Dzień dobry,
W takim wypadku proszę zadbać o to by ryby pojawiły się na Pani stole minimum 3 razy w tygodniu. Co prawda są one uboższym źródłem żelaza niż mięso (w szczególności czerwone), ale i tak żelazo jest z nich dużo lepiej przyswajalne niż ze źródeł roślinnych. W szczególności polecam sardynki. Wśród warzyw wysokie zawartości żelaza zawierają: ziemniaki, pietruszka, kapusta, sałata oraz pestki dyni i kminek. Warzywa strączkowe również są bogatym źródłem tego pierwiastka jednak ze względu na zawartość fitynianów jest ono z nich słabo przyswajalne. Polecam też spożywanie: jajek oraz owoców morza.
Poza tym bardzo istotne jest by w czasie lub w krótkim odstępie czasowym przed/po posiłkach nie piła Pani kawy,herbaty, ani wina gdyż składniki w nich zawarte zmniejszają wchłanianie żelaza.Polecam z kolei napary z pokrzywy oraz surowe buraki (w formie soku lub surówek) - działają krwiotwórczo.
Proszę też starać się łączyć produkty roślinne bogate w żelazo z produktami bogatymi w witaminę C, gdyż ta znacznie zwiększa przyswajalność żelaza.
pozdrawiam
Barbara Dąbek
Dzień dobry!
Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
www.diet-coaching.xaa.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jak utrzymać stałą wagę po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
30 tys. Polaków umiera w ciągu miesiąca. Jedz, by uniknąć udaru
Udar mózgu jest bardzo niebezpieczny Udar mózgu ma
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi