzień skupia się wokół jedzenia i diet. Działam na zasadzie wszystko albo nic. Dochodziło do różnych sytuacji, miedzy innymi: przez cały tydzień... Dzień dobry, od około dziewięciu lat borykam się z bulimią, a właściwie anoreksją bulimiczną. Cały mój dzień skupia się wokół jedzenia i diet. Działam na zasadzie wszystko albo nic. Dochodziło do różnych sytuacji, miedzy innymi: przez cały tydzień głodziłam się a gdy przyszedł weekend zjadałam całą lodówkę wymiotowałam, a później leżałam bez sił i płakałam. Mocno ograniczyłam spotkania towarzyskie, ponieważ albo wiązały się one z wyjściem do knajpy a ja byłam na wiecznej diecie albo z uczuciem niewystarczającej doskonałości ciała mam na myśli dodatkowe kilogramy, które muszę zgubić, aby moc się spotykać ze znajomymi i czuć się dobrze. Mam świadomość, że nie jestem w stanie sobie sama z tym poradzić, za długo to trwa, wielokrotnie podejmowałam już takie próby. Moje pytanie jest następujące czy wystarczy zwykła wizyta u psychologa czy też nie obędzie się bez leczenia farmakologicznego? Dodam że działa to na zasadzie obsesji.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Lek. Wiesław Łuczkowski

Jak ocenić ten opis TK zatok u 20-latki?

Proszę o pomoc Badanie TK zatok obocznych nosa w skaningu przeglądowym. Zatoka szczękowa prawie w całości wypełniona przez polipowate zgrubienie błony śluzowej wielkości 33x25x29 mm. Drobne zgrubienia błony śluzowej w zatoce szczękowej lewej. Zatoki czołowe,klinowe oraz sitowe powietrzne.Małżowiny nosowe niepogrubiałe.Kompleksy... Proszę o pomoc Badanie TK zatok obocznych nosa w skaningu przeglądowym. Zatoka szczękowa prawie w całości wypełniona przez polipowate zgrubienie błony śluzowej wielkości 33x25x29 mm. Drobne zgrubienia błony śluzowej w zatoce szczękowej lewej. Zatoki czołowe,klinowe oraz sitowe powietrzne.Małżowiny nosowe niepogrubiałe.Kompleksy ujściowo-przewodowe drożne.Struktury kostne w zakresie badania bez zmian patologicznych. Czy mógłby ktoś odczytać wyniki i powiedzieć co dalej,operacja,leczenie farmakologiczne?Dodam,że niezmiennie od dwóch lat czuję zmęczenie,senność,mam mroczki przed oczami ,zawroty głowy,spływającą wydzielinę po gardle,rozdrażnienie,nie mogę skupić się na jednej rzeczy.Jeżeli chodzi o wszystkie inne badania wszystko jest okej,zaczynąjąc od badań na tarczycę kończąc na badaniach na boreliozę. Co dalej mam robić?męczy mnie już to ciągłe oczekiwanie na trafną diagnozę a od dwóch lat chodzę od specjalisy do specjalisty.Z góry dziękuję za odpowiedź!
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Jak wygląda leczenie zaburzeń schizotypowych?

Witam. Otrzymałam diagnozę zaburzenia schizotypowego. Mam pytanie czy jest to wyleczalne za pomocą psychoterapii i farmakoterapii? Czy można normalnie funkcjonować, wróci pamięć logiczne myślenie i uczucia?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak mogę leczyć te zaburzenia nerwicowe?

Od blisko roku cierpię na zaburzenia typu nerwica, napadami paniki, zmiany nastroju nawet kilka razy dziennie. Od dwóch dni moje myśli tyczą się bezsensu życia. Żyjemy, nie wiemy jak długo i umieramy. Po co to wszystko skoro niczego... Od blisko roku cierpię na zaburzenia typu nerwica, napadami paniki, zmiany nastroju nawet kilka razy dziennie. Od dwóch dni moje myśli tyczą się bezsensu życia. Żyjemy, nie wiemy jak długo i umieramy. Po co to wszystko skoro niczego później nie będziemy pamiętać, więcej przeżywać. Nie mogę pogodzić się z myślą, że gdy umrę albo ktoś mi bliscy to więcej ich nie zobaczę. Moja mama, partner, przyjaciele. Na samą myśl wybuchem histerycznym płaczem. Boje się wychodzić z domu oraz tego, że to uczucie nie minie, że bezsens życia zostanie aż do końca. Próbowałem zagłębić się w religie w które nie wierze później w zaczytywanie skąd w ogóle się wzięliśmy, zanurzam się w artykuły o kosmosie o tym jak przypadkowym bytem jesteśmy. Nie wiem skąd biorą się te myśli ale tak się nie da żyć. Widzę jak niszczy to moje otoczenie, mojego partnera którego tak kocham. Proszę o jakąś radę. Byłem u trzech psychiatrów który zapisali leczenie farmakologiczne. Nic ono nie daje.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Magdalena Klekotko
Mgr Magdalena Klekotko

Czy potrzebuję leczenia farmakologicznego?

Witam, mam 20 lat, przechodzilem duzo stresu i naduzywalem alkoholu, zauwazylem wysokie ciśnienie do 160 wieczorami, zaczalem je mierzyć. Z rana cisnienie jest ksiazkowe wieczorem jest wyzsze. Ograniczylem stres, wyrzucilem alkohol z mojego zycia, od 3 tygodni ograniczam, zdrowiej zaczalem... Witam, mam 20 lat, przechodzilem duzo stresu i naduzywalem alkoholu, zauwazylem wysokie ciśnienie do 160 wieczorami, zaczalem je mierzyć. Z rana cisnienie jest ksiazkowe wieczorem jest wyzsze. Ograniczylem stres, wyrzucilem alkohol z mojego zycia, od 3 tygodni ograniczam, zdrowiej zaczalem sie odzywiać. Pracuje fizycznie, cwicze na siłowni, moje cisnienie z rana jest ksiazkowe a wieczorem 135-140/78-85 czy potrzebuje leczenia farmakologicznego?
odpowiada 2 ekspertów:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Dr n. med. Adam Curylo
Dr n. med. Adam Curylo

Czy mam przerwać psychoterapię?

Czy powinienem przerwać psychoterapię? Mam 22 lata, zdiagnozowano u mnie zaburzenia lękowo-depresyjne (początkowo podejrzewano zespół Aspergera), byłem jednokrotnie hospitalizowany psychiatrycznie, brałem masę leków: sertralinę, fluwoksaminę, mianserynę, alprazolam, kwetiapinę, klorazepat, olanzapinę, wenlafaksynę, klomipraminę, duloksetynę. Leki oczywiście w przypadku mojego... Czy powinienem przerwać psychoterapię? Mam 22 lata, zdiagnozowano u mnie zaburzenia lękowo-depresyjne (początkowo podejrzewano zespół Aspergera), byłem jednokrotnie hospitalizowany psychiatrycznie, brałem masę leków: sertralinę, fluwoksaminę, mianserynę, alprazolam, kwetiapinę, klorazepat, olanzapinę, wenlafaksynę, klomipraminę, duloksetynę. Leki oczywiście w przypadku mojego zaburzenia stanowią tylko "protezę", ale bez nich nie mam totalnie sił do życia. Obecnie jestem na maprotylinie, która mi pomaga. Od czasu kiedy zacząłem uczęszczać na psychoterapię psychodynamiczną ujawniły się lęki, pojawiły się napady lęku, co skłoniło lekarza do zmian w leczeniu farmakologicznym, później zaś pojawiły się koszmary senne, które trwały aż do momentu przerwania terapii. Nie chodzę na psychoterapię 2 tygodnie i jestem znacznie spokojniejszy, nie mam wahań nastroju ani myśli samobójczych. Czy źle prowadzona psychoterapia może tak szkodzić? Czy jest to moja wina? Bo oczywiście terapeuta broni się, mówiąc, że "nie każdy potrafi korzystać z psychoterapii". Jednak ja zamierzam podjąć się psychoterapii traum EMDR, ponieważ podejrzewam u siebie objawy PTSD, prawdopodobnie doświadczyłem traumy w relacji z mamą oraz z rówieśnikami - w koszmarach sennych często pojawiały się mroczne obrazy mojego podwórka, na którym bawiłem się z dziećmi, a także rozstąpiona ziemia, którą interpretuję jako podzielenie osobowości. Mam momenty, że moje wspomnienia z dzieciństwa i okresu dojrzewania się nie łączą, ponieważ bardzo się zmieniłem będąc nastolatkiem - doświadczyłem traumy, ponieważ jak miałem 11 lat zakolegowałem się z 7-8-letnimi dziećmi, dlatego że mieszkały blisko, ciężko mi było z nimi, wykorzystywali mnie, w pewnym momencie coś we mnie pękło, miałem 14 lat i zerwałem z nimi wszelkie kontakty. Było mi ciężko wrócić później do równowagi, pojawiło się nadmierne myślenie, że "się cofam w rozwoju" itd. Obecnie jednak jest lepiej, ale chciałbym móc to domknąć i rozwiązać na terapii traum. Czy taki rodzaj terapii będzie odpowiedni? Ponieważ psychodynamiczna mi chyba zaszkodziła.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Katarzyna Pigulska
Mgr Katarzyna Pigulska

Kiedy mogę starać o dziecko po takim leczeniu?

Jaki czas po zakończeniu leczenia depresji lekiem Wellbutrin XR mogę zacząć starać się o dziecko? Mój lekarz powiedział, że już po tygodniu, ale czytałam o badaniach mówiących że dzieci, których matki w przeciągu roku od poczęcia brały leki na depresje... Jaki czas po zakończeniu leczenia depresji lekiem Wellbutrin XR mogę zacząć starać się o dziecko? Mój lekarz powiedział, że już po tygodniu, ale czytałam o badaniach mówiących że dzieci, których matki w przeciągu roku od poczęcia brały leki na depresje, maja 81% większe szanse na autyzm. Po zakończeniu leczenia farmakologicznego, chce podjąć terapie z psychologiem żeby podtrzymać dobry stan psychiczny.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Lek. Wiesław Łuczkowski

Co oznacza ten wynik TK zatok u 40-latki?

Witam Czy jest możliwości leczenia farmakologicznego czy czeka mnie operacja ?? Wykonano badanie: TK - zatok bez kontrastu Opis: Zatoki czołowe prawidłowo powietrzne, bez zgrubień śluzówkowych czy obecności płynu w świetle; zachyłki czołowe drożne. Sitowie w części dolnej głównie po... Witam Czy jest możliwości leczenia farmakologicznego czy czeka mnie operacja ?? Wykonano badanie: TK - zatok bez kontrastu Opis: Zatoki czołowe prawidłowo powietrzne, bez zgrubień śluzówkowych czy obecności płynu w świetle; zachyłki czołowe drożne. Sitowie w części dolnej głównie po stronie lewej ze zgrubiałą śluzówką -widoczne również polipowate zgrubienie śluzówki w tylnej części sitowia do 10x8mm, po stronie prawej w części środkowej w jednej z komórek pneumatycznych torbiel śluzówkowa do 4x4mm. Zatoka szczękowa prawa w części dolnej z torbielą śluzówkową do 25x20x24mm; zatoka szczękowa lewa w całości wypełniona przez masę miękkotkankowa/torbiel powodującą destrukcję ściany przyśrodkowej zatoki szczękowej lewej oraz wpuklającą się do jamy nosowej. Lejki sitowia po stronie prawej i lewej niedrożne. Kompleks ujściowo-przewodowy prawy i lewy niedrożny. Zatoka klinowa po stronie lewej z poziomem płynu do 4mm, oraz na ścianie tylnej po stronie prawej z torbielą śluzówkową do 10x6mm; prawy i lewy zachyłek klinowo-sitowy niedrożny. Małżowiny nosowe dolne ze zgrubiałą śluzówką. Przewody nosowe zachowane, drożne. Widoczne prawidłowe upowietrznienie wyrostków sutkowatych/piramid kości skroniowych. Lewoboczne skrzywienie przegrody nosowej.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy konieczna jest operacja tego stawu?

