Sugeruję wykonać diagnostykę tarczycy, natomiast przy niedoborze żelaza można zastosować kilka trików dietetycznych, aby podnieść przyswajanie żelaza z żywności. Jest to skrapianie mięsa, ryb i warzyw sokiem z cytryny, picie soku z buraków, również kwaszonego, jedzenie kiszonek z mięsem i rybami, posypywanie kanapek, sałatek, zup natką pietruszki, picie napoju z natki pietruszki (natka pietruszki, sok z cytryny, woda, odrobina soli, składniki zmiksować). Jednocześnie należy ograniczyć żywność, która niekorzystnie wpływa na trawienie, czyli przetworzonego jedzenia, słodyczy, słodzonego nabiału. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.

0

Oczywiście odpowiednia dieta na pewno przyczyni się do uzupełnienia niedoborów. Najważniejsze zasady to:
- jedzenie chudego mięsa czerwonego, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza hemowego, dobrze przyswajanego przez organizm.
- jedzenie produktów roślinnych o stosunkowo dużej zawartości żelaza (płatki zbożowe, suszone owoce, warzywa strączkowe, warzywa o zielonych liściach).
- jedzenie owoców i warzyw bogatych w witaminę C (czarna porzeczka, sok pomarańczowy, natka pietruszki, papryka), ponieważ dieta bogata w tę witaminę zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego (z jaj i produktów roślinnych). Zaleca się dodawanie do każdego posiłku warzyw i owoców o dużej zawartości witaminy C. Warzywa i owoce powinny być spożywane na surowo, gdyż witamina C jest wrażliwa na temperaturę i obróbka kulinarna znacznie zmniejsza jej ilość w danym produkcie.
- ograniczenie spożycia kawy i herbaty. Zawierają one taniny – związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Działanie to można ograniczyć, pijąc te napoje nie w czasie posiłku czy bezpośrednio po nim, lecz między posiłkami.

Zapraszam do kontaktu i pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty