Witam. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Najlepszym źródłem żelaza są: pietruszka, natka, orzechy, produkty zbożowe z żyta i owsa, migdały i owoce strączkowe. Bardzo dobrym źródłem żelaza są również podroby (wątroba, ozór, nerki), śliwki suszone, rodzynki, żółtko, drożdże, kakao. Powinna Pani również pamiętać iż do właściwego przyswajania żelaza potrzebna jest miedź a ja znajdzie Pani w orzechach, wątrobie wołowej, grzybach, ostrygach, burakach, cebuli, szpinaku
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Witam, najlepiej przyswajalnym źródłem żelaza jest czerwone mięso oraz wątróbka cielęca. Przy stosowaniu preparatów z żelazem trzeba pamiętać, że witamina C zwiększa ich przyswajalność, czyli najlepiej popijać je sokiem pomarańczowym lub zjeść kiwi w tym czasie. Warzywa zielone również zawierają żelazo, ale jednakże jest ono słabo przyswajalne. Drób i ryby też nie zawierają dużo tego pierwiastka. Przy niedoborach żelaza najlepiej co najmniej raz w tygodniu jeść czerwone mięso, zwiększyć spożycie jajek oraz ciemnozielonych warzyw czy buraczków, a także tłustych ryb morskich. Suszone figi oraz sezam też są źródłem żelaza, więc można włączać je do jadłospisu. Jednak czerwone mięso to najważniejszy punkt :) Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jak utrzymać stałą wagę po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska