Powinna Pani spożywać produkty bogate w żelazo (wątróbka i jej przetwory oraz mięso) w towarzystwie warzyw i owoców bogatych w witaminę C (papryka czerwona, warzywa kapustne, pietruszka zielona, owoce jagodowe - maliny, truskawki, jagody oraz owoce cytrusowe). Pomimo licznych informacji na temat zasobności różnych produktów roślinnych w żelazo dostępnych w internecie proszę pamiętać, że skladnik ten występujący w roślinach jest praktycznie nieprzyswajalny dla człowieka. Wyjątek stanowią tu specyficzne produkty wzbogacone w żelazo jak niektóre płatki śniadaniowe czy kakao, które osobie w Pani sytuacji mogą pomóc w zapewnieniu odpowiedniej podaży tego składnika mineralnego w diecie.
Witam. Przede wszystkim dieta musi być dobrze zbilansowana. Należy wprowadzić produkty bogate w żelazo takie jak: jaja (żółtka), wątróbka, mięso czerwone, ryby, drób, kasze (zwłaszcza jaglana i gryczana), komosa ryżowa (quinoa), produkty zbożowe pełnoziarniste (płatki owsiane, chleb razowy), otręby, rośliny strączkowe (groszek, bób, fasola, soczewica), kiełki warzyw, a do tego warzywa i owoce bogate w witaminę C (ułatwiają wchłanianie żelaza) m.in.: papryka czerwona, pomidory, kapusta, brukselka, natka pietruszki, brokuły, szpinak, cytrusy, jabłka, maliny, jeżyny, dzika róża. Pozdrawiam
Dzień dobry. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić. Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jak utrzymać stałą wagę po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty sprzyjające odchudzaniu przy anemii – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Odpowiednia wartość poziomu hemoglobiny u 5-latki – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co zrobić, abym nie miała ciągle anemii? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek