Czy sok z buraka faktycznie poprawia morfologię w czasie chemioterapii? Ile trzeba go pic? Ja go bardzo nie lubię ale zmuszam sie... słusznie?
Dzień dobry,
buraki to bardzo wartościowe i godne uwagi warzywo. Jest bogatym źródłem potasu, wapnia, magnezu, ale niestety nie jest najlepszym źródłem żelaza. Dlatego też nie liczyłabym bardzo na znaczącą poprawę stanu krwinek czerwonych czy poziomu hemoglobiny po jego spożyciu.
Duże ilości soku z buraków bardzo często wywołują dodatkowe dolegliwości np. biegunki, ból brzucha czy mdłości. Dlatego też wykorzystywałabym głównie buraki w całości w postaci pieczonej, barszczu, puree w codziennym jadłospisie, a z soku zrezygnowała - szczególnie, że się Pan do niego zmusza.
Pozdrawiam ciepło
EC
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przez jaki czas można pić sok buraczany? – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Czy sok z buraków jest niewskazany w ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Czy sok z buraka nie jest dozwolony w ciąży? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co jeść podczas chemioterapii? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy przy przyjmowaniu tabletek oraz piciu soku z buraka ciśnienie nie będzie za niskie? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Szymańska
- Picie soku z buraków zakwaszonych kwasem mlekowym – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Sok z marchwi, czy świeży może być szkodliwy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kawa zbożowa a zdrowie – odpowiada Magdalena Rapacka
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas