Dzień dobry,
Jak najbardziej taki sok jest bardzo wskazany. Warto dodać do niego także natkę pietruszki i właśnie sok z cytryny, gdyż żelazo z produktów roślinnych jest słabiej przyswajane niż z odzwierzęcych, a witamina C poprawia jego wchłanianie.
Pozdrawiam,
Joanna Penza
http://madame.fit/
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy dieta pomoże przy niskim żelazie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Anemia a spożywanie gotowanych buraków – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy sok z buraka poprawia morfologię w czasie chemioterapii? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile można pić świeżo wyciśniętego soku z marchewki? – odpowiada Lek. Justyna Ligorowska-Mateńczuk
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zawiera najwięcej żelaza? – odpowiada Lek. Sebastian Jamroży
- Czy jedzenie buraków łącznie z produktami bogatymi w żelazo utrudnia wchłanianie tego pierwiastka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska