Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Wyślij pytanie i uzyskaj odpowiedź specjalisty.
Rozpocznij
7 3 3 , 4 1 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wenerologia: Pytania do specjalistów

Co oznaczają takie wyniki testu na kiłę?

Moje wyniki badań: Wynik testu kiłowego reaktywny 1.28 Przeciwciała anty treponema inno-lia score ujemny Przeciwciała anty treponema Palladium tests ujemny
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy wynik tego testu na HIV można uznać za wiarygodny?

Mój partner dokonał test na HIV 2,5 miesiąca po ostatnim stosunku, czy wynik tego testu można uznać za wiarygodny, czy powinien ponowić test?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Jak sprawdzić czy kiła uległa reaktywacji?

Witam, co świadczy o reaktywacji kiły po leczeniu? Czy są jakieś objawy? A może tylko badanie krwi może rozwiać wątpliwości
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Co znaczą te badania na chlamydię?

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy ta bakterie przebyłem?Co oznaczają te dane z badania? IgG niby jest norma do 16, ja mam <2 co to oznacza? [S73] P-ciała p/Chlamydia trachomatis IgG < 2 RU/ml < 16 -------------------------------- Interpretacja wyniku: ujemny <16 wątpliwy 16 - 22 dodatni >22 [S75] P-ciała p/Chlamydia trachomatis IgM ujemny
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy mam pierwsze objawy HIV?

Dzień dobry. skorzystałem z usług prostytutki, mam 27 lat. Po 2 tygodniach od stosunku pojawiły się u mnie objawy, które mnie zaniepokoiły, bowiem mam ból gardła i zatkany nos, a to ponoc pierwsze symptomy wirusa HIV. Stosunek seksualny... Dzień dobry. skorzystałem z usług prostytutki, mam 27 lat. Po 2 tygodniach od stosunku pojawiły się u mnie objawy, które mnie zaniepokoiły, bowiem mam ból gardła i zatkany nos, a to ponoc pierwsze symptomy wirusa HIV. Stosunek seksualny był w prezerwatywie od początku do końca, nie było pocałunków ani wersji oralnej. jednak obawiam się, że gdy zdejmowałem prezerwatywę i dotykając jej zewnętrzną warstwę na palcu znalazla sie pozostalosc sluzu z pochwy. Potem tym palcem grzebałem... w oku bo cos mnie swędziało. Dodam, że analogiczne objawy ma moja babcia, czy mogła się zarazić ode mnie w jakis spsosob, czy to raczej zwykle przeziębienie?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Magdalena Reszczyńska
Lek. Magdalena Reszczyńska

Co może oznaczać to pieczenie języka?

Witam, mam takie pytanie, otóż moja partnerka po seksie oralnym czasami skarży się na drugi dzień pieczeniem języka. Czy może być to spowodowany jakąś chorobą weneryczną u mnie? Jeżeli tak to jakie należy wykonać badania? Dziękuję
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co robić po pozytywnym wyniku na kiłę?

Co mam zrobić po otrzymaniu pozytywnego wyniku testu na kiłę? Gdzie się zgłosić i czy od razu zostanie rozpoczęte leczenie penicyliną?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy prezerwatywa chroni przed chorobami?

Witam ostatnio uprawiałem seks z prostytutką w prezerwatywie czy prezerwatywa chroni przed chorobami
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza tak wysokie IgG?

Witam Zrobiłem zestaw badań: VDRL UJEMNY [-ujemny]~; HBs antygen UJEMNY S/CO[-UJEMNY]~; HIV Ag/Ab Combo NIEREAKTYWNE (UJEMNE) ---[-]; Herpes simplex (HSV) 1/2 IgG >30 Index[-]; Herpes simplex (HSV) 1/2 IgM <0,5 Index[-]; Chlamydia trachomatis IgG 4,03 RU/ml[-]; Chlamydia trachomatis... Witam Zrobiłem zestaw badań: VDRL UJEMNY [-ujemny]~; HBs antygen UJEMNY S/CO[-UJEMNY]~; HIV Ag/Ab Combo NIEREAKTYWNE (UJEMNE) ---[-]; Herpes simplex (HSV) 1/2 IgG >30 Index[-]; Herpes simplex (HSV) 1/2 IgM <0,5 Index[-]; Chlamydia trachomatis IgG 4,03 RU/ml[-]; Chlamydia trachomatis IgM 0,10 Index[-] Co oznacza tak wysokie IgG? Czy potrzebuję kontaktu ze specjalistą? Nie mam żadnych objawów, chociaż wcześniej miewałem opryszczkę na ustach.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy powinienem przebadać się ponownie na HIV?

Witam. Po ryzykownym kontakcie wykonałem test na hiv po 3 i 11 tygodniach. Minus i minus . Czy można spać spokojnie ? Po drugim teście dalej się spotykaliśmy,ale między nami już do niczego nie doszło,lecz nurtuje mnie czy potem mogły... Witam. Po ryzykownym kontakcie wykonałem test na hiv po 3 i 11 tygodniach. Minus i minus . Czy można spać spokojnie ? Po drugim teście dalej się spotykaliśmy,ale między nami już do niczego nie doszło,lecz nurtuje mnie czy potem mogły być niebezpieczne takie rzeczy jak picie z jednej butelki ,szklanki, zwykłe całusy, raz dotknięcie miejsc intymnych ręką, wspólne posiłki . Niestety niewiem czy osoba jest nosicielem. Czy jest potrzeba przebadać się poraz trzeci ,jeśli nie było seksu
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy to oznacza, że leczenie nie przyniosło skutku ?

Byłem leczony penicyliną benzatynową i po roku zrobiłem testy na kiłę VDRL 1/16 -dodatni FTA ABS -dodatni FTA 1/1350 -dodatni TPHA 1/10240 -dodatni Czy leczenie nie przyniosło skutku i trzeba ponowić terapię pomimo bardzo dobrej kondycji zdrowotnej ?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy to są objawy choroby wenerycznej?

Witam. Swojego czasu miałem kontakt seksualny z kobietami, których nie znałem. Doszło do niezabezpieczonego seksu oralnego (byłem strona czynna oraz bierna) i zabezpieczenogo pochwowego. Dzień po kontakcie pojawił się u mnie ból gardła i nalot na gardle oraz czerwone, bolące... Witam. Swojego czasu miałem kontakt seksualny z kobietami, których nie znałem. Doszło do niezabezpieczonego seksu oralnego (byłem strona czynna oraz bierna) i zabezpieczenogo pochwowego. Dzień po kontakcie pojawił się u mnie ból gardła i nalot na gardle oraz czerwone, bolące małe rany na dziąsłe. Dodatkowo odczuwam pieczenie mięśni w szyi. Czy sa to objawy choroby wenerycznej?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy wciąż jestem chory na kiłę?

Witam, Kiłe przeszedłem kilka lat temu, Ostatnio zrobiłem wyniki i wyglądają tak Odczyn VDRL dodatni(miano 1/0) odczyn fat dodatni(miano 1/450) odczyn TPHA dodatni (miano 1/640) FTA ABS dodatni Oznacza to,ze jestem wciąż chory i mogę zarażać ?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy mogłem się tym sposobem zarazić jakimiś chorobami wenerycznymi?

Witam ...mam trochę może dziwne pytanie ale spróbjmy. Jedną ręką masturbowałem sobie członka a drugą ręką masowałem ręką pośladek prostytutki. Trwało to z 15 minut . Czy Czy mogłem się w ten sposób czymś zarazić ? Chodzi mi o choroby... Witam ...mam trochę może dziwne pytanie ale spróbjmy. Jedną ręką masturbowałem sobie członka a drugą ręką masowałem ręką pośladek prostytutki. Trwało to z 15 minut . Czy Czy mogłem się w ten sposób czymś zarazić ? Chodzi mi o choroby weneryczne ? Bądź kiłę rzeżączkę a może inne choroby np. świerzb ? Za odpowiedź z góry dziękuję
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy zaraziłam się chorobą weneryczną?

Jednorazowo uprawiałam z mężczyzną przygodny seks. Stosunek odbył się w prezerwatywie, natomiast wykonałam seks oralny na partnerze bez prezerwatywy na jego członku. Mam bardzo suche usta i często powstają na nich pęknięcia i martwię się, że mogłam mieć... Jednorazowo uprawiałam z mężczyzną przygodny seks. Stosunek odbył się w prezerwatywie, natomiast wykonałam seks oralny na partnerze bez prezerwatywy na jego członku. Mam bardzo suche usta i często powstają na nich pęknięcia i martwię się, że mogłam mieć drobne ranki w tamtym momencie. Czy jest duże ryzyko zarażenia się chorobami wenerycznymi?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Jakie jest ryzyko zakażenia po tym stosunku?

Witam. Korzystałem z usług prostytutki, boje się o zarażenie chorobami wenerycznymi. Był to ten jeden nieprzemyślany raz. Stosunek odbył się w prawidłowo założonej prezerwatywie nie pękła, nie zsunęła się. Był to najpierw seks oralny, minuta stosunku dopochwowego i... Witam. Korzystałem z usług prostytutki, boje się o zarażenie chorobami wenerycznymi. Był to ten jeden nieprzemyślany raz. Stosunek odbył się w prawidłowo założonej prezerwatywie nie pękła, nie zsunęła się. Był to najpierw seks oralny, minuta stosunku dopochwowego i koniec na seks oralny. Po wszystkim odrazu podmylem się w łazience, po powrocie do domu odkazilem strefę intymna preparatem Kodan. Jakie jest ryzyko zakażenia? Kiedy mogą pojawić się pierwsze objawy(i jakie) i na co zwrócić uwagę?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy takie owrzodzenia występują w kile?

witam. Czy jest możliwe aby ktoś miał kiłę i miał tylko owrzodzenia tylko na dłoniach nigdzie indziej. Czy jest możliwe aby w związku tylko 1 z partnerów miał objawy kiły a ten 2 zupełnie nic?
odpowiada 2 ekspertów:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy to jest zakażenie kiłą?

Odczyn FTA 1/4000 , TPHA 1/5120 , VDRL 1/8 , FTA ABS dodatni. Jestem w 9 tyg ciąży. Czy to kila?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy wirus HPV zawsze znajduje się w cewce moczowej u mężczyzn?

Czy wirus HPV zawsze znajduje się w cewce moczowej u mężczyzn? Po obrzezaniu pojawiły mi się dziwne zmiany. Lekarze podejrzewają liszaja twardzinowego i brodawki. Chodzi o to że brodawki nie wyglądają jak typowe wirusowe. Podczas leczenia liszaja twardzinowego stosuje... Czy wirus HPV zawsze znajduje się w cewce moczowej u mężczyzn? Po obrzezaniu pojawiły mi się dziwne zmiany. Lekarze podejrzewają liszaja twardzinowego i brodawki. Chodzi o to że brodawki nie wyglądają jak typowe wirusowe. Podczas leczenia liszaja twardzinowego stosuje się silne sterydy których nie wolne stosować jak ma się hpv. Dlatego ten test jest dla mnie tak ważny . Chodzi o to że mój żołądź jest suchy, dlatego pozostaje chyba z cewki moczowej. Znalazłem też informacje że w UK robią też osobom obrzezanym poprzez zanużenie żołędzia w jakimś płynie natomiast tam trzeba najpierw robić skierowanie od ich niego lekarza rodzinnego.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy udać się z podejrzeniem kiły jak najszybciej do lekarza?

Co zrobic jesli od ostatniej partnerki dostalem informacje,ze jest zarazona kila. Od stosunku minelo 1,5 tygodnia. Isc sie testowac,czy odrazu do lekarza?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dotyczy: Kiła Wenerologia
Patronaty
Ważne tematy