Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 8 5 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wenerologia: Pytania do specjalistów

Czy taki wynik testu na HIV potwierdza brak zakażenia?

Witam. Proszę o pomoc wykonywałem test na hiv metoda Ag/Ab combo po 6 oraz 8 tygodniach wynik ujemny. Czy mogę już być pewny że jestem zdrowy ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogło dojść do przeniesienia choroby wenerycznej u 28-letniego mężczyzny?

Witam chciałbym zapytać byłem u kobiety która zadowalała mnie ręka do spełnienia przy czym ja nie dotykałem tej Pani. Czy mogłem się zarazić np rzezaczka nie było żadnych ran na ręce tej pani itp ?
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza wynik badania na kiłę u 29-latka?

Witam, W zeszłym tygodniu wykonałem badania w kierunku kiły ponieważ źle się czuje ostatniego czasu. Otrzymałem wyniki ale nie wiem jak je interpretować. USR-DODATNI miano 1/128, Odczyn FTA-DODATNI miano 1/1350, FTA ABS-DODATNI, Odczyn TPHA-DODATNI miano 1/5120, Kiła (Treponema pallidum), VDRL-REAKTYWNY. Proszę o pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dotyczy: Kiła Wenerologia

Czy mój mąż również może stosować ten lek?

Dzień dobry dr stwierdziła u mnie zmiany klykcinowate. Przepisała condyline. Dziś u męża po zsunięciu skóry z napletka pokazał mi mała krostke? Czy może też stosować na ta skórę condyline? Po zsunięciu skóry pod napletkiem, dość niżej od napletka ?... Dzień dobry dr stwierdziła u mnie zmiany klykcinowate. Przepisała condyline. Dziś u męża po zsunięciu skóry z napletka pokazał mi mała krostke? Czy może też stosować na ta skórę condyline? Po zsunięciu skóry pod napletkiem, dość niżej od napletka ? Czy możliwe, żeby zaraził się skoro ostatnio dawno nie wspolzylismy ?
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak rozumieć ten wynik testu na kiłę?

Jak odczytać wynik testu VDRL na kiłę- wynik pozytywnie reaktywny?
odpowiada 2 ekspertów:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Dotyczy: Kiła Wenerologia

Czy mogę się spodziewać, że ten wynik będzie ujemny?

Witam, Zaraziłem się kiłą.Leczenie zacząłem około 6 tygodni po zarażeniu. Kończac miesiąc temu terapię doxycycliną wynik miałem vdrl dodatni 1/2.Kiedy i czy w ogóle mogę spodziewać się, że vdrl będzie ujemny?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy ta pobrana próbka będzie miarodajna po takim czasie?

Dzień dobry! Czy pobrana próbka wymazu PCR z cewki moczowej w kierunku chlamydii trachomatis po 18 dniach od ryzykownego zachowania będzie miarodajna? Wymaz pobrany przez profesjonalnego wenerologa.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznaczają takie wyniki badania na kiłę?

Dostałem wyniki w kierunku badania na kile RPR test jakościowy:dodatni RPR test ilosc-miano:1:8 TPHA Test jakościowy: dodatni Moje pytanie brzmi ,jestem zarażony kiła i teraz czy już ją kiedyś przeszedłem czy jest to nowe zakażenia i jak dawno mogło do niego dojsc
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Jakie jest ryzyko zakażenia wirusem HIV lub WZW C?

Musiałam pomóc pchać auto i przypadkiem dotknęłam plamki krwi (nie była świeża, bo się nie rozcierała, ale miała zaledwie kilka-klikanaście minut). Pomagało kilka nieznajomych osób. Nie miałam żadnych ran na rękach. Jakie jest ryzyko zakażenia wirusem HIV lub WZW C?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jakie leczenie kiły będzie wprowadzone?

Latem miałem niemiłą sytuację intymną. Zrobiłem komplet badań w tym testy na kiłę. Vdrl- powtarzalnie reaktywny, FTA ABS reaktywny.( żadnych objawów nie dostrzegłem) Temat świeży. Do lekarza wenerologa dermatologa już umówiony, ale trzeba czekać na termin... Tu moje... Latem miałem niemiłą sytuację intymną. Zrobiłem komplet badań w tym testy na kiłę. Vdrl- powtarzalnie reaktywny, FTA ABS reaktywny.( żadnych objawów nie dostrzegłem) Temat świeży. Do lekarza wenerologa dermatologa już umówiony, ale trzeba czekać na termin... Tu moje pytanie- jakiego leczenia się spodziewać. Czy jeśli jestem uczulony na ospen i pyralgine to może być kłopot?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dotyczy: Kiła Wenerologia

Po jakim czasie wykonać ten test na HIV?

Dzień dobry, Po jakim czasie wykonać test na HIV przesiewowy który wykrywa tez białko p24? W ilu procentach wynik będzie wiarygodny po 21 dniach? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Po jakim czasie powinienem zrobić badanie kontrolne krwi?

Od 10 dni leczę wczesną kiłę doxycykliną doustnie 2x100g.Terapia zakłada 14 dni podawania tego leku.Po jakim czasie powinienem zrobić badanie kontrolne krwi w celu ustalenia wyników leczenia i jakie to powinno być badanie?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy napewno nie doszło do przeniesienia HIV?

Witam, od ponad 2 miesięcy przechodzę olbrzymi stres i cierpię na depresję i nerwicę, ponieważ byłem stroną bierną w seksie oralnym z nieznajomą dziewczyną. Boję się, że mogłem się zarazić hiv. Zrobiłem 2 badania w laboratorium, pierwszy po 4... Witam, od ponad 2 miesięcy przechodzę olbrzymi stres i cierpię na depresję i nerwicę, ponieważ byłem stroną bierną w seksie oralnym z nieznajomą dziewczyną. Boję się, że mogłem się zarazić hiv. Zrobiłem 2 badania w laboratorium, pierwszy po 4 tygodniach, a drugi po 9 tygodniach - wszystkie wyszły mi ujemne - Czy mogę być spokojny?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy możliwe jest że jedna osoba w związku ma chlamydię?

Witam. Od ok 2 miesięcy współżyje z nowym partnerem bez zabezpieczenia. Postanowiłam w międzyczasie zrobić pakiet badań na choroby przenoszone drogą płciową. Wszystkie badania wyszły w porządku poza jednym.. igm w kierunku chlamydii wyszło pozytywne( igg ujemne). Partner tez zrobił... Witam. Od ok 2 miesięcy współżyje z nowym partnerem bez zabezpieczenia. Postanowiłam w międzyczasie zrobić pakiet badań na choroby przenoszone drogą płciową. Wszystkie badania wyszły w porządku poza jednym.. igm w kierunku chlamydii wyszło pozytywne( igg ujemne). Partner tez zrobił sobie badania na chlamydia i jego wyniki są ujemne. Jak to jest możliwe ze ja mam chlamydia ( nie współżyłam wcześniej dobre kilka miesięcy) a jego są negatywne. Postawiło mnie to w niefajne sytuacji..
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy doszło do przeniesienia choroby wenerycznnej u 26-latka?

Ja mam takie pytanie apropo chorób wenerycznych. Czyta się w niektórych miejscach o tym, że prezerwatywa nie chroni przed nimi w 100%, to w takim razie jakie są jeszcze inne drogi zakażenia nimi. Bo zdarzył mi się ostatnio kontakt... Ja mam takie pytanie apropo chorób wenerycznych. Czyta się w niektórych miejscach o tym, że prezerwatywa nie chroni przed nimi w 100%, to w takim razie jakie są jeszcze inne drogi zakażenia nimi. Bo zdarzył mi się ostatnio kontakt z prostytutką w prezerwatywie, zarówno oralny i waginalny. Nie było zabaw ręką, całowania, żadnego używania gadżetów. To mogłem w takiej sytuacji się zakazić jakąś chorobą?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy po dwóch dniach pojawią się objawy HIV?

Witam jakiś miesiąc temu odbyłem stosunek seksualny z prostytutka , bez zabezpieczenia po seksie oralnym zauważyłem przetarcia na członku , po dwóch dniach dostałem wysypki na tułowiu i rękach do wysokości łokci , ogólnie jestem osłabiony odczuwam ból mięśni i... Witam jakiś miesiąc temu odbyłem stosunek seksualny z prostytutka , bez zabezpieczenia po seksie oralnym zauważyłem przetarcia na członku , po dwóch dniach dostałem wysypki na tułowiu i rękach do wysokości łokci , ogólnie jestem osłabiony odczuwam ból mięśni i kości , pieczenie gardła i uczucie opuchnięte szyji , czy po dwóch dniach już mogą pojawić się objawy zakażenia wirusem HIV.?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy te objawy mogą mieć jednak związek z ryzykowną sytuacją?

Witam. Miałem przygodną, ryzykowną sytuacje podczas Wakacji za granicą (była to osoba żyjąca z usług seksualnych, dowiedziałem się po fakcie) po której zamartwiam się, że mogłem zarazić się HIV. Popadam już w paranoje. Od dnia 0 wykonałem jeden test domowy... Witam. Miałem przygodną, ryzykowną sytuacje podczas Wakacji za granicą (była to osoba żyjąca z usług seksualnych, dowiedziałem się po fakcie) po której zamartwiam się, że mogłem zarazić się HIV. Popadam już w paranoje. Od dnia 0 wykonałem jeden test domowy po 21 dniach, drugi domowy test po 6 tygodniach, oraz test wykonany w laboratorium- HIV - wirus HIV test przesiewowy (p/c anty-HIV 1/2, antygen p24) oraz inne choroby weneryczne po 52 dniach, czyli prawie 8 tygodniach od dnia 0. Wszystkie testy wyszły negatywnie. Podejrzenia są na tyle uzasadnione z tego powodu, że po niespełna 2 tygodniach (10 dni) od dnia zero powiększyły mi się bardzo węzły szyjne i pojawił się ból gardła, który nie chciał minąć. Po zastosowaniu antybiotykoterapii przeszło, ale po 3 tygodniach wrócił ból i powiększenie węzłów,, wraz ze zmianami w gardle. Objawy są zdecydowanie słabsze niż za pierwszym razem, jednak odczuwam ból szyi (węzłów) i gardła, zwłaszcza prawostronny. W dniu dzisiejszym od dnia 0 minęło 62 dni. Proszę o opinię.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy to oznacza, że znów jestem chory?

Miałem stwierdzoną kiłe, leczoną penicyliną w zastrzykach oraz w tabletkach. W październiku 2021 po leczeniu test VDRL ilościowy dał wynik negatywny (nie była określona wartość miana) , wykonałem kolejny test VDRL ilościowy w listopadzie 2022 i wyszedł dodatni miano 1:8. Czy to oznacza że znów jestem chory?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Jak chronić się przed chorobami przenoszonymi drogą płciową?

Dzień dobry, Dziewczyna z którą się związałem niestety wpadła w nałóg. Narkomania. Przyjmuje jakąś substancję dożylnie. Temat potencjalnej walki z tym nałogiem to trudna kwestia, ale zanim ją przekonam do udania się do specjalisty życie biegnie dalej. Moje pytanie... Dzień dobry, Dziewczyna z którą się związałem niestety wpadła w nałóg. Narkomania. Przyjmuje jakąś substancję dożylnie. Temat potencjalnej walki z tym nałogiem to trudna kwestia, ale zanim ją przekonam do udania się do specjalisty życie biegnie dalej. Moje pytanie dotyczy współżycia i ogólnie życia intymnego. Osoby przyjmujące narkotyki dożylnie są bardziej narażone na niektóre schorzenia, wydaje mi się że miała krótkotrwałe zapalenie żył. Być może coś więcej. Do tej pory nie współżyliśmy, ale chcemy zacząć. Pierwsza myśl która mi przychodzi do głowy do dobrze przechowywana prezerwatywa poprawnie założona powinna być bardzo skuteczna. Ale być może powinienem zwrócić na coś uwagę? Jakie jest ryzyko zarażenia i jakimi chorobami w przypadku przedstawionej sytuacji? Podobnie jak się ma sprawa przy pocałunkach?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogło dojść do przeniesienia HIV w tej sytuacji?

Witam. Miałem kontakt fizyczny z mężczyzną. Doszło do całowania się i do seksu oralnego, którego byłem stroną bierną. Po całym zajściu zauważyłem że mam przygryzioną wargę. Jak duże jest ryzyko zakażenia się wirusem HIV? Partner zapewnią że nie... Witam. Miałem kontakt fizyczny z mężczyzną. Doszło do całowania się i do seksu oralnego, którego byłem stroną bierną. Po całym zajściu zauważyłem że mam przygryzioną wargę. Jak duże jest ryzyko zakażenia się wirusem HIV? Partner zapewnią że nie jest niczym zarażony, lecz nie widziałem wyniku jakichś badań. Po jakmi czasie najwcześniej można zrobić badanie na zakażenie HIV?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty