Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 3 9 , 0 1 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Medycyna chorób zakaźnych: Pytania do specjalistów

Jaki jest wpływ alkoholu na koronawirusa?

Jaki jest wpływ alkoholu na koronawirusa ?Czy czesciowo przyhamowuje rozwój,czy usłabia organizm i działa destrukcyjnie na organizm podczas zakażenia .
odpowiada 1 ekspert:
dr n. med Monika Łukaszewicz
dr n. med Monika Łukaszewicz

Czy mam przyjąć dawkę przypominającą szczepienia na Covid?

Dzień dobry, Po przyjęciu pierwszej dawki szczepionki przeciw covid firmy astrazeneca, miałam bardzo silne bóle, a po kilu dniach zauważyłam męty w oczach oraz pogorszenie ostrości widzenia. Byłam badana przez dwóch okulistów, którzy nie stwierdzili stanu zapalnego w oku.... Dzień dobry, Po przyjęciu pierwszej dawki szczepionki przeciw covid firmy astrazeneca, miałam bardzo silne bóle, a po kilu dniach zauważyłam męty w oczach oraz pogorszenie ostrości widzenia. Byłam badana przez dwóch okulistów, którzy nie stwierdzili stanu zapalnego w oku. Miałam też wykonany rezonans głowy, który nie wykrył żadnych zmian. Ponieważ lekarze nie widzieli żadnych przeciwskazań do sczepienia drugą dawką, przyjęłam ją w czerwcu. Po drugiej dawce było wszystko dobrze. Teraz nadszedł czas, kiedy powinnam przyjąć booster. Astrazeneca jest już wycofana, więc muszę zdecydować się na inną szczepionkę. Jednak cały czas mam wątpliwości, czy kolejna szczepionka nie spowoduje u mnie dalszego pogorszenia wzroku lub powiększenie ilości mętów. Proszę o wsparcie, ponieważ ciężko mi podjąć racjonalną decyzję, a lekarz rodzinny niestety też nie potrafi jednoznacznie wskazać właściwego postępowania.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy ten pies mógł zarazić mnie wścieklizną?

Dzień dobry, Bylam u znajomych gdzie polizał mnie po ręku pies - na ręce mam stara ranę świeże rany przy skórkach paznokci. Po tym zdarzeniu nie umyłam rąk tylko funkcjonowałam dalej -, jadłam dotykałam rękami twarzy. Czy mógł zarazić mnie wscieklizna ? 2 lata temu byłam szczepiona przeciwwsciekliznie
odpowiada 3 ekspertów:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy bóle łokci są spowodowane szczepieniem na Covid?

Od kilku dni męczę się z bólem od kolan do kostek, ból szczególnie pojawia się wieczorem i w nocy kiedy idę spać. Dzisiaj zaczęły mnie również boleć łokcie. Jakie mogą być tego przyczyny, dodam, że 12 dni temu przyjęłam trzecią dawkę szczepienia na COVID.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę zaszczepić się na Covid po niedawnej chorobie?

Niedawno przeszedłem covida (minął miesiąc od pozytywnego wyniku). Czy jest sens teraz szczepić się 3 przypominająca dawka?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy może dojść do przeniesienia drogą oralną HPV?

Witam, stwierdzono u mnie wirusa HPV oraz kłykciny w pochwie, partner nie ma zadnych zmian na prąciu, ale odczuwa bol, pieczenie i swędzenie. Dostalam globulki dopochwowe oraz heviran 400mg 3x1, natomiast partner masc PIMAFUCORT. Moje pytanie dot tego... Witam, stwierdzono u mnie wirusa HPV oraz kłykciny w pochwie, partner nie ma zadnych zmian na prąciu, ale odczuwa bol, pieczenie i swędzenie. Dostalam globulki dopochwowe oraz heviran 400mg 3x1, natomiast partner masc PIMAFUCORT. Moje pytanie dot tego czy on rowniez nie powinien przyjmowac czegos doustnie? Uprawiamy seks oralny wiec wnioskuje, ze tak tez to moze sie przeniesc. Prosze o odpowiedz i polecenie jakies preparatu doustnego(moze tez heviran)?
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy doszło u mnie do rozwoju kiły?

Witam odbyłem 9 dni temu stosunek z kobietą zupełnie mi bez zabezpieczeń. Od tego wtorku czyli rowno tydzień po seksie zacząłem mieć dziwne objawy. Dodam Tylko że jestem zdrowym wysportowanym 31 latkiem , 16 lat w treningu. A po mimo... Witam odbyłem 9 dni temu stosunek z kobietą zupełnie mi bez zabezpieczeń. Od tego wtorku czyli rowno tydzień po seksie zacząłem mieć dziwne objawy. Dodam Tylko że jestem zdrowym wysportowanym 31 latkiem , 16 lat w treningu. A po mimo tego w ostani wtorek obudził mnie bardzo silny ból gardła gorączka, zimne poty i suchy kaszel. Zrobiłem testy Covid lecz negatywy. Następnego dnia gorączka ból mięśni się nasilały, lecz paracetamol i ibuprofen pomogł. W środę wieczorem doszło mi czerwone ropiejące oko (lewe ), opryszka w lewym koncie ust plus "zajady" bądź drozdy w jamie ustnej na około warg. Jedyne co mi przychodzi do głowy HiV bądź kiła. Dodam że opryszke leczę trybiotykiem pomaga, gorączkę i bol mięśni paracetamol i ibuprofen który pozwalają mi spokojnie spać. Oko myje letnia wodo i stosuje krople na suche oczy . Lecz rano ciągle ropieje. Robiłem przez 4 dni testy na covid negatywne. Proszę o pomoc co mam robić.
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy ten wynik jest jednak wiarygodny?

Witam. Wykonałem test przesiewowy na HIV po 84 dniach ( 12 tygodniach) do pełnych 12 tygodni zabrakło mi dosłownie 4 godzin. Wynik jest ujemny. Wiem, że to głupie pytanie, ale czy ten wynik jest wiarygodny i czy te 4 godziny... Witam. Wykonałem test przesiewowy na HIV po 84 dniach ( 12 tygodniach) do pełnych 12 tygodni zabrakło mi dosłownie 4 godzin. Wynik jest ujemny. Wiem, że to głupie pytanie, ale czy ten wynik jest wiarygodny i czy te 4 godziny robią różnicę? Chciałbym wreszcie mieć 100% pewności. Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy mogę zaszczepić się na Covid stosując Setaloft?

Witam Przyjmuje setaloft czy mogę zaszczepić się przeciw covid19? Czy przyjmowanie tego leku jest niebezpieczne w połączeniu ze szczepieniem?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Jaką metodą najlepiej powtórzyć badanie?

Dzień dobry. Mam wyniki z krwi zlecone przez reumatologa na chlamydia trachomatis przeciwciała IgG: 9,62 RU/ml (gdzie wynik ujemny jest poniżej 16) i na chlamydia trachomatis przeciwciała IgM: 1,62 RATIO (gdzie wynik dodatni jest powyżej 1,1). Oba badania wykonano... Dzień dobry. Mam wyniki z krwi zlecone przez reumatologa na chlamydia trachomatis przeciwciała IgG: 9,62 RU/ml (gdzie wynik ujemny jest poniżej 16) i na chlamydia trachomatis przeciwciała IgM: 1,62 RATIO (gdzie wynik dodatni jest powyżej 1,1). Oba badania wykonano met. ELISA. Chciałabym się tylko dowiedzieć czy przy wyniku dodatnim IgM mogę mieć tą infekcję od ponad 4 lat bo jeśli nie, to wg mnie jest to wynik błędny bo mam stałego partnera od 4 lat i nie mam wątpliwości co do wierności. Bardzo proszę o odpowiedź bo bardzo by mnie to uspokoiło oraz o informację jaką metodą najlepiej powtórzyć badanie by najbardziej wyeliminować ryzyko błędu (nieważny koszt). Z góry serdecznie dziękuję.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy mam zbadać się w kierunku HPV?

Lata temu (około 10 lat temu) miałam kłykciny przy pochwie, wyleczyłam je Codyliną i nigdy nie wróciły. Niedawno byłam w ciąży i pojawiła się jedna duża kłykcina obok odbytu. Wypaliłam ją Codyliną, trochę to trwało, ok. 3 miesięcy. Od... Lata temu (około 10 lat temu) miałam kłykciny przy pochwie, wyleczyłam je Codyliną i nigdy nie wróciły. Niedawno byłam w ciąży i pojawiła się jedna duża kłykcina obok odbytu. Wypaliłam ją Codyliną, trochę to trwało, ok. 3 miesięcy. Od dwóch tygodni, odpukać, się goi ranka tylko, jest lekka blizna. Ile tygodni obserwacji w takim przypadku się zaleca przed stosunkiem? Dodam, że pojawiło mi się sporo włókniaków przez ciążę na brzuchu :( dziecko 4,5 miesiąca, a one nie odpadły. Kiedy mogę powrócić do współžycia z partnerem, który był szczepiony na HPV w wieku nastoletnim? Powinnam zrobić badanie na obecność wirusa i wrócić do współzycia tylko, gdy wynik w koncu bedzie negatywny? Czy te testy sa w 100% wiarygodne? Lekarz dopiero za ponad miesiac, szukam informacji. Z gory dziekuje za odpowiedz.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy szczepienie na koronawirusa przed lotem jest bezpieczne?

Dzień, W dniu wylotu mam mieć kolejne szczepienie na covid-19. Czy jest to bezpieczne i jakie są przeciwskazania? Ile dni należy doczekać aby nie zagrażało to zdrowiu? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Kiedy mogę przyjąć 3 dawkę szczepionki na Covid po chorobie ?

29 listopada stwierdzono u mnie cowida 9 grudnia skończyła mi się kwarantanna kiedy mogę przyjąć trzecią dawkę, byłem szczepiony astra zeneka,jaki preparat mam przyjąć
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy mogłam zarazić kiłą partnera?

prosze o pomoc 2 lata temu bedac w ciazy dowiedzialsm sie przy rutynowych badaniach vdr ze jestem nosicielka kiły w ciazy pidjełam leczenie i bylam pod stala kontrola . urodzilam zdrowe dziecko. do tej pory z partnerem uprawialismy seks tak... prosze o pomoc 2 lata temu bedac w ciazy dowiedzialsm sie przy rutynowych badaniach vdr ze jestem nosicielka kiły w ciazy pidjełam leczenie i bylam pod stala kontrola . urodzilam zdrowe dziecko. do tej pory z partnerem uprawialismy seks tak jak dawniej bez zabezpieczenia , moj partner jest dawca i regularnie oddawal krew i mial badania. w ostatnich badaniach wyszlo mu ze jest podejrzenie kiły. prosze o pomoc jestem zrozpaczona myslalam ze pozbylosmy sie tego problemu czy jest to mozliwe ze moglamgo zarazic takim czasie? zadne z nas nie mialo stosunkow na boku. prosze o odpowiedź nie wiem co robic
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy doszło w ten sposób do przeniesienia HIV?

Witam czy istnieje ryzyko hcv lub hiv w przypadku gdy byłam w aptece pobrudziłam palec obca krwia w okolicy paznokcia po czym nie zauważając tego dotykałam sie po twarzy i zdrapałam krostke delikate aż wyszła trochę Krew. Czy istnieje ryzyko zakazenya tymi chorobai mi. Proszę o odpowiedz
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy jest możliwe, aby bez stwierdzonej badaniem kiły przyjąć dawkę antybiotyku profilaktycznie?

Witam, W ostatnim czasie podjąłem ryzykowne zachowanie seksualne (stosunek oralny bierny z nieznajomą osobą), co miało miejsce około 3 tygodnie temu. Po około 4 dniach od stosunku zauważyłem podjedynczą zmianę na trzonie prącia przypominającą zmianę pierwotną. Po 15 dniach od... Witam, W ostatnim czasie podjąłem ryzykowne zachowanie seksualne (stosunek oralny bierny z nieznajomą osobą), co miało miejsce około 3 tygodnie temu. Po około 4 dniach od stosunku zauważyłem podjedynczą zmianę na trzonie prącia przypominającą zmianę pierwotną. Po 15 dniach od zdarzenia miałem konsultację z lekarzem, który skierował mnie na badanie w kierunku syfilisu, oraz przepisał maść, ponieważ widział większe prawdopodobnieństwo włókniaka/kaszaka itd. W przeszłości wycinałem podobną zmianę u chirurga, również z prącia, wówczas był to kaszak. Wynik testu był negatywny (15 dni po), dodatkowo wczoraj wykonałem szybki test płytkowy we własnym zakresie (17 dni po), jednak zaczynam czuć objawy towarzyszące (aczkolwiek może być to autosugestia i stres, jeden dzień powiększone węzły chłonne, podwyższoną temperaturę itd). Wiem, że na wczesnym etapie sytuację może rozwiązać nawet jednorazowa dawka antybiotyku Czy jest możliwe, aby bez stwierdzonej badaniem kiły przyjąć dawkę antybiotyku profilaktycznie? Do kogo powinienem się zwrócić z takim pytaniem? Mam świadomość, że skuteczność leczenia zależy od szybkości mojej reakcji.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy doszło do przeniesienia choroby zakaźnej?

Witam. Tydzień temu w sylwestra doszło do niecodziennej sytuacji po spożyciu sporej dawki alkoholu. A mianowicie zdarzyło mi się całować (dosłownie przez 5 sekund) z obcokrajowa dziewczyna- Meksykanka. Smaku krwi docelowo nie czułem, bynajmniej nie pamietam abym czuł. W... Witam. Tydzień temu w sylwestra doszło do niecodziennej sytuacji po spożyciu sporej dawki alkoholu. A mianowicie zdarzyło mi się całować (dosłownie przez 5 sekund) z obcokrajowa dziewczyna- Meksykanka. Smaku krwi docelowo nie czułem, bynajmniej nie pamietam abym czuł. W ustach mam kilka ran, rozcięć trochę popękane usta, natomiast bez wyraźnego krwawienia (wszystko w etapie regeneracji) - czy jest możliwość aby we wskazanym przypadku zarazic się wirusem hiv? Czy w moim przypadku jest konieczne/niezbędne/potrzebne robić test w kierunku hiv? W ramach uzupełnienia dodam ze 3 dni przed sylwestrem oddawałem krew a 2 dni po sylwestrze rozłożyły mnie bole mięśni oraz głowy. Ostatni test na hiv robiłem w czerwcu. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy mam przyjąć kolejną dawkę szczepionki przeciw Covid?

Witam, Po drugiej dawce szczepionki przeciwko Covid firmy Moderna miałam bardzo wysoką gorączkę (41 stopni) oraz ogromne bóle mięśni, wszystko trwało dwa dni po czym przeszło. Jednak jeśli gorączka była tak wysoka, to znaczy, że nie powinnam przyjąć trzeciej dawki bądź przyjąć szczepionkę innej firmy?
odpowiada 2 ekspertów:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Kiedy mogę planować ciążę po szczepieniu na Covid-19?

Witam, Kiedy po przyjęciu 2 dawki szczepionki na Covid 19 można zajść w ciążę? Ile należy odczekać ze staraniem?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Jak może dojść do przeniesienia HBV?

Witam.u moj znajomy choruje na hbv i hcv.czy jesli dotknal dlonia mojej dloni,na ktorej mialam male zadrapania ,malutkie skaleczenia(wykonuje prace fizyczne) to czy grozi to przeniesieniem wirusa?Z tego co zdazylam zauwazyc nie zauwazylam widocznych zranien na jego dloni z ktorych... Witam.u moj znajomy choruje na hbv i hcv.czy jesli dotknal dlonia mojej dloni,na ktorej mialam male zadrapania ,malutkie skaleczenia(wykonuje prace fizyczne) to czy grozi to przeniesieniem wirusa?Z tego co zdazylam zauwazyc nie zauwazylam widocznych zranien na jego dloni z ktorych lecialaby krew.moje pytanie brzmi nastepujaco.Czy nawet jakby mial swieze skaleczenie na dloni ale juz nie lecialaby krew to jesli dotknal by mnie w moje zadrapania male to czy jest ryzyko zakazenia?Bardzo prosze o odpowiedz
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Patronaty