Dzień dobry.

Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.

Zapraszam na www.diet-coachng.xaa.pl

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Najelpeszym źródłem żelaza jest wątróbka i może warto ją jednak raz na jakiś czas wprowadzić do diety. Jeśli nie to warto spożywać czerwone mięso (wieprzowina, wołowina). Żelazo z produktów roślinnych jest dużo gorzej przyswajalne niż żelazo z mięsa gdyż jest to tzw. żelazo niehemowe jednak warto także zadbać o jego odpowiednią podaż. Najbardziej wartościowym warzywem pod tym względem jest burak ćwikłowy. Warto jadac buraczki do obiadu jak i pić sok z buraka. Ponadto warto dodawać do potraw natkę pietruszki.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty