Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 4 4 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zapalenie wątroby: Pytania do specjalistów

Jak prawidłowo mam odczytać moje wyniki badań krwi?

Dzień dobry, w związku ze staraniem się z żoną o dziecko zlecono mi wykonanie badania krwi z oznaczonymi określonymi markerami. Oto wynik : HBs antygen niereaktywny, VDRL niereaktywny, anty HCV niereaktywny, HBc przeciwciała całkowite 0,08 (przy czym poniżej 1 jest... Dzień dobry, w związku ze staraniem się z żoną o dziecko zlecono mi wykonanie badania krwi z oznaczonymi określonymi markerami. Oto wynik : HBs antygen niereaktywny, VDRL niereaktywny, anty HCV niereaktywny, HBc przeciwciała całkowite 0,08 (przy czym poniżej 1 jest ujemny), HIV niereaktywny. Jak rozumiem nie mam zapalenie wątroby żadnego typu ale... nie do końca rozumiem wyniku HBc całkowite, jest ujemny, ale jednak nie jest to wskazanie zerowe ? Czy zatem oznacza to że miałem jakiś kontakt z wirusem ? Ze względu na podróże szczepiłem się na WZW A i B kolejno w 2012, dwukrotnie w 2016 i raz w 2017. Dziękuje i pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Dlaczego mam tą żółtą biegunkę?

Mam spore problemy z żołądkiem. Zażywam Polprazol 20 mg bo mam zdiagnozowany refluks. Miałam gastroskopie, która wykazała zapalenie opuszki dwunastnicy. USG wykazało stłuszczenie wątroby. Ostatnio dowiedziałam się również, że mam insulinooporność (stan przedcukrzycowy), od... Mam spore problemy z żołądkiem. Zażywam Polprazol 20 mg bo mam zdiagnozowany refluks. Miałam gastroskopie, która wykazała zapalenie opuszki dwunastnicy. USG wykazało stłuszczenie wątroby. Ostatnio dowiedziałam się również, że mam insulinooporność (stan przedcukrzycowy), od 3 dni biore metformine, Glucophahe XR 750 mg. Zmagam się z silnymi biegunkami o jasnożółtym kolorze. Pojawiała się już przed braniem metforminy. Co moze być przyczyną? Test na helicobacter pylori ujemny. Mam 24 lata. Proszę o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy możliwe, że przechodzę przewlekłe zapalenie wątroby?

Dzień dobry, W dzieciństwie zostałem zarażony wzw B (miałem około roku). Obecnie mam 32 lata i od około 3 lat badania krwi wskazują na podwyższone ALT (zazwyczaj około 60, chociaż zdarzały się wyniki oscylujące w okolicy 250 kiedy nie trzymałem... Dzień dobry, W dzieciństwie zostałem zarażony wzw B (miałem około roku). Obecnie mam 32 lata i od około 3 lat badania krwi wskazują na podwyższone ALT (zazwyczaj około 60, chociaż zdarzały się wyniki oscylujące w okolicy 250 kiedy nie trzymałem diety) oraz bilirubine (1,5-2), rzadziej AST i GGT. Wyniki CRP są w normie. Moje pytanie brzmi, czy możliwe jest to żebym po tylu latach przechodził przewlekłe zapalenie wątroby? Czy choroba mogła się ponownie uaktywnić? Dziękuję i pozdrawiam. S.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Co znaczy ten wirus zapalenia wątroby typu B?

Dzień dobry, Co oznacza wirus zapalenia wątroby typ B (icd-9:V31)? Przeciwciała anty HBc całkowicie - wynik dodatni ?? Proszę o interpretacje
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Jakie jeszcze badania wykonać aby rozwiązać mój problem?

Proszę o wskazowke jakie jeszcze padania wykonać aby rozwiązać mój problem. W połowie lipca powiększyły mi się węzły chłonne z boku szyi jest ich kilka dwa największe 27x8mm,nastelnie powiększyły się węzły chłonne pod żuchwą. Obecnie doszedł wezel chłonny z... Proszę o wskazowke jakie jeszcze padania wykonać aby rozwiązać mój problem. W połowie lipca powiększyły mi się węzły chłonne z boku szyi jest ich kilka dwa największe 27x8mm,nastelnie powiększyły się węzły chłonne pod żuchwą. Obecnie doszedł wezel chłonny z tyłu głowy oraz na klatce piersiowej. Wizyta u laryngolog, endokrynologa, hematologa nic nie wniosła. Badanie gastroskopia i kolonoskopia, oprócz refluksu i przepukliny nic nie wykazały. Boli mnie szyja z prawej strony gdzie są te węzły, boli mnie tył potylicy oraz kark. Morfologia bez żadnych dużych odchyleń jak to stwierdził hematolog, usg jamy brzusznej w normie. Skąd te powiększenie węzłów i pojawianie się nowych. Wykonałem nawet badanie na boleriozie, wirusowe zapalenie wątroby, rtg klatki piersiowej wszystko ok. Teraz jeszcze miałem biopsje tych węzłów. Proszę o wskazowke w jakim kierunku jeszcze mam iść aby się zdjagnozować. Jestem cały obolały w okolicach głowy.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Co oznacza ten wynik badania po WZW b?

Witam mój mąż robił ostatnio badania. Na wirusowe zapalenie wątroby typu B (ICD-9: V31). I Wyszło że ma jakieś przeciwciła anty HBc całkowite że dodatnie proszę o informację. Kazali mu pójść do lekarza rodzinnego a dopiero zaczął pracę i nie... Witam mój mąż robił ostatnio badania. Na wirusowe zapalenie wątroby typu B (ICD-9: V31). I Wyszło że ma jakieś przeciwciła anty HBc całkowite że dodatnie proszę o informację. Kazali mu pójść do lekarza rodzinnego a dopiero zaczął pracę i nie chcą mu dać wolnego czy to może być coś poważnego. Proszę o informację.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Kiedy wykonać badanie prób wątrobowych?

Witam. Przez trzy lata brałam tabletki antykoncepcyjne Atywia Daily. Po tym czasie, lekarz skierował mnie na kontrolne badania ALAT i Aspat. Wyszło że alat wynosi 42 a aspat 34 (granica normy dla mnie to 32 U/I). Leki miałam odstawić.... Witam. Przez trzy lata brałam tabletki antykoncepcyjne Atywia Daily. Po tym czasie, lekarz skierował mnie na kontrolne badania ALAT i Aspat. Wyszło że alat wynosi 42 a aspat 34 (granica normy dla mnie to 32 U/I). Leki miałam odstawić. Po miesiącu od odstawienia próby urosły do 76 i 51. Potem stopniowo zaczęły maleć do 54 i 37. Lekarz kazał mi się zbadać za 3 miesiące od tego czasu, co wypada na koniec czerwca, czyli teraz. Dopadło mnie jednak bardzo mocne przeziębienie, przez to biorę dużo leków i mam pytanie- czy jest sens isc to zbadać za tydzień, czy wyniki mogą wyjsc złe przez leki na przeziębienie? Czy lepiej zrobić je na spokojnie za miesiąc (bo za tydzień wyjeżdżam i nie będę miała jak się badać)? I czy ten wzrost ALATu i Aspatu powinien mnie martwić? Dodam że USG nic nie wykazało, wykluczono także wirusowe zapalenie wątroby oraz pasożyty. Morfologia wyszła prawidłowa, jedyny "gorszy" wynik oprócz powyższych to bilirubina całkowita, która w ostatnich badaniach wynosiła 1,19. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Arkadiusz Ciołkowski
Mgr Arkadiusz Ciołkowski

Jak wygląda leczenie WZW B?

Witam. Pytanie kieruję bardziej do specjalistów z zakresu chorób zakaźnych. Mam taki problem. Wykonano mi badanie na Antygen Hbs wirusowe zapalenie wątroby typ B (ICD-9: V-39) Wynik - Weryfikacja. Proszę o informację co dalej? Co jeśli okaże się, że wynik... Witam. Pytanie kieruję bardziej do specjalistów z zakresu chorób zakaźnych. Mam taki problem. Wykonano mi badanie na Antygen Hbs wirusowe zapalenie wątroby typ B (ICD-9: V-39) Wynik - Weryfikacja. Proszę o informację co dalej? Co jeśli okaże się, że wynik jest dodatni? Czy to będzie oznaczało, że mam WZW B? W jaki sposób to leczyć? Czy da radę to całkowicie wyleczyć? Jakie badania powinienem dodatkowo wykonać. Bardzo proszę o udzielenie wyczerpującej odpowiedzi ponieważ obawiam się o mój stan zdrowia.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy jest duże ryzyko zakażenia wirusami?

Dzien dobry. 3 dni temu skaleczylam sie nozem kuchennym znajomej u niej w domu. Rana na dloni byla gleboka i cieta pod katem wymagala szycia. Czy istnieje zagrozenie zakazeniem wirusami zapalenia watroby oraz Hiv? Noz byl czysty, ale wiadomo nigdy... Dzien dobry. 3 dni temu skaleczylam sie nozem kuchennym znajomej u niej w domu. Rana na dloni byla gleboka i cieta pod katem wymagala szycia. Czy istnieje zagrozenie zakazeniem wirusami zapalenia watroby oraz Hiv? Noz byl czysty, ale wiadomo nigdy nie ma sie pewnosci czy ktos nie jest nosicielem tych chorob. Pytalam znajoma czy ktos kiedykolwiek tym wlasnie nozem sie skaleczyl, odpowiedziala przeczaco. Na wzw b bylam szczepiona.
odpowiada 2 ekspertów:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy choruję na wirusowe zapalenie wątroby typu B?

Dzień dobry, jestem w 35 tyg. ciąży. Miałam przeprowadzony test na przeciwciała anty HBs (V42) wynik wyszedł 212 mIU/ml. Według interpretacji wyniku wyszło, że przeciwciała anty HBs są reaktywne. Miałam szczepienie na WZW B w dzieciństwie (3 dawki). Co to... Dzień dobry, jestem w 35 tyg. ciąży. Miałam przeprowadzony test na przeciwciała anty HBs (V42) wynik wyszedł 212 mIU/ml. Według interpretacji wyniku wyszło, że przeciwciała anty HBs są reaktywne. Miałam szczepienie na WZW B w dzieciństwie (3 dawki). Co to dla mnie oznacza? Czy choruję na wirusowe zapalenie wątroby typu B? Jakie dodatkowe badania diagnostyczne powinnam wykonać? Proszę o odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy odroczenie leczenia może spowodować powikłania?

Dzień dobry, Od 4 roku życia mam przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu B. Obecnie mam 28 lat. Od kilkunastu lat poziom wiremii był u mnie bardzo niski. W ostatnich badaniach okazał się być wysoki (ponad 5000 IU/ml). Czy odroczenie leczenia... Dzień dobry, Od 4 roku życia mam przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu B. Obecnie mam 28 lat. Od kilkunastu lat poziom wiremii był u mnie bardzo niski. W ostatnich badaniach okazał się być wysoki (ponad 5000 IU/ml). Czy odroczenie leczenia na okres pół roku może spowodować powikłania? Czy wyniki badań krwi mogą się mylić? Z poważaniem,
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy mogę być przewlekle zakażona EBV?

Witam Moje problemy zaczęły się na początku roku. W styczniu chorowałam na Covid, łagodny. Prawdopodobnie to osłabiło moja odporność gdyż w maju zachorowałam na mononukleozę zakaźną o ciężkim przebiegu. Bez gorączki ale z mocno opuchniętym gardłem nadkażonym bakteryjnie i zapaleniem... Witam Moje problemy zaczęły się na początku roku. W styczniu chorowałam na Covid, łagodny. Prawdopodobnie to osłabiło moja odporność gdyż w maju zachorowałam na mononukleozę zakaźną o ciężkim przebiegu. Bez gorączki ale z mocno opuchniętym gardłem nadkażonym bakteryjnie i zapaleniem wątroby. Od tej pory nie mogę wrócić do zdrowia. Co miesiąc badań krew z rozmazem i za każdym razem liczna neutrofili jest coraz mniejsza. Poza tym od tego czasu ciągle boli mnie prawe podbrzusze, cały czas mam wzdęcia. Boli mnie również cała szyja, kark, barki, czasami również klatka piersiowa. W badaniu USG węzłów chłonnych szyjnych ciągle można zauważyć liczne węzły z pogrubiałą warstwą korową ale nie niepokojące. Czy moje dolegliwości wynikają z jakiegoś przewlekłego zakażenia wirusem EBV czy dzieje się coś bardziej niepokojącego? USG jamy brzusznej nic nie wykazało, kreatynina, ALAT, ASPAT, TSH w normie. CRP i OB w normie. Niski poziom witaminy D oraz leukocyty na poziomie 3,9 (norma 4,0-10,0), neutrocyty 1,39 (norma 2,0-7,2)
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy sama witamina D pomoże?

Witam u mojej mamy stwierdzili silne zapalenie wątroby lecz nie dostała żadnych leków ani wytycznych. Gdy zadzwoniła do drugiego lekarza kazał brać tylko witamine D, lecz czy sama witamina pomoże? Jak leczyć dany problem? Nie pokoje się ponieważ lekarz mówił że zapalenia mogą być nawet na tle rakotwórczym.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy takie wyniki męża powinny nas martwić?

Witam Mój mąż ma wyniki badań : leukocyty 3,71 Hemoglobina 17,40 Erytrocyty 5,81 Przy czym w leukocytach jest: Limfocyty 0.9 Monocyty 0.28 Czy jest się czym martwić? Co może być wynikiem takich badań? Mąż ma żylaki powozka nasiennego, refluks, żadnych infekcji nie ma, OB w normie, HIV i zapalenie wątroby typu C wykluczone
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy z tą chorobą wątroby mogę mieć tatuaż?

Od 9 lat choruje na autoimmunologiczne zapalenie wątroby. 5 lat temu zakończyłam leczenie sterydami i od tej pory zostałam na samej immunosupresji, która stopniowo była zmniejszana. Od dwóch lat zażywam imuran 50 mg. Wyniki od długiego czasu mam w... Od 9 lat choruje na autoimmunologiczne zapalenie wątroby. 5 lat temu zakończyłam leczenie sterydami i od tej pory zostałam na samej immunosupresji, która stopniowo była zmniejszana. Od dwóch lat zażywam imuran 50 mg. Wyniki od długiego czasu mam w normie. Czy mogę w tym przypadku wykonać tatuaż? Nie mogę poczekać aż immunosupresja zostanie odstawiona, ponieważ prawdopodobnie zostanie ona w niskiej dawce podtrzymana dożywotnio. Zależy mi na tym tatuażu, ponieważ chce zakryć bliznę.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Czy jest to poważny problem dla mojego organizmu?

Dzień Dobry. Mężczyzna, lat 25. Zdiagnozowano u mnie monoukleoze zakażną. Na samym początku choroby, przed pełnymi jej objawami, po tygodniu bardzo mocnego oslabienia i wysokiej gorączki oraz braku inicjatywy lekarza rodzinnego, samodzielnie wykonałem obszerne badania krwi oraz USG jamy brzusznej.... Dzień Dobry. Mężczyzna, lat 25. Zdiagnozowano u mnie monoukleoze zakażną. Na samym początku choroby, przed pełnymi jej objawami, po tygodniu bardzo mocnego oslabienia i wysokiej gorączki oraz braku inicjatywy lekarza rodzinnego, samodzielnie wykonałem obszerne badania krwi oraz USG jamy brzusznej. CRP 33.17 , Limfocyty 56% , ALT 625 , AST 347. Moje pytanie brzmi czy były to wysokie wyniki i czy wątroba została powaznie uszkodzona. Chciałbym się dowiedzieć czy jest to poważny problem dla mojego organizmu i czy takie wyniki sie często zdarzaja w przebiegu tej choroby, czy to kwalfikowało sie na ostre zapalenie wątroby? Po 4 tygodnia chorowania, przejsciu anginopodobnych objawów z utrudnionym oddychaniem podczas snu. Przyjeciu bezsensownym anytbiotyku amoksiklav 1g / 30 tabletek. Wyniki enzymów są na poziomie ALAT 145, ASPAT 87, GGTP 201, CRP 7. Wątroba powiekszona 170 mm, śledziona powiekszona 150x89. Po 4 tygodniach czuje sie juz dobrze poza szybką męczliwościa. Czy utrzymujace sje tak długo wysokie enzymy to powód do niepokoju i jak mocno jest powiększona śledziona w ocenie specjalisty lekarza. Jest to duże powiekszenje z ryzykiem jej pęknięcia?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Jak ocenić opis USG brzucha u 38-latka?

Dzień dobry .Robiłem USG brzucha i mam nastepujacy wynik.Watroba nieco powiekszona i sltuszczoną.Robilem próby wątrobowe i wyszły w normie ,jak rowmiez robiłem badania na zapalenie wątroby typu a,b,c które nie potwierdzily zakazenia.
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Co mogą oznaczać takie dolegliwości u 28-latka?

Witam ponad miesiąc temu pojawił się ból w stawie kolanowym po czym przeskoczył na inne stawy (łokcie, kolana, kregosłup, barki, palce lewej reki i nadgasrtek) od lewej do prawej strony ciała. Towarzyszyło temu mrowienie w szczególności lewej strony ciała,... Witam ponad miesiąc temu pojawił się ból w stawie kolanowym po czym przeskoczył na inne stawy (łokcie, kolana, kregosłup, barki, palce lewej reki i nadgasrtek) od lewej do prawej strony ciała. Towarzyszyło temu mrowienie w szczególności lewej strony ciała, biegunka która dopiero niedawno ustąpiła, sporadyczna suchość w ustach co kilka dni tylko wieczorami, nocne poty i ogólne osłabienie czułem się jakbym wypił z 4 piwa, bóle mięśni i kości oraz sztywność stawów. Całość trwała okolo 7 dni po czym objawy ograniczyły się do sporadycznych mrowienień, bólów kostnych,mięśniowych, stawowych o niższym natężeniu i biegunki która prawdopodobnie doprowadziła ostatecznie do powstania hemoroidów. Minął miesiąc a niektore objawy nadal wystepuja (pojawiaja sie i znikaja, czasem sa niezauważalne a czasem nie do zniesienia) dotyczy to głównie lewej strony ciała oraz szczególności kręgosłupa który zawsze w większym bądź mniejszym stopniu daje o sobie znać martwi mnie ze tak długo wystepuja objawy i boję się że to coś poważniejszego. Robiłem test "elisa"na bolerioze ponieważ 2 lata wcześniej ugryzł mnie kleszcz w kolano od którego się wszystko zaczęło ale wynik był negatywny, odpada również wirusowe zapalenie wątroby typu C, wyniki mam dobre oprócz PDW 18,3 fl wartość referencyjna to 9.8-16,2 / MPV 12,8 wartość referencyjna 9,4- 12,6 oraz LYM
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Patronaty