Dzień dobry.
Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego.
Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam,
Nie musi jeść Pani wędlin. Akurat one nie są wcale dobrym źródłem żelaza. Powiedziałabym nawet, że są marnym źródłem żelaza, a najczęściej dobrym źródłem chemii (chyba, że mówimy o naturalnych wędlinach, prawdziwych szynkach, wędzonych w domowych wędzarniach).
Proszę postawić na mięso w wersji podstawowej, najlepiej na wołowinę, wątróbkę, warzywa (najlepiej zielone w tym natkę pietruszki), drożdże, jajka, napar z pokrzywy).
Pozdrawiam,
Ewelina Wieczorek
Witam, wędliny nie dostarczają dużych ilości żelaza. Lepiej włączyć czerwone mięso, wątróbkę, jaja- z produktów zwierzęcych jest dobrze przyswajane. Warto łączyć te produkty z pokarmami bogatymi w witaminę C - wtedy żelazo dobrze się wchłania. i oczywiście wzbogacić dietę w produkty roślinne np. pestki dyni, buraki, natka pietruszki, szpinak.
Poza witaminą C wspomnianą już w poprzednich odpowiedziach warto zaznaczyć, że do prawidłowego uwalniania żelaza z zasobów zmagazynowanych w wątrobie i śledzionie potrzebna jest także miedź. Warto więc zadbać jej zawartość w diecie. Do dobrych źródeł miedzi należą: orzechy, grube kasze oraz mięso i podroby, które przy okazji są także dobrym źródłem żelaza.
Także mięso z warzywami plus orzechami, to idealny posiłek :)
Ważną sprawą, nie tylko w przypadku niedokrwistości, jest uregulowanie naszej diety, czyli spożywanie co najmniej trzech posiłków w ciągu dnia. A co najważniejsze pamiętanie o śniadaniu, które powinno być naszym głównym posiłkiem! Treściwe i zróżnicowane śniadanie przed wyjściem z domu jest warunkiem prawidłowej pracy organizmu i ma fundamentalne znaczenie dla samopoczucia i zdrowia.
pozdrawiam Justyna Marszałkowska-Jakubik
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Wypadają ci włosy i jesteś chronicznie zmęczona? To może być niski poziom żelaza i ferrytyny
Ciągłe infekcje, senność i zawroty głowy? Jesteś n
Naturalne sposoby na walkę z anemią
Naturalne metody walki z anemią Zmęczenie, brak en