Stary uraz stawu skokowego, ból, opuchlizna, ból piszczela, przerost mazi stawowej (w USG), obecnie w trakcie diagnostyki. Leczona fibromialgia, zmiany zwyrodnieniowe w wielu stawach. Proszę o interpretację TK: Oddzielony wyrostek tylny kości skokowej o sklerotycznych obrysach, w... Stary uraz stawu skokowego, ból, opuchlizna, ból piszczela, przerost mazi stawowej (w USG), obecnie w trakcie diagnostyki. Leczona fibromialgia, zmiany zwyrodnieniowe w wielu stawach. Proszę o interpretację TK: Oddzielony wyrostek tylny kości skokowej o sklerotycznych obrysach, w jego obrębie i obrębie tylnej kości skokowej liczne torbiele z podrzęstną sklerotyzacją powierzchni oraz nadżerką tylnej kości skokowej. Poszerzona asymetrycznie szpara stawu skokowego w części bocznej - 6mm, w części przyśrodkowej 3 mm. Leczenie farmakologiczne niczego nie wniosło, pozostał ból, trudności w chodzeniu. Czy wskazana jest operacja? pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Mariusz Pytlasiński
Dr n. med. Mariusz Pytlasiński

Co robić przy takim wyniku badania naczyń?

Dzień dobry, Ponad 10 lat temu miałem stwierdzoną zakrzepicę żył głębokich. Leczenie farmakologiczne przyniosło efekt. Nie zażywam już leków, ale w dalszym ciągu używam skarpetek uciskowych. 2 dni temu na badaniu dopplera stwierdzono ślad skrzepliny w żyle podkolanowej ( prawa... Dzień dobry, Ponad 10 lat temu miałem stwierdzoną zakrzepicę żył głębokich. Leczenie farmakologiczne przyniosło efekt. Nie zażywam już leków, ale w dalszym ciągu używam skarpetek uciskowych. 2 dni temu na badaniu dopplera stwierdzono ślad skrzepliny w żyle podkolanowej ( prawa ). Po stronie lewej częściowo niewydolna żyła odpiszczelowa , prawie całkowicie niewydolna żyła odstrzałkowa. Mój lekarz prowadzący wraca dopiero za 1,5 miesiąca. Czy są to na tyle niepokojące wyniki wymagające pilnej konsultacji? Czy mogę uprawiać sport? Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Maciej Antkiewicz
Lek. Maciej Antkiewicz

Jakie leki będą dla mnie najmniej szkodliwe w tej sytuacji?

Dzień dobry, Jestem kobietą w wieku 21 lat, choruję na epilepsję. Pierwszy atak padaczkowy miałam w 2014roku przy gorączce, następne dwa ataki pojawiły się dopiero w 2017/2018 roku i wtedy właśnie zdiagnozowano u mnie padaczkę. Moje ataki... Dzień dobry, Jestem kobietą w wieku 21 lat, choruję na epilepsję. Pierwszy atak padaczkowy miałam w 2014roku przy gorączce, następne dwa ataki pojawiły się dopiero w 2017/2018 roku i wtedy właśnie zdiagnozowano u mnie padaczkę. Moje ataki były kilkusekundowe (do minuty max) typu toniczno klonicznego ponieważ z utratą świadomości, zesztywnieniem i wykręceniem ciała, wyrzutem gałek ocznych w prawą stronę, a raz również z drgawkami. Nie zdecydowałam się na leczenie farmakologiczne, ale podjęłam się leczenia CBD - olejkami konopnymi z kanabinoidami. Ataki i inne objawy ustąpiły na 3,5 lata więc myślałam , że tego typu leczenie akurat mi pomaga. Jednak w ostatnim czasie powróciły.. Miałam teraz dwa ataki w przeciągu półtorej miesiąca. Również toniczno kloniczne, ale trwały nieco dłużej bo jeden nawet 2 minuty. Jestem więc zdecydowana na podjęcie innego leczenia. Mam do państwa pytanie, które leki byłyby najrozsądniejsze i najmniej szkodliwe dla mnie? Nie chciałabym aby silnie wpływały na inne sfery mojego organizmu i wywoływały zbyt mocne skutki uboczne. Kiedyś pamiętam, że pewien lekarz zalecił mi "lamitrin". Co państwo by mi polecili? Czy jest szansa, że będę je brać tylko kilka lat? Moja druga prośba to odnoście zinterpretowania moich najnowszych wyników EEG, ponieważ niestety nie mam zdolności zrozumienia zapisu. Pamiętam, że na poprzednim eeg były jakieś fale ostre , ale teraz zapis jest inny. Przesyłam aktualny: Zapis spoczynkowy, zróźnicowany przestrzennie, złożony w odpr. ciemieniowo-potylicznych z symetrycznej, regularnej czynności alfa ok.9 Hz o ampl. do 75uV z domieszką fal beta. W odpr. czołowych dość liczne grup i kilkusekundowe serie fal theta ok.6 Hz o ampl tła, lub nieco wyższe, oraz dwukrotnie, w tym raz w czasie HW, wyładowanie grup fal theta ok.5-6 Hz o wyższej od tła ampl. RZ obecna. FS i HW nie zmieniają zapisu. Pozdrawiam i bardzo dziękuję.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Co oznacza ten opis TK zatok obocznych nosa?

Proszę o pomoc Badanie TK zatok obocznych nosa w skaningu przeglądowym. Zatoka szczękowa prawie w całości wypełniona przez polipowate zgrubienie błony śluzowej wielkości 33x25x29 mm. Drobne zgrubienia błony śluzowej w zatoce szczękowej lewej. Zatoki czołowe,klinowe oraz sitowe powietrzne.Małżowiny nosowe niepogrubiałe.Kompleksy... Proszę o pomoc Badanie TK zatok obocznych nosa w skaningu przeglądowym. Zatoka szczękowa prawie w całości wypełniona przez polipowate zgrubienie błony śluzowej wielkości 33x25x29 mm. Drobne zgrubienia błony śluzowej w zatoce szczękowej lewej. Zatoki czołowe,klinowe oraz sitowe powietrzne.Małżowiny nosowe niepogrubiałe.Kompleksy ujściowo-przewodowe drożne.Struktury kostne w zakresie badania bez zmian patologicznych. Czy mógłby ktoś odczytać wyniki i powiedzieć co dalej,operacja,leczenie farmakologiczne?Dodam,że niezmiennie od dwóch lat czuję zmęczenie,senność,mam mroczki przed oczami ,zawroty głowy,spływającą wydzielinę po gardle,rozdrażnienie,nie mogę skupić się na jednej rzeczy.Jeżeli chodzi o wszystkie inne badania wszystko jest okej,zaczynąjąc od badań na tarczycę kończąc na badaniach na boreliozę. Co dalej mam robić?męczy mnie już to ciągłe oczekiwanie na trafną diagnozę a od dwóch lat chodzę od specjalisy do specjalisty.Z góry dziękuję za odpowiedź!
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Czy bez konsultacji z neurochirurgiem się nie odbędzie?

Witam.Proszę o pomoc, ponieważ farmakoterapia nie przynosi ulgi. Z Rezonansu wynika m.in.Obniżenie sygnału T2 krążka międzykręgowego na poziomie c 5,6 dehydratacja.Wielopoxiomowe zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych z nierównym zarysem blaszek granicznych. Bulging krążka międzykręgowego C3,4 zmniejszający przedrdzeniowa rezerwę płynowa. Zwężenie struktur... Witam.Proszę o pomoc, ponieważ farmakoterapia nie przynosi ulgi. Z Rezonansu wynika m.in.Obniżenie sygnału T2 krążka międzykręgowego na poziomie c 5,6 dehydratacja.Wielopoxiomowe zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych z nierównym zarysem blaszek granicznych. Bulging krążka międzykręgowego C3,4 zmniejszający przedrdzeniowa rezerwę płynowa. Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne.Protrusio krążka międzykręgowego na poziomie C4,5,6 zmniejszający przedrdzeniową rezerwę płynową.Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne, intensywniej po stronie prawej. Modelowanie korzenia nerwu rdzeniowego prawego. Ortopeda analizując płytę z badania stwierdził, że to nie wypuklina a już przepuklina. Mam zapisane leki: Sirdalud 4 mg, skudexa, milgamma i zalecony odpoczynek. Chwilowo mam się wstrzymać przed rehabilitacją, dopóki nie minie tą ostra faza. Jednak stosowane leki nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Najważniejszym problemem jest dla mnie drętwienie rąk, bardzo bolesne. W prawej dochodzi do problemów z utrzymaniem czegoś w dłoni, z wykonywaniem codziennych czynności. Czy bez konsultacji z neurochirurgiem się nie odbędzie?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak długo trwa leczenie dystymii?

Witam. Moje pytanie dotyczy przewidzianego okresu leczenia. Czy w przypadku rozpoznania dystymii lekarz prowadzący może z góry założyć, że leczenie farmakologiczne to minimum dwa lata? Drugie moje pytanie odnosi się do dawkowania leków. Czy po około trzech miesiącach zażywania Dulsevii... Witam. Moje pytanie dotyczy przewidzianego okresu leczenia. Czy w przypadku rozpoznania dystymii lekarz prowadzący może z góry założyć, że leczenie farmakologiczne to minimum dwa lata? Drugie moje pytanie odnosi się do dawkowania leków. Czy po około trzech miesiącach zażywania Dulsevii (początkowo 30 mg, później dawka 60 mg) oraz trittico na noc w dawce 75 mg mogą wystąpić skutki uboczne, których wcześniej nie było? Mam na myśli obniżenie ciśnienia i lekkie bóle głowy. Czy wskazane jest aby w takim wypadku zwiększać dawkę dulsevii na 90mg?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Czy w tym przypadku psychoterapia może być pomocna?

Kobieta 35 lat. Leczę się na schizofrenię(tylko farmakoterapia) Moje objawy to w większości objawy negatywne:blady afekt, wycofanie społeczne, zamknięcie w sobie, lęki, nnapięcia. Chciałabym się dowiedzieć coś o przetrwałych objawach negatywnych tej choroby.Czy można stosować w ich leczeniu oprócz... Kobieta 35 lat. Leczę się na schizofrenię(tylko farmakoterapia) Moje objawy to w większości objawy negatywne:blady afekt, wycofanie społeczne, zamknięcie w sobie, lęki, nnapięcia. Chciałabym się dowiedzieć coś o przetrwałych objawach negatywnych tej choroby.Czy można stosować w ich leczeniu oprócz farmakoterapii psychoterapię?Czy może one są oporne na leczenie? czy osoba chorująca na nie nie będzie już mogła tak funkcjonować jak przed chorobą, czy jeśli odizolowała się i wycofała z życia nie będzie już w stanie wrócić do społeczeństwa i nie uda jej się nawiązać kontaktu z drugim człowiekiem?
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr Magdalena Klekotko
Mgr Magdalena Klekotko
Mgr Anna Byczko
Mgr Anna Byczko
Patronaty