Leczenie chorób serca
Omdlenia, kołatanie serca, obrzęki, zasinienie skóry, ból w klatce piersiowej ? to mogą być objawy choroby serca. Jednym z powszechnie występujących schorzeń jest choroba wieńcowa. Prof. Janina Stępińska opowiada o farmakologii w przypadku jej wystąpienia, jako jednym z możliwych działań prowadzących do wyzdrowienia.
Sugeruję wykonać diagnostykę tarczycy, natomiast przy niedoborze żelaza można zastosować kilka trików dietetycznych, aby podnieść przyswajanie żelaza z żywności. Jest to skrapianie mięsa, ryb i warzyw sokiem z cytryny, picie soku z buraków, również kwaszonego, jedzenie kiszonek z mięsem i rybami, posypywanie kanapek, sałatek, zup natką pietruszki, picie napoju z natki pietruszki (natka pietruszki, sok z cytryny, woda, odrobina soli, składniki zmiksować). Jednocześnie należy ograniczyć żywność, która niekorzystnie wpływa na trawienie, czyli przetworzonego jedzenia, słodyczy, słodzonego nabiału. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.
Oczywiście odpowiednia dieta na pewno przyczyni się do uzupełnienia niedoborów. Najważniejsze zasady to:
- jedzenie chudego mięsa czerwonego, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza hemowego, dobrze przyswajanego przez organizm.
- jedzenie produktów roślinnych o stosunkowo dużej zawartości żelaza (płatki zbożowe, suszone owoce, warzywa strączkowe, warzywa o zielonych liściach).
- jedzenie owoców i warzyw bogatych w witaminę C (czarna porzeczka, sok pomarańczowy, natka pietruszki, papryka), ponieważ dieta bogata w tę witaminę zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego (z jaj i produktów roślinnych). Zaleca się dodawanie do każdego posiłku warzyw i owoców o dużej zawartości witaminy C. Warzywa i owoce powinny być spożywane na surowo, gdyż witamina C jest wrażliwa na temperaturę i obróbka kulinarna znacznie zmniejsza jej ilość w danym produkcie.
- ograniczenie spożycia kawy i herbaty. Zawierają one taniny – związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Działanie to można ograniczyć, pijąc te napoje nie w czasie posiłku czy bezpośrednio po nim, lecz między posiłkami.
Zapraszam do kontaktu i pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Witam serdecznie,
oczywiście dieta to podstawa. Zachęcam do lektury moich artykułów w tym temacie np:
http://joanna-wasiluk.jejswiat.pl/16158,produkty-zawierajace-zelazo
Pozdrawiam
Joanna Wasiluk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak pozbyć się trudności z oddychaniem u 18-latki? – odpowiada mgr Anna Demarczyk
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Co zawiera najwięcej żelaza? – odpowiada Lek. Sebastian Jamroży
artykuły
Dieta roczniaka to poważna sprawa - co podawać dziecku, które skończyło roczek?
Twoje roczne dziecko zna już smak większości warzy
Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?
Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związan
Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?
Co jeść zimą? Zima to trudny czas dla zdrowia. To