Zapytaj lekarza

7 4 0 , 1 2 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Długotrwały niedobór żelaza a anemia

corka ma 32 lata i od dluzszego czasu ma niedobor zelaza. Nie ma obfitych miesiaczek, nie jest w ciazy ani nie miala innego rodzaju utraty krwi. Niestety jada bardzi male ilosci miesa, bo go nie lubi. Lubi ziemniaki i warzywa. Z tego co czytalam to jedna durza papryka dziennie powinna zaspokoic zapotrzebowanie na zelazo i witamine c. Dlatego sadze, ze nie jest to u niej kwestia diety a moze zlego wchlaniania zelaza. czy to moze byc inna choroba niz anemia? lekarz przepisal kwas foliowy.
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Mięso ekologiczne

Dzień dobry!

Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek).

Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.

Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy