Witam. Pytanie, skąd ta anemia? Czy to anemia wrodzona, czy pojawiła się teraz, rok temu, dwa, 5 lat temu.... Za dużo niewiadomych, by odpowiedzieć
na Pani pytanie - bardzo ogólne. Ja jedynie mogę dopytać jeszcze, czy suplementuje Pani witaminę C? W razie chęci dodania czegoś od siebie
i uzyskania szczegółowych informacji ode mnie, zapraszam do kontaktu mailowego: ewelina@epicentrumzdrowia.pl

0

Jeśli jest to anemia, która pojawia się co jakiś czas i jest związana z żywieniem należy do diety wprowadzić produkty zawierające dużą ilość żelaza. Należą do nich wątróbka, żółtko jaja, sałata, brokuły, buraki, szpinak i ryby. Najlepiej produkty te spożywać z innymi, które zawierają witaminę C (np. papryka, cytrusy), gdyż wtedy żelazo łatwiej się wchłania.

0

Dzień dobry.
Po pierwsze trzeba ustalić przyczynę niedokrwistości np. zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty