Właściwa dieta przy niskim poziomie żelaza w organizmie

witam, jetsem po badaniu żeleza w organizimie, zrobiłam go sobie, gdyż bardzo mi zaczeły wypadać włosy tz i miałam już prześwity na głowie, byłam ciągle zmęczona i występowały bóle głowy, okazało się ,że poziom,żelaza jest poniżej poziomu i moje zapytanie , jak powinna wyglądać teraz moja dieta , dodam,że od 12 lat nie jem mięsa ani drobiu, ani ryb ?
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam,

Przy obniżonym poziomie zelaza lekarz powinien Pani zlecić suplementację, dietę wegetariańską z odpowiednim poziomem zelaza moze Pani ułożyć w pobliskim gabinecie dietetycznym.

Pozdrawiam serdecznie

0

Dzień dobry!

Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek).

Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.

Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty